Η Λευκορωσία αφήνει «παράτυπους» μετανάστες να περνούν στη Λιθουανία. Έντονη καταδίκη από ΕΕ – Θερμοκρασίες ρεκόρ μεταξύ 30-35°C στον Αρκτικό Κύκλο

Η Λευκορωσία αφήνει «παράτυπους» μετανάστες να περνούν στη Λιθουανία - Έντονη καταδίκη από ΕΕ

«Mε μια φωνή», καταδικάζει η ΕΕ την απόφαση της Λευκορωσίας να επιτρέπει σε παράτυπους μετανάστες να εισέρχονται στη Λιθουανίασε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

Η λιθουανική κυβέρνηση κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτειά της, καθώς η ροή των – κυρίως Ιρακινών – μεταναστών από τη Λευκορωσία έφθασε τους 150 την ημέρα κατά μέσον όρο.

Πρόκειται για μέσο όρο υψηλότερο από αυτόν των μεταναστών που υποδεχόταν σε ετήσια βάση το Βίλνιους τα προηγούμενα τρία χρόνια.

«Οι συνάδελφοί μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λένε καθαρά ότι (…) οι αρχές της Λευκορωσίας χρησιμοποιούν την παράτυπη μετανάστευση για να προσπαθήσουν να πιέσουν την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας», ανέφερε ο κ. Μισέλ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους με τον λιθουανό πρόεδρο, τον Γκιτάνας Ναουσέντα.

«Η ΕΕ, δυνατά και με μια φωνή, καταδικάζει την πίεση (που ασκείται) με τη χρησιμοποίηση των μεταναστών. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «είναι προσωπική μου επιθυμία να διαβεβαιώσω τη Λιθουανία για την αλληλεγγύη των κρατών μελών».

Ο Σαρλ Μισέλ συμπλήρωσε ότι θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό του Ιράκ την επόμενη εβδομάδα για τον επαναπατρισμό τον Ιρακινών.

Το τετραήμερο από την Παρασκευή ως τη Δευτέρα τα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας, μήκους 679 χιλιομέτρων, πέρασαν 560 μετανάστες. Συνολικά φέτος τα έχουν περάσει τουλάχιστον 1.232.

«Είναι πολύ περίπλοκο να επικοινωνήσουμε με το καθεστώς τη νομιμότητα του οποίου δεν αναγνωρίζουμε και το οποίο στέλνει τους μετανάστες όχι κατά λάθος ή από αμέλεια, αλλά επίτηδες – τους χρησιμοποιεί σαν πολιτικό εργαλείο», είπε ο κ. Ναουσέντα.

Ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την 26η Μαΐου ότι η χώρα του δεν θα εμποδίζει πλέον τους μετανάστες να περνούν τα δυτικά σύνορα της χώρας του για να μπουν στην ΕΕ. Η απόφαση αυτή ακολούθησε την επιβολή κυρώσεων από τις Βρυξέλλες μετά την αναχαίτιση και τον εξαναγκασμό επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ, όπου συνελήφθη λευκορώσος δημοσιογράφος και αντιφρονών.

«Πιάναμε κοπάδια μετανάστες εδώ – τώρα, ξεχάστε το, θα τους πιάνετε εσείς», είπε.

Ο Σαρλ Μισέλ υποσχέθηκε ότι θα αναπτυχθούν στη Λιθουανία περισσότερα στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) για να συμβάλλουν στη φύλαξη των συνόρων της με τη Λευκορωσία.

Η λιθουανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κατασκευαστεί χώρος με σκηνές για την υποδοχή 1.000 ανθρώπων προσωρινά και ζήτησε από όλους τους δήμους να προτείνουν χώρους για να μετατραπούν σε κέντρα υποδοχής.

 

Θερμοκρασίες ρεκόρ μεταξύ 30-35°C στον Αρκτικό ΚύκλοΘερμοκρασίες ρεκόρ μεταξύ 30-35°C στον Αρκτικό Κύκλο

Μετά τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Φινλανδία και σε πολλές περιφέρειες της Σουηδίας, ο υδράργυρος φλερτάρει από την Κυριακή με θερμοκρασίες ρεκόρ στη βόρεια Ευρώπη, που κυμαίνονται μεταξύ 30-35°C.

Στο Κέβο, στο βόρειο άκρο της Φινλανδίας, την Κυριακή καταγράφηκε θερμοκρασία 33,5 βαθμών, η υψηλότερη που έχει σημειωθεί στην περιοχή αυτή μετά το απόλυτο ρεκόρ των 34,7 βαθμών του 1914, σύμφωνα με το πρακτορείο STT.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1844. Η μέση θερμοκρασία έφτασε τους 16,5°C, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τη δεκαετία του 1950.

Στη γειτονική Σουηδία, ο Ιούνιος ήταν επίσης ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Στοκχόλμη, με 19,3 βαθμούς κατά μέσο όρο. Έσπασαν δηλαδή τα προηγούμενα ρεκόρ του 2018 και του 2019.

«Μήπως παρατηρείται κάποια τάση; Μπα, μάλλον είναι σύμπτωση», ειρωνεύτηκε σε ανάρτησή της στο Twitter η γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Στη Νορβηγία, το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας ανέφερε ότι την Κυριακή η θερμοκρασία έφτασε τους 34 βαθμούς στο Σάλτνταλ, μια κοινότητα κοντά στον Αρκτικό κύκλο. Το απόλυτο ρεκόρ της χώρας είναι οι 35,6 βαθμοί.

«Τροπικές νύχτες», που σημαίνει ότι το θερμόμετρο δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς, καταγράφηκαν επίσης σε πολλές άλλες περιοχές

Φέτος το καλοκαίρι το απόλυτο ρεκόρ ζέστης καταγράφηκε στον Καναδά: σχεδόν 50 βαθμοί Κελσίου υπό σκιάν.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο, η Αρκτική θερμαίνεται τρεις φορές γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, μια τάση που δεν φαίνεται να ανακόπτεται σύντομα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*