Η μαύρη βίβλος του Ιουλίου και ο μαύρος Σεπτέμβρης του Κυρ.Μητσοτάκη

Οι σκοτεινοί επιτελείς του πρωθυπουργού, που όχι μόνο φιλοτεχνούν το πορτραίτο του αλλά και τον καθοδηγούν, συνέλαβαν ένα «απλό» και απολύτως συμβατό με την καθεστωτική τους νοοτροπία «σχέδιο»: Να αξιοποιήσουν την απομόνωση και την κοινωνική καταστολή που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας, μετατρέποντάς τες σε πρώτη φάση, σε πολιτική καταστολή. «Μην αντιδράς, μη διαμαρτύρεσαι, μην κριτικάρεις, μη συγκεντρώνεσαι σε πλατείες».

Στην αμέσως επόμενη φάση, ενώ η κοινωνία τελεί σε «διπλή καταστολή» ( αφού ο κίνδυνος επανόδου της πανδημίας παραμένει) και πριν γίνουν ορατές οι πρώτες καταστροφικές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών, έρχεται ο αιφνιδιασμός: Η προκήρυξη εκλογών χωρίς καν προσχήματα.

Σύμφωνα λοιπόν με το «θολωμένο μυαλό» αυτών των «εγκεφάλων» η κοινωνία θα μπορούσε να οδηγηθεί απευθείας από το «κλουβί» της πανδημίας στην κάλπη, ει δυνατόν άμεσα, πριν προλάβουν οι πολίτες «να ξυπνήσουν»…Αρκεί το «φίμωτρο» να αντικαταστήσει την υγειονομική μάσκα και η μόνη επαφή με τον κόσμο να γίνεται μέσα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Όμως ο «σχεδιασμός» αυτός φαίνεται να αποτυγχάνει εν τη γενέσει του…Κι αυτό γιατί, πριν λήξει η υγειονομική καραντίνα, όλες σχεδόν οι κυβερνητικές επιλογές που συμπυκνώθηκαν στο πρόταγμα « θα επιβιώσουν όσοι αντέξουν» άφησαν αβοήθητο τον κόσμο της εργασίας, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους «αόρατους εργαζόμενους», τους ανθρώπους του πολιτισμού και πολλές άλλες παραγωγικές και κοινωνικές κατηγορίες, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί αυτόματα ένα ευρύ πεδίο αντιδράσεων απέναντι στην κυβέρνηση.

Την κατάσταση αυτή επιδείνωσε το τρίπολο αυταρχισμός-νεοσυντηρητισμός – νεοφιλελευθερισμός τόσο στο πεδίο της εκπαίδευσης όσο και στο επίπεδο της καταστολής από τα ΜΑΤ στις πλατείες.

Η «καραντίνα» δεν αφορούσε, βέβαια, το «πλιάτσικο» του δημόσιου χρήματος από τους συγγενείς, τους «κολλητούς» και τους διαπλεκόμενους που προσέλαβε τον χαρακτήρα μιας εκστρατείας εθνικής λαφυραγώγησης.
Μέσα στην περίοδο της πανδημίας η κυβερνητική πολιτική διαμόρφωσε τα μέτωπα σύγκρουσης της επόμενης μέρας με μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Κι αυτή η σύγκρουση και η αντιπαράθεση θα εντείνονται και θα διευρύνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.

Η 7η Ιουλίου για τους λόγους αυτούς θα αποτελέσει, και σε συμβολικό και σε πραγματικό επίπεδο, το σημείο-τομή, όπου θα έχει αποκαλυφθεί πλήρως το νεοφιλελεύθερο – καθεστωτικό πρότυπο, απογυμνωμένο από τα ψιμύθια και τη «χρυσόσκονη» των συστημικών ΜΜΕ. Και σίγουρα η «πλάκα» των πεφωτισμένων εντολών του «Μωυσή» θα έχει αντικατασταθεί από τη ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ των καταστροφικών πεπραγμένων της κυβέρνησης μέσα σε μόλις 12 μήνες.

Βεβαίως, οι «εγκέφαλοι» του Μαξίμου και τα δημοσιογραφικά τους αλαλάζοντα κύμβαλα έχουν σχεδιάσει το εκλογικό plan B για τις αρχές φθινοπώρου. Τότε, όπως περιλαμβάνεται στο σενάριο, θα εμφανισθεί ο Μωυσής και θα ζητήσει να μας σώσει εκ νέου, αφού το πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν μπόρεσε να εφαρμοσθεί εξ αιτίας της πανδημίας…Ψεύδος σε εκθετικό βαθμό, αφού η ίδια η κατάσταση της πανδημίας χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για να προωθηθούν οι πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οι πλέον αυταρχικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Ένας «ΜΑΥΡΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ» περιμένει την κυβέρνηση…Με μια ανεργία στα ύψη, με το ΑΕΠ (μετά και το τρίτο τρίμηνο) σε ελεύθερη πτώση, με δεκάδες χιλιάδες νέα λουκέτα, με συρρικνωμένα εισοδήματα και μια παγωμένη Αγορά…

Από πέρυσι τα κυβερνητικά επιτελεία είχαν σοβαρό πρόβλημα με την τετραετία… Λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές παρουσιάσθηκε το «σχέδιο 2+4» που προέβλεπε εκλογές σε 2 χρόνια…Τώρα το σχέδιο μετατράπηκε σε «1+4» και έχει ο Θεός.

Οπωσδήποτε πάντως οι νεοφιλελεύθερες – αυταρχικές πολιτικές ξοδεύουν σύντομα τον πολιτικό τους χρόνο: Γιατί «παράγουν» λόγω του αντι-κοινωνικού αυταρχικού τους χαρακτήρα άμεσες και οξείες αντιδράσεις, λόγω του γεγονότος ότι επιδιώκουν την κοινωνική τους «νομιμοποίηση» και αποδοχή μέσω του δίπολου προπαγάνδα – καταστολή και όχι μέσω της συναίνεσης, του διαλόγου, της αποδοχής. Όμως ούτε τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπα ούτε η ολοκληρωτικού τύπου προπαγάνδα ούτε η στήριξη της διαπλοκής μπορούν να ακυρώσουν και να ανατρέψουν την πραγματικότητα. Η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου άρχισε ήδη να μετρά αντίστροφα.

 

Μενέλος Γκίβαλος

Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ,μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Α. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία