Η κυβέρνηση επαναφέρει τα σενάρια «εισβολής» και «όπλου» προσφύγων

Η κυβέρνηση επαναφέρει τα σενάρια «εισβολής» και «όπλου» προσφύγων

Επαναφορά στη ρητορική και τα σενάρια περί εισβολής προσφύγων και μεταναστών από θαλάσσης και ξηράς πραγματοποιούν κυβερνητικά στελέχη, την ώρα που δημοσιεύματα καλλιεργούν εκ νέου την κινδυνολογία, διακινώντας «πληροφορίες» που θέλουν την Τουρκία να στέλνει στη χώρα μας νοσούντες κορονοϊού, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης για ευθυγράμμιση με τη διεθνή νομοθεσία για τα αιτήματα παροχής ασύλου.

Το νήμα φιλοκυβερνητικών μέσων, που με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών καλλιεργούν τον φόβο έναντι νέων «ροών» προσφύγων και μεταναστών σε νησιά και Έβρο, και μάλιστα νοσούντων, πιάνουν κυβερνητικά στελέχη, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους για τα περί «εισβολής».

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε πως η επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας είναι αυξημένη, για την αποτροπή άφιξης μεταναστών από την Τουρκία, με φόντο τις πληροφορίες ότι η Άγκυρα επιχειρεί να προωθήσει άτομα με κορονοϊό στη χώρα μας.

«Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι με κορονοϊό ή χωρίς κορονοϊό, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους στον μέγιστο βαθμό» δήλωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση μελετά όλες αυτές τις πληροφορίες και τα δεδομένα και σε κάθε περίπτωση «δεν χαλαρώνουμε ούτε λεπτό».

«Αυτό που μας έχει προβληματίσει, κάτι που φάνηκε και στην περίπτωση της Τζιάς, είναι ότι προσπαθούνε χρησιμοποιώντας παλιά δεξαμενόπλοια να μεταφέρουν μετανάστες στην πατρίδα μας», δήλωσε ακόμα ο Γ. Πλακιωτάκης, την ώρα που δημοσιεύματα κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο αποστολής μεταναστών και προσφύγων που έχουν βρεθεί θετικοί σε κορονοϊό.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επανέλαβε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση, μιλώντας στον Αντ1, μη διστάζοντας να κάνει λόγο για «όπλο», μιλώντας για τους ανθρώπους που «θέλουν να μετακινηθούν παρανόμως».

«Όλα δείχνουν ότι επειδή η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και λόγω του κορονοϊού, όχι μόνο λόγω της αποτυχίας στον Έβρο, μελετά και αυτό ως έναν επιπλέον τρόπο πίεσης της Ελλάδας και της ΕΕ κατ’ επέκταση. Εξετάζουμε λοιπόν τώρα και σενάρια άλλα, όπως απόπειρας εισροής μεταναστών από τα νησιά και με κάθε άλλο τρόπο, που έχουν να κάνουν με τη συνέχεια της εργαλειοποίησης αυτού του όπλου, των ανθρώπων δηλαδή που θέλουν να μετακινηθούν παρανόμως» ανέφερε συγκεκριμένα.

Σημειώνεται ακόμα πως σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, που το σαββατοκύριακο αναδημοσίευσε δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο «Η Τουρκία σπρώχνει μετανάστες – φορείς του Covid19 να περάσουν στην Ελλάδα, πιστεύουν αξιωματούχοι», ενώ την ίδια ημέρα, δημοσίευμα του in.gr αναφερόταν σε παρόμοιες πληροφορίες, με την υπογραφή μάλιστα του Άγγελου Αθανασόπουλου, διπλωματικού συντάκτη του Βήματος και μέλους της Επιτελικής Ομάδας Διεθνοποίησης του Μεταναστευτικού, υπό τον Γ. Κουμουτσάκο.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι «κάθε πιθανή μεταναστευτική άφιξη θα μπαίνει σε καραντίνα, είτε υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τις μεταναστευτικές αυτές ροές, είτε όχι». Δεν δίστασε ωστόσο να επιχειρήσει παραλληλισμό με τα γεγονότα στα χερσαία σύνορα σημειώνοντας: «Η πολιτική εκβιασμού στον Εβρο δεν πέρασε. Όπως απέτυχε εκεί η πίεση προς την Ελλάδα και ο εκβιασμός προς την Ευρώπη, θα αποτύχει οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα και στη θάλασσα του Αιγαίου», ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που αναφέρθηκε σε λόγους προστασίας της δημόσιες υγείας, μιλώντας για τις εντολές του Λιμενικού να σταματά οποιαδήποτε βάρκα στα σύνορα.

Ο Μηταράκης διαψεύδει το αφήγημα

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στο Mega, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, διέψευσε ουσιαστικά τις αιτιάσεις του υφιστάμενου του, «φωτογραφίζοντας» έτσι την πηγή των «πληροφοριών» που διακινούνται.

«Υπάρχει μια συγκέντρωση κάποιων μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, χωρίς να επιβεβαιώνεται, όμως, αυτό που γράφουν οι ελληνικές εφημερίδες, ότι δηλαδή είναι φορείς του κορονοϊού» δήλωσε ο υπουργός.