Η μέρα της δεξιάς μαρμότας στη Θεσσαλονίκη – Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το Σ/Ν με τα μέτρα για την πανδημία

Μπορεί πολλοί στην πόλη να τσιμπιούνται γιατί δεν θέλουν να το πιστέψουν, αλλά δυστυχώς τα καταγγελλόμενα για «ολική επαναφορά του συστήματος Παπαγεωργόπουλου» στον δήμο βρήκαν πολύ γρήγορα επιβεβαίωση. Εξαιρετικά οδυνηρή, μάλιστα, με τις συμπτώσεις να καρφώνονται πάνω στις παλιές –ανοιχτές και χαίνουσες ακόμη- πληγές της πόλης.

Τη στιγμή που γινόταν γνωστό ότι κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα τοποθετούνταν πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ ο Μηνάς Σαμαντζίδης, ανακοινωνόταν πως σε εκπομπή της TV100 με θέμα την δικαιοσύνη θα… έκανε παρέμβαση ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος!

Και για να τα πάρουμε με τη σειρά, ο κ. Σαμαντζίδης ψυχίατρος και γνωστικός-αναλυτικός ψυχοθεραπευτής είναι από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες της ΝΔ στη Θεσσαλονίκης, με σειρά επιτελικών θέσεων στο κόμμα, -όταν ο κ. Παπαγεωργόπουλος ήταν δήμαρχος ήταν πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κεντρικού Τομέα Θες/νικης της ΝΔ- ενώ είχε υπάρξει και υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης όταν νομάρχης ήταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ο κ. Ζέρβας που είχε κατέβει ως «ανεξάρτητη υποψηφιότητα» έχει ήδη τοποθετήσει δίπλα του άλλους δύο συνεργάτες του Παναγιώτη Ψωμιάδη –γ.γ. του δήμου ο Μίμης Φωτόπουλος, διευθυντής της TV100 ο Γιάννης Κεσόπουλος- δικαιολόγησε την πρότασή του για τον κ. Σαμαντζίδη λέγοντας πως «μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για το ρόλο των δημοτικών ΜΜΕ» και σαν να τρόλαρε ολόκληρη την πόλη, πρόσθετε πως «θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα και να φέρουμε τηλεόραση κα ραδιόφωνο στο επίπεδο που μας αξίζει». Μάλλον δεν έχει νόημα πια να ευχηθούμε ότι δεν εννοούσε ότι θα γυρίσει τις σελίδες τόσο… πίσω, όσο δεν το φανταζόταν ούτε οι χειρότεροι αντίπαλοί του.

«Σκανδαλώδες κομματικό ρουσφέτι» χαρακτήρισε την τοποθέτησή του το δημοτικό σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» σημειώνοντας πως ο κ. Σαμαντζίδης «πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι εκλεγμένος δεν έχει και καμία σχέση με την διοίκηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Φαίνεται πως το μοναδικό κριτήριο επιλογής του κ. Σαμαντζίδη είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια άλλη θέση να διοριστεί από την κυβέρνηση».

Και, συμπτωματικά, την ίδια μέρα μαθαίναμε από δελτίο τύπου της TV100 ότι σε εκπομπή της θα εμφανιστεί στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αποφυλάκισή του ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Μια τηλεοπτική συνέντευξη του θα ήταν όντως επιτυχία και φυσικά όλοι θα περίμεναν ότι ένας –ή και περισσότεροι δημοσιογράφοι- θα είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα θέματα τον καταδικασμένο πρώην δήμαρχο.

Αντιθέτως μάθαμε ότι (μεταφέρουμε ολόκληρο το δελτίο διότι έχει την σημασία του): «Τι είναι το δίκαιο και τι η δικαιοσύνη; Είναι υποκειμενική η αντικειμενική; Είναι το συμφέρον του ισχυρού ή η δύναμη της αλήθειας των πράξεων μας; Μπορεί ένας καλός δικαστής να είναι κακός άνθρωπος; Μπορεί ένας έντιμος δικηγόρος να διαπρέψει επαγγελματικά σήμερα; Τι είναι η θεία δίκη και τι αυτοδικία; Μπορεί κάποιος να ευτυχήσει από τη δικαιοσύνη; Σε πολλά απ’ αυτά τα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν προσωπικότητες της πολιτικής και της επιστήμης στο νέο “De profundis” που θα προβληθεί την Παρασκευή 10 Απριλίου στις 10 το βράδυ στην TV100. Η Μαρία Αναγνωστίδου συνομιλεί με τον  Γρηγόριο Καλφέλη, καθηγητή Ποινικής Δικονομίας της Νοµικής Σχολής της Θεσσαλονίκης.

