Η κατά Ιερώνυμο «αθλία» Εύα και η «αθλιότητα» της εξέγερσης – Πυρά εκ των έσω για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ποδόσφαιρο

Ολοένα και πιο απελευθερωμένοι φαίνεται πως νιώθουν με τη νέα κυβέρνηση οι εκκλησιαστικοί ηγέτες της χώρας, εκτιμώντας, προφανώς, πως το κλίμα για εκείνους είναι πλέον αρκετά διαφορετικό και πως μπορούν να ανεβάσουν μερικούς τόνος παραπάνω τα… οπισθοδρομικά κηρύγματα.

Η κατά Ιερώνυμο «αθλία» Εύα και η «αθλιότητα» της εξέγερσης 

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Αρχιεπισκόπου να προχωρήσει σε μήνυμα με αφορμή τη σημερινή γιορτή της Υπαπαντής, το οποίο περιλαμβάνει αρκετά προβληματικά σημεία που κινούνται στα όρια του μισογυνισμού.

Εκείνου του μισογυνισμού με τον οποίο είναι ποτισμένα εδώ και αιώνες τα κηρύγματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας (και σχεδόν όλων των θρησκειών), παρουσιάζοντας τις γυναίκες ως όργανα του «διαβόλου» και επικίνδυνες για τη «θεϊκή γαλήνη» των ανδρών.

Τι μας είπε, λοιπόν, ο Αρχιεπίσκοπος, ότι η Εύα πλάστηκε από τα χέρια του Θεού και ζούσε προνομιακά στον Παράδεισο μέχρι που αποφάσισε να επαναστατήσει και να χάσει τα… προνόμιά της. Και μας ενημερώνει ότι ο κόσμος θα θυμάται την Εύα ως «αθλία».

Το μήνυμα του Ιερώνυμου:

Η Θεοτόκος είναι η ελπίδα πάντων των Χριστιανών

Η Εύα πλάστηκε από τα χέρια του Θεού και ζούσε προνομιακά στον Παράδεισο, αλλά επαναστάτησε και βρέθηκε απέναντι από τον Παράδεισο χάνοντας την κοινωνία που είχε με τον Θεό, ενώ η Παναγία μεγάλωσε στην Ναζαρέτ, σε ένα χώρο δύσκολο. Και όμως μέσα σε αυτόν τον χώρο αποκαλύφθηκε ο Αρχάγγελος και δεν της είπε εύκολα λόγια. Εκείνη ταράχτηκε, αλλά δεν αρνήθηκε. Γι’ αυτό οι γενεές των ανθρώπων κάθε φορά που θα ακούν την ιστορία της Εύας θα λένε “ουαί τη αθλία”, ενώ κάθε φορά που θα ακούν την ιστορία της Παναγίας θα λένε “Μακαρία, Ευλογημένη”

Σήμερα παρόλο που βρισκόμαστε τόσο μακριά τοπικά και χρονικά από τότε, διδασκόμαστε ότι είμαστε παιδιά και της Παναγίας και της Εύας. Κάθε φορά, λοιπόν, που απομακρυνόμαστε από την κοινωνία με τον Θεό και πατέρα, θεωρούμαστε παιδιά της Εύας, ενώ κάθε φορά που είμαστε κοντά στον Θεό θεωρούμαστε παιδιά της Θεοτόκου.

Βέβαια, εδώ ολόκληρο υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να «φορτώσει» στα σχολεία μια παραθρησκευτική οργάνωση, ο Αρχιεπίσκοπος δεν έπρεπε να πάει ένα βήμα παραπέρα;

 

Πυρά εκ των έσω για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ποδόσφαιρο

Κριτική στην κυβέρνηση επιφύλαξε υπουργός της, με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις τού Μαξίμου στις καταιγιστικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την κοπή της καθιερωμένης πίτας της τοπικής ΝΟΔΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, δεν δίστασε να πει ότι πως «ο χειρισμός που έγινε δεν ήταν ο καλύτερος», συμπληρώνοντας μάλιστα πως «μακάρι να είναι αυτός ο μόνος, όχι καλός, χειρισμός της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια, βεβαίως, προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις που ήδη είχε δημιουργήσει, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να αποφορτίσει την κατάσταση, καθώς και πως το «αυστηρό νομικό πλαίσιο» για το ποδόσφαιρο έφερε τις συγκεκριμένες εξελίξεις.

Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε αρχικά πως «σέβομαι την αγάπη του οπαδού για την ομάδα, ακόμη και την αρρωστημένη αγάπη, γιατί κι αυτή μια μορφή αγάπης είναι, κι όλοι έχουμε στοιχεία αρρωστημένης αγάπης για την ομάδα μας, αλλά δεν θα διαλυθεί η χώρα εξαιτίας αυτής της αγάπης. Και είναι κακό να βγαίνουν προς τα έξω δηλώσεις περί διχασμού της χώρας στα δύο».

Στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε πως «το νομικό πλαίσιο για το ποδόσφαιρο είναι αυτό που είναι, είναι σκληρό, και η κατάσταση στο ποδόσφαιρο είναι αυτή που είναι και δεν έγινε έτσι επί ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρώ ότι ο χειρισμός που έγινε δεν ήταν ο καλύτερος, αλλά μακάρι να είναι αυτός ο μόνος, όχι καλός, χειρισμός της κυβέρνησης. Μακάρι, γιατί υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα. Επίσης, αυτό το σκληρό θεσμικό πλαίσιο ήταν που οδήγησε σε αυτήν την εξέλιξη».

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «η παρέμβαση της κυβέρνησης ήταν να αποφορτίσει την κατάσταση με τον τρόπο που το έκανε προκειμένου να μην χειροτερέψει κι άλλο. Και εν πάση περιπτώσει η αγωνία όσων αγαπούν το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι αγωνία για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο».