Η πάλη των… τάσεων — «Το ζητούμενο είναι να υπάρξει άψογη διαδικασία» — Στη Δικαιοσύνη ο Σκουρλέτης για προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του

Αντιπαραθέσεις προεδρικών με εκπροσώπους της «Ομπρέλας» στα θεματικά τραπέζια του Συνεδρίου ● «Καρφιά» με Τσακαλώτο, Φίλη και Ξανθό αντάλλαξε ο Π. Πολάκης.

«Μην πάτε να ψηφίσετε με τα χαρτάκια και τις λίστες που θα σας δώσουν οι τάσεις και τα ρεύματα ιδεών. Σας καλώ όλους να κάνουμε μια δημοκρατική επανάσταση όχι μόνο στον τρόπο εκλογής, αλλά και στον τρόπο σκέψης μας».

Αυτά τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στο τέλος του συνεδρίου θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο που αφορούσε τη λειτουργία των τάσεων στο κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι αυτό φάνηκε και στα θεματικά τραπέζια του συνεδρίου που κατά κύριο λόγο στελεχώθηκαν από μέλη του think tank του προέδρου και η παρουσία των εκπροσώπων των τάσεων ήταν μικρή.

Παύλος Πολάκης

Αντιθέτως, μεγάλη ήταν η αντίθεση όπως διαπιστώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις ομιλητών κατά τη διάρκεια των 4 ημερών. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παύλος Πολάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, ήταν ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές στα «τζαρτζαρίσματα» που σημειώθηκαν με αφορμή διαφορετικές αντιλήψεις για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση, όσο και την περίοδο που είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κάποιες περιπτώσεις οι της «Ομπρέλας» ήταν «κόκκινο πανί» για τους pροεδρικούς και τούμπαλιν.

Αυτό διαπιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό χθες, μετά το τέλος του συνεδρίου (δες ρεπορτάζ σελ. 4-5), αλλά και το βράδυ της Παρασκευής, όταν η «Ομπρέλα» κατέβασε την πρόταση να στηθούν δύο κάλπες – μία για την πρόταση να εκλεγούν πρόεδρος και κεντρική επιτροπή από τα μέλη και μία να εκλεγεί ο πρόεδρος από τα μέλη και η κεντρική επιτροπή από το συνέδριο. Οταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να υπερασπιστεί την πρόταση, γιουχαΐστηκε από συνέδρους. Αρκετοί εξ αυτών εξακολουθούν να του χρεώνουν τη συνέντευξη στην «Καθημερινή» και γενικότερα στην «Ομπρέλα» ότι επιχειρεί να κρατήσει το κόμμα «περιχαρακωμένο».

Υπερφορολόγηση

Ο Παύλος Πολάκης πέταξε πολλά καρφιά που είχαν ως αποδέκτη τον πρώην υπουργό Οικονομικών με πιο αιχμηρό εκείνο των 37 δισ. ευρώ που θεωρείται από μερίδα των προεδρικών ως «υπερβολικό» και πως η υπερφορολόγηση που οδήγησε στη συγκέντρωση αυτού του ποσού κόστισε στο κόμμα τις εκλογές.

«Δεν μου έδωσε εντολή ο σύντροφος πρόεδρος για να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ ή να κατηγορώ από το facebook ανθρώπους ότι δεν έχουν αριστερή άποψη», ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος συμπλήρωσε: «Ακουσα ότι δεν θα έπρεπε να αφήσουμε 37 δισ. αλλά 30 δισ. Μόνο που δεν θα μπορούσαμε γιατί είχαμε δημοσιονομικούς στόχους. Δεν είμαστε συστημικό κόμμα, δεν είμαστε σαν τον Καραμανλή που το 2009 μοίρασε λεφτά για τις εκλογές ή σαν τον Σαμαρά. Το μαξιλάρι δεν το αφήσαμε στη Ν.Δ., αλλά στον ελληνικό λαό».

Αιχμές κατά του Παύλου Πολάκη για τα εμβόλια άφησε και ο Νίκος Φίλης, ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής Χανίων στο θεματικό τραπέζι για την πανδημία έκανε το ίδιο κατά των Ανδρέα Ξανθού και Γρηγόρη Γεροτζιάφα σχετικά με την πολιτική του κόμματος στο θέμα των εμβολιασμών. Η απάντηση ήρθε από τον τομεάρχη Υγείας του κόμματος: «Οποιος επιμένει να θέτει σήμερα θέμα γραμμής απέναντι στην πανδημία, το λέω ευθέως, βάλλει ανοιχτά εναντίον των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος και του προέδρου», είπε, τονίζοντας ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ χαράχτηκε με την έγκριση του Αλέξη Τσίπρα.