Στη συζήτηση παρεμβαίνουν οι: Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, μετά την αποφυλάκισή του και ο Χάρης Βεργούλης, δικηγόρος». Από το δελτίο συνάγεται ότι σε μια θεωρητική συζήτηση για θέμα δικαιοσύνης, με προσκεκλημένους καθηγητές πανεπιστημίου και δικηγόρο θα έκανε «παρέμβαση» και ο Παπαγεωγόπουλος. Υποθέτουμε –διότι δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο- ότι σε μια τέτοια συζήτηση δεν τέθηκε κάποιο ερώτημα που άπτεται της κατάχρησης στον δήμο την οποία όλοι οι Θεσσαλονικείς εξακολουθούν μέχρι σήμερα να πληρώνουν.

Τα υπόλοιπα ερωτήματα συνόψισε σε ανάρτησή της η Ελένη Χοντολίδου, στέλεχος της προηγούμενης διοίκησης του δήμου: «Από όλες τις προσωπικότητες της πολιτικής με ποια κριτήρια επελέγη από τη δημοσιογράφο ένας καταδικασμένος για κατάχρηση δημόσιου χρήματος; Δεν υπάρχουν αθωωμένοι πολιτικοί πρώην κατάδικοι που θα μπορούσαν να μιλήσουν για την εμπειρία τους; Στηρίζεται πολιτικά η δημοσιογράφος στην επιλογή της αυτή; Γνωρίζουν οι άλλοι συμμετέχοντες την παρουσία του καταδικασμένου Παπαγεωργόπουλου στην εκπομπή;» Και ζητούσε να μην προβληθεί η εκπομπή διότι «θίγει το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον».

Με κοινή τους δήλωση οι δημοτικές παρατάξεις «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ»(Κ. Νοτοπούλου) «Οικολογία-Αλληλεγγύη»(Μ. Τρεμόπουλος) και μέλη της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» (2006-2019) θεωρούν την συμμετοχή Παπαγεωργόπουλου στην εκπομπή «απαράδεκτη πρόκληση» η οποία «καταδεικνύει τα ιδιοτελή κίνητρα της πρόσκλησης του συγκεκριμένου προσώπου, που είναι η προσπάθεια απονεύρωσης των αντανακλαστικών των συμπολιτών μας και απενοχοποίησης στο συλλογικό υποσυνείδητο των Θεσσαλονικέων ενός τέως δημάρχου, ο οποίος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος στην υπηρεσία και τελεσίδικα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». Τονίζουν δε ότι  «είναι ξεκάθαρο ότι η τωρινή Δημοτική Αρχή και η εποπτευόμενη από αυτήν ΔΕΠΘΕ, φέρουν ακέραιη την ευθύνη, είτε είναι σε γνώση τους, είτε ανέχονται τη συμμετοχή αυτή, εάν δεν την παρακίνησαν κιόλας προς τήρηση αθέμιτων υποσχέσεων και συνακόλουθη εκπλήρωση παρόμοιων δεσμεύσεων».

Το πρώτο θέμα λοιπόν που προκύπτει τι ακριβώς γνώριζαν οι προσκεκλημένοι ως προς το περιεχόμενο της εκπομπής. Το ξεκαθαρίζει ένας εξ αυτών, ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος:

«Προ μηνός περίπου κλήθηκα για μαγνητοσκόπηση μιας κατά μόνας συνέντευξής μου στο πλαίσιο της εκπομπής De Profundis που θα προβληθεί στην TV100 την προσεχή Παρασκευή.  Ελπίζω ότι οι τηλεθεατές που θα θελήσουν θα παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα συνομιλία μου με τη δημοσιογράφο κ. Μ. Αναγνωστίδου. Κατά την προ ημερών προαναγγελία της εκπομπής διαπίστωσα με έκπληξή μου  ωστόσο να αναφέρεται  ότι οι προσκαλεσμένοι, μεταξύ των οποίων και ο Β. Παπαγεωργόπουλος,  «συζητούν περί δικαίου».  Η διατύπωση  δημιουργούσε την παρεξήγηση ότι οι καλεσμένοι συζητούν μεταξύ τους, ότι ακούν  ή παρεμβαίνουν σε τοποθετήσεις  των άλλων. Διαμαρτυρήθηκα για την παρά τα προσυνεννοημένα και την πραγματικότητα  αλλοίωση και ζήτησα τη διόρθωση. Είναι δικαίωμα του καθενός ομιλητή να εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του και να προσέρχεται ή όχι σε μια εκπομπή. Είναι αυτονόητο ότι δεν αποδέχομαι τη συμμετοχή μου σε κοινό τραπέζι με τον Β. Παπαγεωργόπουλο για τη συζήτηση θεμάτων της δικαιοσύνης».

