Η οικογένεια του Ασάνζ καλεί τη Γερμανία να παρέμβει στις ΗΠΑ — Ο ELN διατεθειμένος να διαπραγματευθεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο

Ο πατέρας και ο αδελφός του Τζούλιαν Ασάνζ κάλεσαν χθες Δευτέρα τη γερμανική κυβέρνηση να παρέμβει στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να του ζητήσει να βάλει στο αρχείο τις ποινικές διώξεις σε βάρος του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να εκφράσει στον πρόεδρο Μπάιντεν τις ανησυχίες της για την υπόθεση αυτή και να ζητήσει οι διώξεις να εγκαταλειφθούν», είπε ο Γκάμπριελ Σίπτον, ο αδελφός του κ. Ασάνζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπέγραψε την εντολή έκδοσης στις ΗΠΑ του κ. Ασάνζ, ο οποίος πρόκειται να ασκήσει έφεση. Ο πενηντάρης Αυστραλός διώκεται από τις αμερικανικές αρχές για κατασκοπεία και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή 175 χρόνων κάθειρξης για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων.

Η οικογένειά του και υποστηρικτές του τονίζουν πως πρόκειται για δημοσιογράφο και υπερασπιστή των ελευθεριών του Τύπου και της έκφρασης.

Ο πατέρας και ο αδελφός του ζητούν από το Βερολίνο να ασκήσει την επιρροή του στο NATO και να υπερασπιστεί την υπόθεση του ανθρώπου τους στην επικείμενη σύνοδο της G7 στη Βαυαρία στα τέλη του μήνα.

«Θεωρούσα πάντα ότι το να μην κάνεις τίποτα είναι μια μορφή έγκρισης, συνέργειας», είπε ο πατέρας του κ. Ασάνζ, ο Τζον Σίπτον.

«Όταν προσπαθείς να μιλήσεις για την ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία ενώ εγκρίνεις την έκδοση ενός δημοσιογράφου και εκδότη επειδή έκανε τη δουλειά του, χάνεις τα επιχειρήματά σου», πρόσθεσε ο Γκάμπριελ Σίπτον.

Τα δύο μέλη της οικογένειας του Τζούλιαν Ασάνζ προγραμμάτιζαν να έχουν χθες Δευτέρα και σήμερα συναντήσεις με γερμανούς κοινοβουλευτικούς, μέλη ομάδας η οποία υποστηρίζει τον ιδρυτή του WikiLeaks.

Πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει καμία πιθανότητα πολιτικής παρέμβασης της Γερμανίας σε δικαστική διαδικασία σε άλλη χώρα.

«Η νομική διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θα δυσπιστούσα όσον αφορά μια πολιτική παρέμβαση», είπε ο κ. Χέμπεστραϊτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση αυτή.

 

Ο ELN διατεθειμένος να διαπραγματευθεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο

Η ηγεσία του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως είναι «πλήρως διατεθειμένη» να ξαναρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών επί των ημερών της απερχόμενης κυβέρνησης.

Ο ELN (γκεβαριστές) «συνεχίζει ενεργά τον αγώνα και την πολιτική και στρατιωτική αντίσταση, όμως είναι πλήρως διατεθειμένος να προχωρήσει σε ειρηνευτική διαδικασία που θα αποτελεί συνέχεια του ‘τραπεζιού των διαπραγματεύσεων’ που άρχισε στο Κίτο τον Φεβρουάριο του 2017», ανέφερε η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία της παράταξης σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Μετά την ιστορική συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) το 2016, είχαν αρχίσει συνομιλίες με τον ELN την επόμενη χρονιά, επί προεδρίας του Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018), αρχικά στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, προτού μεταφερθούν στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας.

Όμως τερματίστηκαν από τον διάδοχο του κ. Σάντος, τον δεξιό πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, μετά την επίθεση στη σχολή της αστυνομίας στην Μπογοτά με 22 νεκρούς τον Ιανουάριο του 2019.

«Χθες (σ.σ. προχθές Κυριακή), εξελέγη πρόεδρος ο Γουστάβο Πέτρο», η κυβέρνηση του οποίου καλείται να «προωθήσει αλλαγές για να υπάρξει ειρήνη στην Κολομβία», σύμφωνα με τον ELN, ηγέτης του οποίου είναι ο Αντόνιο Γκαρσία.

Την 7η Αυγούστου, ο Γουστάβο Πέτρο, 62 ετών, άλλοτε μέλος του αντάρτικου πόλης M-19, που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης το 1990, θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς εν ενεργεία στην ιστορία της Κολομβίας. Έχει υποσχεθεί να βάλει τη χώρα των Άνδεων σε τροχιά «αληθινής αλλαγής», εφαρμόζοντας πρόγραμμα βαθιών μεταρρυθμίσεων, που μεταξύ άλλων προβλέπει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τον ELN.

Ο ELN, που ίδρυσαν το 1964 ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερείς εμπνεόμενοι από την επανάσταση στην Κούβα, διεξήγαγε επί τριάντα χρόνια ειρηνευτικές συνομιλίες –που όμως κατέληξαν σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαιρέτως σε αποτυχία– με τις κυβερνήσεις του Σέσαρ Γκαβίρια (1990-1994), του Ερνέστο Σαμπέρ (1994-1998), του Αντρές Παστράνα (1998-2002) και του Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010).

 Κατέρριψε ελικόπτερο, πήρε χρήμα και ανθρώπους… |  Defence-point.gr