3ο  συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Μικρά δείγματα από 6 ομιλίες

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Το συνέδριο έχει στείλει ήδη μήνυμα νίκης και πολιτικής αλλαγής. Τα επιτελεία του καθεστώτος Μητσοτάκη κατανοούν, βλέπουν και νιώθουν ότι είμαστε προ των πυλών. Βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ μαζικό, ενωτικό, αποφασιστικό, μαχητικό, έμπειρο, έτοιμο. Δεν πετάμε στα σύννεφα ο κόσμος του 2022 δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο του 2020, έχει υποστεί τεκτονικές αλλαγές- πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός. Αποδείχτηκε ότι ο νεοφιλελευθερισμός και ο ιμπεριαλισμός έχουν ιστορικά αποτύχει και χρεοκοπήσει. Μαζί τους όλα όσα διακήρυτταν για το τέλος της Ιστορίας, της πάλης των τάξεων των ιδεολογιών. Το μόνο που παράγουν είναι φτώχεια, δυστυχία, προσφυγιά και τεράστιες κοινωνικές ανισότητες.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Εμείς όλοι υποσχεθήκαμε στο πρώτο συνέδριο ότι από δω και πέρα θα μιλάμε για μια Αριστερά που ξέρει να νικάει, που ξέρει να συμβιβάζεται, που ξέρει να σηκώνει το κεφάλι, που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είμαι περήφανος που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπήρχε μέρα, δεν υπήρχε στιγμή, που ο πρόεδρος και όλη η διαπραγματευτική ομάδα δεν πάλευε με μόνη μέριμνα τον κόσμο της εργασίας, αυτούς που υποφέρανε, αυτούς που τους χρεοκόπησαν και τους έκοψαν μισθούς και συντάξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μου έδωσε εντολή να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ ούτε να ανοίξω ένα facebook και να κατηγορώ άλλους συντρόφους. Μου έδωσε εντολή να βγούμε από το δημοψήφισμα. Το μαξιλάρι των 38 δισ. δεν το αφήσαμε στη Ν.Δ., το αφήσαμε στον ελληνικό λαό και είχαμε χρέος να μην τον αφήσουμε να ξαναχρεοκοπήσει και να έχει τη δύναμη να συνεχίσει. Να απευθυνθούν από δω και πέρα σε όλους με προτάσεις με ιδεολογία και χωρίς εκπτώσεις. Μέσα στις αρχές μας οφείλουμε να έχουμε και τη διαβούλευση και τη λογοδοσία.

Νίκος Παππάς: Μια ευχή κάνουν αυτές τις μέρες τα κυβερνητικά στελέχη: να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το Συνέδριο διχασμένος, πολιτικά απομονωμένος και χωρίς την τόλμη να απευθυνθεί στο σύνολο των μελών του για να εκλέξει την ηγεσία του και να διαμορφώσει τη στρατηγική του.

Ανδρέας Ξανθός: Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τις κόντρες με τα συμφέροντα και τις δουλείες. Να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί τη στρατηγική μας χωρίς προσχηματικές αντιπαραθέσεις χωρίς να βλέπουμε εσωτερικούς εχθρούς να δώσουμε τη μάχη της ανατροπής. Δώσαμε τη μάχη αξιοπρέπειας για το ΕΣΥ και την πρόσβαση όλων σε αυτό. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, ενώ τώρα μέσα στην πανδημία οργώσαμε όλη τη χώρα εκθέτοντας το δικό μας ριζοσπαστικό σχέδιο για την επιβίωση του ΕΣΥ και την καθολική πρόσβαση όλων σε αυτό.

