Δίχτυ προστασίας σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους απλώνει η ισπανική κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους, ειδικά μεσούσης της πανδημίας.
Όπως αναμενόταν εδώ και ημέρες, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τη χορήγηση ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος ύψους 462 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με το διάταγμα που εγκρίθηκε, η κυβέρνηση θα καταβάλλει αυτό το μηνιαίο επίδομα ή θα συμπληρώνει το ήδη υπάρχον εισόδημα όσων ανθρώπων κερδίζουν λιγότερα από αυτό το κατώτατο ποσόν, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι κι εκείνοι θα λαμβάνουν αυτά τα χρήματα κάθε μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας
Το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας μέχρι του συνολικού ορίου των 1.015 ευρώ το μήνα.
Το νέο πρόγραμμα στόχο έχει να συνδράμει 850.000 νοικοκυριά και θα κοστίζει στην κυβέρνηση περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Το προκλητικό μήνυμα του τουρκικού ναυτικού μέσω Νavtex: “Χαρούμενος όποιος είναι Τούρκος”
Τη φράση του Κεμάλ Ατατούρκ, «πόσο χαρούμενος είναι αυτός που μπορεί να πει: είμαι Τούρκος», σχηματίζουν οι τέσσερις λέξεις που επέλεξε το τουρκικό ναυτικό για τους κωδικούς ονομασίας τεσσάρων περιοχών ναυτικών ασκήσεων από τα νότια της Ρόδου και τα νότια της Κρήτης μέχρι τον κόλπο της Σύρτης με τη NAVTEX 799/20.
Η φράση «Ne mutlu Türk’üm diyene» διατυπώθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1933 κατά τη δέκατη επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ για σχεδόν σαράντα χρόνια από 1972 έως και το 2013 που την κατάργησε το ΑΚΡ, αποτελούσε το μότο του υπουργείου Παιδείας της γείτονος. Οι ίδιες οι NAVTEX πάντως είναι σε διεθνή ύδατα και είναι νόμιμες.
Εκείνο που υποδηλώνεται, ωστόσο, είναι η διαρκής παρουσία του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή. Οι τέσσερις περιοχές δεσμεύθηκαν για ναυτικές ασκήσεις ανάμεσα στις δύο φρεγάτες που φεύγουν από τα ανοιχτά της Τρίπολης και σε εκείνες που θα τις αντικαταστήσουν. Αποτέλεσμα είναι ότι χθες, από την Τρίπολη μέχρι την Κρήτη υπήρχε παρουσία έξι τουρκικών φρεγατών και ενός πετρελαιοφόρου πλοίου. Η δύναμη αυτή είναι, βεβαίως, πολλαπλώς μεγαλύτερη από εκείνη που έχει συγκεντρωθεί για τις ανάγκες της αεροναυτικής επιχείρησης επιτήρησης του εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. με την ονομασία «Ειρήνη».
Αν και οι ενστάσεις της Μάλτας για την υλοποίηση της επιχείρησης κάμφθηκαν, η «Ειρήνη» αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, ιδιαίτερα στον τομέα των πληροφοριών. Η Αγκυρα έχει ουσιαστικά μπλοκάρει τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με αποτέλεσμα η «Ειρήνη», όπως και η ακριβώς προηγούμενη επιχείρηση στην περιοχή με την ονομασία «Σοφία», να διαθέτει περιορισμένο όγκο ουσιαστικών πληροφοριών. Το τουρκικό μπλόκο είναι βέβαια λογικό από την πλευρά της Αγκυρας, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να συνεχίζει αδιάλειπτα την ενίσχυση των δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ που, αξίζει να σημειωθεί, γίνεται κατά κύριο λόγο με αεροπορικά μέσα. Αντιθέτως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Αγκυρα συμβάλλει οικειοθελώς με την προώθηση πληροφοριών που αφορούν τη μετακίνηση των πλοίων ή αεροπλάνων που μεταφέρουν ενισχύσεις προς τη Βεγγάζη και, γενικότερα, τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, συμφερόντων Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει εικόνα τριβών ανάμεσα στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Αγκυρα και Ρώσους μισθοφόρους.
Χθες, τέλος, εν αναμονή της εκδήλωσης που έγινε αργά το βράδυ για την Αλωση της Κωνσταντινούπολης έξω από την Αγία Σοφία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι «ανεξαρτήτως των ενεργειών που έχουν στόχο το εσωτερικό ακροατήριο και λιγότερο το εξωτερικό και την εκμετάλλευση των συμβόλων για εντυπωσιασμό, εμείς οφείλουμε να προτάσσουμε το διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ακρογωνιαίο λίθο όχι μόνο της εσωτερικής μας πολιτικής, αλλά και της εξωτερικής μας πολιτικής. Και αυτό μας προστατεύει απέναντι σε αυτές τις αναίτιες προκλήσεις όπως την προκλητική σημερινή εκδήλωση στην Αγία Σοφία, αν γίνει όπως την έχουν προαναγγείλει».