Η μακρά προεκλογική περίοδος και ο “εφιάλτης” της ενέργειας — “Το μη χείρον βέλτιστον”: Η επικοινωνιακή αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για τις εκλογές του 2023 ετοιμάζεται η ΝΔ και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τη στήριξη, εάν πάλι η ΕΕ δεν αποφασίσει για πλαφόν στο φυσικό αέριο 

Η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται για το τελικό «sprint» πριν από τις εκλογές του 2023, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ του κυβερνώντος κόμματος το Σάββατο. Πρόκειται όμως για μία τελική ευθεία γεμάτη εμπόδια, με μεγαλύτερο αυτό της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Μετά όμως την αποτυχία των 27 υπουργών Ενέργειας να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ή σε κάποιο άλλο δραστικό μέτρο κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας, η τελική μάχη θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου πρόκειται να γίνουν γνωστές οι νέες θέσεις της Κομισιόν για το ενεργειακό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα καμφθούν και οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών κυρίως του βορρά.

Ο κ. Μητσοτάκης, μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες του νότου, θα επιμείνουν βέβαια μέχρι τέλους για κοινή ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση. Στην περίπτωση όμως που και πάλι η ΕΕ σταθεί κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη το plan B.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός απαντώντας την Παρασκευή στη Βουλη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την ακρίβεια, άφησε ανοιχτό το σενάριο επιστροφής της επιδότησης στην πηγή του ντίζελ κίνησης, όπως ίσχυε μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το σενάριο είναι μια νέα οριζόντια επιδότηση, με στόχο το πετρέλαιο κίνησης να πέσει ενδεχομένως και κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και πάντως σε κάθε περίπτωση κάτω από την τιμή της αμόλυβδης.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει επίσης ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση ώστε να κρατηθεί (σχετικά) χαμηλά το κόστος της θέρμανσης, καθώς και ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και 2023, που άλλωστε είναι εκλογικό έτος.

“Θα σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας τους επόμενους δύσκολους μήνες. Θα υλοποιήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβα στη Θεσσαλονίκη, όταν περιέγραψα τον οδικό χάρτη τον οποίον πρέπει να διαβούμε από τώρα μέχρι τις εθνικές εκλογές”, δήλωσε άλλωστε το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση επικαλείται βέβαια ότι καλείται να διαχειριστεί εναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, με πρωτοφανείς επιπτώσεις ως προς την έκρηξη του παγκόσμιου πληθωρισμού και μία μεγάλη κρίση ακρίβειας. Και υποστηρίζει ότι το κάνει όσο καλύτερα μπορεί, επειδή η οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τις εκτιμήσεις.

“Μπορούμε και στηρίζουμε σήμερα την κοινωνία επειδή η ανάπτυξη είναι υψηλή, επειδή έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο μέσα από τις επενδύσεις, μέσα από τον τουρισμό, μέσα από τις εξαγωγές, να μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στους ασθενέστερους και να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι και σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα τον οποίο έχουμε μπροστά μας, θα σταθούμε κοντά τους”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

Στη γραμμή “το μη χείρον, βέλτιστον” όσον αφορά στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση επικαλείται επίσης ότι το πετρέλαιο θέρμανσης δεν άνοιξε στο 1,50 ή 1.60, όπως ήταν οι εκτιμήσεις, αλλά λίγο κάτω από το 1,30, υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει χάρη στην επιδότηση.

Η κυβέρνηση προβάλλει επίσης το γεγονός ότι το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης αυξήθηκε κατά 300 εκ ευρώ, με έμφαση στη βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές με υψόμετρο, όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Τα στελέχη της ΝΔ θα επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία και ότι θα δοθούν ξανά αυξήσεις στους συνταξιούχους από 1/1/2023, την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αλλά και τη νέα “επιταγή ακρίβειας” 250 ευρώ για τους πιο αδύναμους πολίτες τα Χριστούγεννα.

Βίκυ Σαμαρά

 

“Το μη χείρον βέλτιστον”: Η επικοινωνιακή αντιμετώπιση της ακρίβειας από την κυβέρνηση. 2 2022 ( / EUROKINISSI)

Με το παράδειγμα προς αποφυγήν της Γαλλίας και το “καλάθι του νοικοκυριού” η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις από τη λαίλαπα ανατιμήσεων.

Με επικοινωνιακούς όρους διαχειρίζεται η κυβέρνηση το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, που αποτελεί και την “αχίλλειο πτέρνα” της Νέας Δημοκρατίας.

Η βασική κυβερνητική γραμμή συνοψίζεται στο ρητό “το μη χείρον βέλτιστον”. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα, έχει διαμηνύσει το Μαξίμου στους πολίτες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, που επικαλέστηκε ότι τουλάχιστον η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει έλλειψη αγαθών και ενεργειακών πόρων.