Σία Αναγνωστοπούλου: Δυστυχώς ξεχνάμε το πεδίο του πολιτισμού. Κι όμως το μεγαλύτερο στοίχημα του νεοφιλελευθερισμού και η πιο σκληρή επίθεση που έκανε δοκιμάστηκε στον πολιτισμό, γιατί εκεί οι ατομικές ατζέντες μπορούσανε να περάσουν πολύ πιο εύκολα. Η υλικότητα του πολιτισμού εξανεμίστηκε και μείνανε εκεί μόνο όσοι μπορούσαν να εμπεδώσουν την ηγεμονία των λίγων. Το είδαμε και με τα μεγάλα μνημεία, την Ακρόπολη, τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου και τώρα με τα Μουσεία που περνούν στους ιδιώτες. Τους ενοχλεί στον πολιτισμό ότι έτσι οι λαοί διηγείται την ιστορία τους, ότι τα νέα τραγούδια γράφονται πάνω στα παλιά. Ο Θεοδωράκης δεν τους ενοχλεί στο αποστειρωμένο περιβάλλον, τους ενοχλεί όταν πάνω στα τραγούδια του πιάνεται ξανά το νήμα από τη δεκαετία του ’60. Τους ενοχλεί ότι η συναυλία για την ειρήνη δόθηκε στον δρόμο.

Αριστείδης Μπαλτάς: Τις τελευταίες ημέρες η εικόνα του πολέμου άλλαξε. Αρχικά όλοι μιλούσαν για διαπραγματεύσεις. Τώρα βλέπουμε έναν πόλεμο να συνεχίζεται με διαρκώς σκληρότερες κυρώσεις προς τη Ρωσία και με προφανείς αντικυρώσεις από τη μεριά της. Το ερώτημα είναι γιατί; Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν στον νου τους άλλο τέλος από αυτό της κατάρρευσης της Ρωσίας. Είναι σαν να πηγαίνουμε ολοταχώς σε μια κατάσταση σαν εκείνη που υπήρξε πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι σύνθημα της πλάκας το «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», που είπε ο πρόεδρος. Ζούμε σε ένα νέο μακαρθισμό και ειδικά στην Ελλάδα ακόμα περισσότερο. Ολα όσα λέγονται συμποσούνται πλέον στη λέξη ολοκληρωτισμός κι ό,τι κι αν πεις σημαίνει ότι είσαι υποχρεωτικά με τον Πούτιν. Α.Ψ.

Δημήτρης Τερζής, Αντα Ψαρρά

 

«Το ζητούμενο είναι να υπάρξει άψογη διαδικασία»

Ο πρόεδρος εφορευτικής επιτροπής για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ηλίας Νικολακόπουλος

Το προσδοκώμενο είναι να ανανεωθεί το στελεχικό δυναμικό και να μη λειτουργήσουν παλιές μέθοδοι που εφαρμόζονταν στην Κ.Ε. με οργανωμένες ομάδες. Αυτό βέβαια η εφορευτική επιτροπή δεν μπορεί να το εγγυηθεί, αυτό εξαρτάται και από τα ίδια τα μέλη του κόμματος.

Ο ομότιμος καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ψηφίστηκε χθες, από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής που θα είναι υπεύθυνη για την εκλογική διαδικασία της 15ης Μαΐου. Στη συζήτηση που είχαμε έκανε έναν πρώτο απολογισμό του συνεδρίου, με τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία. Οπως λέει, ο τόνος του συνεδρίου ήταν «θετικός» και πως στη συνέχεια αυτό που έχει σημασία είναι να απαντηθεί γρήγορα το ερώτημα της «συμπόρευσης των διαφόρων τάσεων». Μιλάει επίσης για τις επικείμενες νέες διαδικασίες και σημειώνει πως οι εργασίες της επιτροπής ξεκινούν ήδη από σήμερα ώστε να υπάρξει μια άψογη διαδικασία.

• Πώς αποτιμάτε τις 4 μέρες του συνεδρίου;

Ηταν μια επιτυχία ως προς την οργάνωση, έδωσε στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές κι αμέσως μετά για τον τρόπο που θα προσπαθήσει να διεκδικήσει μια προοδευτική διακυβέρνηση και την πολιτική που αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει. Το αρνητικό στοιχείο ήταν η εσωστρέφεια που υπήρξε σε ορισμένες στιγμές με ιδιαίτερη ένταση, η οποία προφανώς πρέπει να καταπολεμηθεί. Αυτό τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας στην καταληκτική ομιλία του – ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει ενιαίος και χωρίς τραυματισμούς.