Το αίτημά του θα γίνει άραγε αποδεκτό; Διότι κυκλοφόρησαν ήδη πλάνα και εικόνες που τον δείχνουν σε τηλεοπτικό παράθυρο σαν να συζητά με τον προσφάτως αποφυλακισμένο. Πώς θα διορθωθεί άραγε αυτή η εικόνα;

Είναι δε περιττό να γίνει αυτή την στιγμή κάποιου είδους προσπάθεια να καταγραφεί η συζήτηση -κυρίως ο θυμός πολλών θεσσαλονικέων- που έχει ήδη προκληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σχόλια του τύπου «οι τελευταίες δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη ήταν κίντερ –έκπληξη: κάποιοι ψήφισαν Ζέρβα και από μέσα βγήκε ο Παπαγεωργόπουλος και ο Πανίκας».

Μετά από όλα αυτά, προχθές το βράδυ στην σελίδα της τηλεοπτικής εκπομπής αναρτήθηκε εκ νέου η προαναγγελία του θέματος με νέα διατύπωση, και δίχως αναφορά σε πρόσωπα αφού όπως γράφει «Προσωπικότητες της πολιτικής και της επιστήμης στο νέο ‘De profundis’ που θα προβληθεί την Παρασκευή 10 Απριλίου στις 10 το βράδυ στην TV100, καταθέτουν την άποψή τους περί δικαίου στη δημοσιογράφο Μαρία Αναγνωστίδου».  Αν στις προσωπικότητες της πολιτικής περιλαμβάνονται και αποφυλακισμένοι μένει να το μάθουμε.

Με αφορμή την επιστολή δημοτικών παρατάξεων προς τη ΔΕΠΘΕ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Μηνάς Σαμαντζίδης δήλωσε τα εξής:

«Η Δημοτική Τηλεόραση είναι ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κανάλι, που σέβεται το δημοσιογραφικό έργο και τη δημοσιογραφική ελευθερία. Που προασπίζει το δικαίωμα να εκφράζει καθένας ελεύθερα και ανεμπόδιστα τους στοχασμούς, τις θέσεις και τις απόψεις του. Τιμούμε το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Η Δημοτική Τηλεόραση αλλάζει, αυτό είναι εμφανές. Αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, παρά τα προβλήματα που παραλάβαμε και παρά τις έκτακτες δυσκολίες λόγω της κρίσης του κορονοϊού.»

»Αλλάζει για να γίνει ένας σύγχρονος πλουραλιστικός τηλεοπτικός σταθμός, όπως αρμόζει στη Θεσσαλονίκη. Θα συνεχίσουμε έτσι γιατί αυτή είναι η απόφαση της Δημοτικής Αρχής. Εκείνο βέβαια που δεν μας εξηγεί ο ταχύτατος στις αντιδράσεις νέος πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, είναι αν εννοεί με τα γραφόμενά του πως το δημοτικο κανάλι, δεν ήταν μέχρι τώρα ούτε ελέυθερο ούτε πλουραλιστικό ούτε δημοκρατικό…»

Θυμίζουμε ότι…

(όπως κατ’ οικονομία τα συγκεντρώνει στην ανακοίνωσή της η παράταξη Οικολογία Αλληλεγγύη)

«Ο τέως δήμαρχος έχει αποφυλακιστεί υπό όρο με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών λόγω αναπηρίας άνω του 67% και έκτιση του 1/5 της ποινής του, σύμφωνα με τον «νόμο Παρασκευόπουλου» (Ν.4322/2015).

Είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για κατ’ εξακολούθηση άμεση συνέργεια δια παραλείψεως στη διακεκριμένη κακουργηματική υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος στην υπηρεσία (άρθρο 375.2β του Ποινικού Κώδικα) με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (Ν.1608/1950).

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή συνέργεια και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών. Έτσι, αποφυλακίστηκε μόλις εξέτισε 2,5 έτη στη φυλακή Διαβατών».

Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το Σ/Ν με τα μέτρα για την πανδημία

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού covid 19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ενώ υπέρ της αρχής του,τάχθηκε μόνο η ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν ενώ Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 δήλωσαν «παρών».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης τόνισε ότι για την κυβέρνηση είναι προτεραιότητα η προστασία της υγείας των πολιτών και θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να έχουν δωρεάν πρόσβαση και παροχές. Παράλληλα, δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την κρίση της πανδημίας, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της επόμενης μέρας, που είναι οικονομία και πολίτες να είναι όρθιοι.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας έκανε λόγο για ανεπαρκή, αλλά και μη αποτελεσματικά μέτρα, που δεν δίνουν ουσιαστικές λύσεις.

Για έλλειψη ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου μίλησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.