Οι εικόνες απο τη Γαλλία με ουρές χιλιομέτρων στα βενζινάδικα αποτελούν ένα ακόμη επιχείρημα της κυβέρνησης στην προσπάθεια να πείσει ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι συγκριτικά καλύτερη.

Ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι η χώρα μας το Σεπτέμβριο είχε τη δεύτερη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές από τις 15 χώρες της Ε.Ε. με κυμαινόμενα τιμολόγια, σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Επικαλείται επίσης ότι επέβαλλε πλαφόν σε είδη όπως τα πέλλετ και τα καυσόξυλα, διατρανώνοντας ότι θα γίνονται έλεγχοι για την αποφυγή κερδοσκοπίας στην αγορά.

Τα επικοινωνιακά εργαλεία έχουν όμως τα όρια τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πολυδιαφημισμένο «καλάθι του νοικοκυρίου».

Και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι πρόκειται για μία πολιτική “αυτοδέσμευσης” των επιχειρήσεων της αγοράς, σε μία προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων σε ορισμένα βασικά και απαραίτητα αγαθά.

Στο ερώτημα τι θα πράξει όμως η κυβέρνηση, εάν αυτή η αυτοδέσμευση δεν τηρηθεί, είναι εμφανής η αμηχανία. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι πως πρόκειται για ένα εργαλείο, αλλά όχι το μόνο που υπάρχει.

Ήδη πάντως και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ )κατηγορεί την κυβέρνηση για “μάχη εντυπώσεων” με το “καλάθι του νοικοκυριού”.

Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ειδικότερα ότι το μέτρο: “Δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα γιατί ακόμη κι αν δεν γίνουν αυξήσεις σε εκείνα τα προϊόντα που θα τελούν υπό επιτήρηση, θα γίνουν μεγαλύτερες αυξήσεις σε συμπληρωματικά ή υποκατάστατα προϊόντα. Προϊόντα για τα οποία δεν αξιολογείται η προστιθέμενη αξία τους για την ελληνική παραγωγή και οικονομία.”

Επισημαίνει εξάλλου ότι σε κάθε περίπτωση το μέτρο δεν προβλέπει απαγόρευση αυξήσεων, αλλά παρακολούθηση των τιμών, εκτιμώντας ότι θα μετατοπίσει παράλληλα την αγοραστική κίνηση προς τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Η κυβέρνηση βεβαίως επικαλείται ότι και ο πληθωρισμός, όπως και η ενεργειακή κρίση, είναι διεθνές και όχι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Το γεγονός ότι η ΕΕ ακόμη δεν έχει αποφασίσει για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου παρατείνει δε την κυβερνητική αγωνία. Η ελληνική πλευρά θα συνεχίζει να πιέζει πάντως για μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όπως δηλώνει η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία κανένας εθνικός προϋπολογισμός δε μπορεί να αντιμετωπίσει μία τέτοια κρίση.

Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει εν τω μεταξύ και τη δυσαρέσκεια των αγροτών, καθώς στους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και τις αυξήσεις και ελλείψεις σε λιπάσματα και ζωοτροφές (παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί), ήρθαν να προστεθούν και φυσικές καταστροφές, αλλά και νέα απρόοπτα.

Για παράδειγμα, οι παραγωγοί μήλων σε Θεσσαλία (Αγιά) και Δυτική Μακεδονία, δεν διέθεσαν όπως τις προηγούμενες χρονιές μεγάλο μέρος της παραγωγής στην Αίγυπτο και ζητούν στήριξη. Βροχές δημιούργησαν προβλήματα στη συγκομιδή σε άλλες περιοχές και οι ροδακινοπαραγωγοί έχουν χάσει έτσι κι αλλιώς τη ρωσική αγορά. Και οι αγρότες ζεσταίνουν ήδη τις μηχανές των τρακτέρ.

Καθώς μάλιστα ο γαλάζιος αγροτοσυνδικαλισμός έχει ατονήσει, οι νεοδημοκράτες αγρότες στη Θεσσαλία ετοιμάζονται να συνταχθουν σε κινητοποιήσεις με το ΚΚΕ, αφού άλλωστε τα αιτήματα τους δεν είναι κομματικά αλλά οριζόντια για την πρωτογενή παραγωγή.

Η κυβέρνηση απαντά στους αγρότες “δε φταίμε εμείς για την ενεργειακή κρίση”, όμως ο επικοινωνιακός χειρισμός εν προκειμένω δεν αρκεί, για αυτό και υπόσχεται πως θα κάνει ό,τι επιπλέον μπορεί.

Βίκυ Σαμαρά