• Το συνέδριο ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση λόγω της πανδημίας και κλήθηκε να αναμετρηθεί και με πολιτικά και με ταυτοτικά και και με οργανωσιακά ερωτήματα. Τα απάντησε; Εκπέμπει πλέον ένα συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απάντησε στο οργανωσιακό ερώτημα με τη διοργάνωση του συνεδρίου. Το πολιτικό, ως προς το στίγμα που θέλει να εκπέμψει το κόμμα, το απάντησε και με την πρωτολογία και με τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό που δεν απαντήθηκε και πρέπει να απαντηθεί στη συνέχεια και μάλιστα σχετικώς γρήγορα είναι η εσωκομματική συμπόρευση των διαφόρων τάσεων. Ο τόνος του συνεδρίου ήταν πολύ θετικός σχεδόν μέχρι τη λήξη του. Το ότι έφτασε μια διαφωνία για ένα θέμα που έπρεπε να είχε διευκρινιστεί ή να είχε βρεθεί μια συμβιβαστική λύση δημιούργησε εντάσεις… Το πιο επείγον είναι να αποκατασταθούν οι συντροφικές σχέσεις και να μην αφεθεί οι όποιες διαφωνίες να τορπιλίσουν την ενότητά του.

• Ως προς την καινούργια διαδικασία και που εσείς προεδρεύετε της εφορευτικής επιτροπής που θα επιληφθεί, τι καινούργιο φέρνει ως προς το κόμμα και το κάθε μέλος;

Η διαδικασία θα είναι μια ευρεία συμμετοχή στην ανάδειξη των καθοδηγητικών οργάνων, αφορά και τον πρόεδρο και την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής. Κι έτσι θα υπάρχουν αναγκαστικά δύο χωριστές κάλπες, στις οποίες θα προστεθεί και μια τρίτη που θα αφορά μόνο τα μέλη του συνεδρίου που ψήφισαν το Σάββατο και θα επικεντρώνεται στα ζητήματα του καταστατικού στα οποία υπήρξαν διαφωνίες. Για την ανάδειξη της Κ.Ε. θα στηθούν κάλπες με διαφορετικά ψηφοδέλτια ανά περιφέρεια.

Αυτό θα πρέπει να οργανωθεί συστηματικά μέχρι τις 15 Μαΐου, γιατί η συμμετοχή για την Κ.Ε. θα αφορά τα μέλη που ήταν εγγεγραμμένα μέχρι το συνέδριο, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ενώ για τον πρόεδρο θα μπορούν να συμμετέχουν και νέα μέλη. Είναι ένα αρκετά περίπλοκο εγχείρημα, γιατί κάθε κάλπη θα αφορά ξεχωριστά εκλογικά σώματα. Το ζητούμενο είναι η άψογη διαδικασία ώστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση. Για τον μεν πρόεδρο δύσκολα θα υπάρξουν προβλήματα, για την ανάδειξη της Κ.Ε., που θα εμπλακούν πάρα πολλά μέλη, πρέπει να υπάρξουν πρόνοιες που θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις της εφορευτικής επιτροπής που θα γίνει ταχύτατα. Από σήμερα κιόλας θα γίνουν συνεννοήσεις ως προς το πώς θα εξελιχθούν οι διαδικασίες.

• Αυτή η καινούργια διαδικασία μπορεί να παράξει και διαφορετική πολιτική ουσία; Να αλλάξει την ανθρωπογεωγραφία των οργάνων; Να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό; Ποιο είναι το προσδοκώμενο; Γιατί το συνέδριο αποφάσισε αυτή την αλλαγή επί της διαδικασίας;

Το προσδοκώμενο είναι να ανανεωθεί το στελεχικό δυναμικό και να μη λειτουργήσουν παλιές μέθοδοι που εφαρμόζονταν στην Κ.Ε. με οργανωμένες ομάδες. Αυτό βέβαια η εφορευτική επιτροπή δεν μπορεί να το εγγυηθεί, αυτό εξαρτάται και από τα ίδια τα μέλη του κόμματος, από το αν θα έχουν μια πιο ανοιχτή διαδικασία σταυροδότησης.

Είναι κατά τη γνώμη μου ένα δύσκολο ζητούμενο γιατί οι παλιές πρακτικές έχουν ριζώσει αρκετά μέσα στο κόμμα – και, προφανώς, κανείς από έξω δεν μπορεί να επιβάλει αλλαγή αυτών των νοοτροπιών.

Είναι ένα ζητούμενο που, χωρίς να είναι αρμοδιότητα της εφορευτικής επιτροπής, θα πρέπει η επιτροπή να διευκολύνει διαδικασίες ανοίγματος και, επομένως, να συμβάλουν στην ανανέωση.

Ντίνα Δασκαλοπούλου

 

Στη Δικαιοσύνη ο Σκουρλέτης για προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του

Μια μια μακροσκελή ανάρτησή του στον λογαριασμό στο FB, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πάνος Σκουρλέτης, ενημερώνει πως «έχει ήδη ενημερώσει τη δικηγόρο μου για να πράξει τα δέοντα» για τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που έγιναν εναντίον του από τον δημοσιογράφο Γιώργο Λακόπουλο.

«Επί τέσσερα, και πλέον, χρόνια ο κ. Λακόπουλος έχει αναλάβει το έργο της προσωπικής στοχοποίησής μου. Μέχρι τώρα τον είχα αγνοήσει, διότι δεν μου αρέσει να κάνω συνομιλητές ανθρώπους των δικών του χαρακτηριστικών. Έχει, άλλωστε, τη δική του διαδρομή στο χώρο της δημοσιογραφίας και είναι γνωστό τι και ποιους υπηρέτησε. Ωστόσο, η συνεχής διαστρέβλωση γεγονότων, τα ψεύδη και οι συκοφαντίες, όταν εμμονικά επαναλαμβάνονται, με αναγκάζουν, όχι να απαντήσω στο ίδιο, αλλά πολύ σύντομα να θυμίσω και να ενημερώσω για ορισμένα ζητήματα όσους θα είχαν κάποιο ενδιαφέρον για αυτά στα οποία αναφέρεται» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Αφού κάνει μια αναδρομή από το 2009 που εκλέχθηκε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την υπουργοποίησή του στο υπουργείο Εσωτερικών νιώθει την ανάγκη να διευκρινίσει ορισμένα πράγματα «τα οποία συστηματικά αναπαράγονται με σκοπό να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«• Δεν είχα καμία ανάμιξη  στην παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά ούτε και στη συνέντευξη που ακολούθησε την επόμενη ημέρα, την οποία και αγνοούσα. Άλλοι γνώριζαν και τα οργάνωσαν αυτά.

• Ως γραμματέας  του κόμματος εκλέχτηκα από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μετά από πρόταση του Αλέξη. Ήταν μόλις λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2019 και η κατάσταση του κόμματος, αλλά κυρίως το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, δημιουργούσαν αντικειμενικά πολύ δύσκολους όρους για την ανάταξη του κόμματος.

• Είχα διαφωνήσει με τη ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στις περιφερειακές εκλογές όλες οι  επιλογές προέκυψαν από απόφαση της ΠΓ. Εκτός της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, τα  πρόσωπα  που υποστηρίξαμε ήταν της επιλογής των ΝΕ και των τοπικών οργανώσεων του κόμματος. Από τους συνολικά 332 δήμους της χώρας, σε 255 υποστηρίξαμε δημοτικά  σχήματα, από τα οποία 55 κέρδισαν τη δεύτερη Κυριακή. Βεβαίως, είχα ζητήσει αναλυτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων. 

• Ζήτησα να γίνει συνέδριο αμέσως μετά τις εκλογές του 2019. Έχω εξηγήσει τους λόγους αναλυτικά στη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

• Τα δύο τρίτα των νέων εγγραφών στο κόμμα μετά το 2019 έγιναν στο διάστημα που ήμουν γραμματέας.

• Επίσης, στο διάστημα που ήμουν γραμματέας με υπεύθυνο οικονομικών τον Μίμη Δαρειώτη εξοφλήθηκαν όλα τα δάνεια του κόμματος. Όσοι με γνωρίζουν στην Αριστερά και είμαι πλέον αρκετά χρόνια σ’ αυτή, ξέρουν καλά πως ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα ή διεκδίκησα καμία απολύτως θέση, κυβερνητική ή κομματική. Ό,τι μου ανατέθηκε έγινε ύστερα από συλλογικές προτάσεις και διαδικασίες ή στο πλαίσιο της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα. Τους ευχαριστώ όλους».

► Αφορμή για την αντίδραση Σκουρλέτη στάθηκε το τελευταίο άρθρο του Γ. Λακόπουλου στο anoixtoparathyro.gr με τίτλο: «Πάνος Σκουρλέτης: αποτυχημένος, μοιραίος, τώρα και προβοκάτορας».