Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει στη «διασπορά fake news» – Έφη Αχτσιόγλου: Ο μη ορατός σεξισμός είναι ακόμα πιο ωμός

Την πρόθεση «να δημιουργήσει εσκεμμένη σύγχυση για τη στάση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στις ψηφοφορίες του Ευρωκοινοβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης σε σχέση με την πρόταση της Φον Ντερ Λάϊεν» καταλογίζει στη «γαλάζια» Ομάδα Αλήθειας η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα που προέκυψε σε σχέση με τη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο ψηφοφορίες του Ευρωκοινοβουλίου (Ταμείο Ανάκαμψης, Προϋπολογισμός) έρχεται να αποκαταστήσει η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «συγχέεται η πρόταση της Επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν για το Ταμείο Ανάκαμψης με τις δύο ψηφοφορίες -17 Απριλίου 2020 και 15 Μαΐου 2020».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφού ξεκαθαρίζουν πως θεωρούν «θετική και σημαντική» την πρόταση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν υπογραμμίζουν πως αυτή διαμορφώθηκε «μετά τις πιέσεις (τροπολογίες και προτάσεις) προοδευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι)».

»Απόδειξη είναι οτι η γνωστή ως Γαλλογερμανική πρόταση για Ευρωπαϊκό Ταμείο 500 δις ευρώ ήρθε τρεις (3) μέρες μετά από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Και ο πλέον άσχετος πάντως περί τα ευρωπαϊκά γνωρίζει ότι η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει ακόμα μπει σε ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κομισιόν, Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σημειώνουν.

«Οποιαδήποτε άλλη εσκεμμένη δήλωση σε σχέση με τις θέσεις των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι εκ του πονηρού και επιχειρεί να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, ακολουθώντας την προσφιλή λογική κάποιων για διασπορά fake news. Ο κόσμος όμως δεν τρώει πλέον κουτόχορτο και ό,τι του πασάρετε. Σας έμαθε πια!» καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Έφη Αχτσιόγλου: Ο μη ορατός σεξισμός είναι ακόμα πιο ωμός

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόσφατο σεξιστικό σχόλιο του Γιάννη Πρετεντέρη σε βάρος της η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο προοδευτικός κόσμος έχει πολλές μάχες να δώσει ακόμη», γιατί «όταν δεν είναι ορατός στη δημόσια σφαίρα ο σεξισμός είναι ακόμα πιο ωμός και επιθετικός».

Μιλώντας στο «News24/7» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «ο σεξισμός είναι η πρακτική της πατριαρχίας, που εξακολουθεί να καθορίζει δομικά τις σχέσεις ανδρών και γυναικών, μια εξουσιαστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται στην οικογένεια, στην εργασία, στις καθημερινές μας συναναστροφές μετατρέποντας τις γυναίκες σε αντικείμενα. Εκδηλώνεται μάλιστα άλλοτε εξόφθαλμα και βίαια άλλοτε όμως υπόγεια και ύπουλα ακόμα και μέσω των λεκτικών μας πρακτικών, μέσω των «επιλογών» που κάνουμε στις λέξεις ή των «επιλογών» που κάνει ένα ρεπορτάζ στη θεματολογία του.

«Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, το είδαμε αυτό και κατά τη διάρκεια της καραντίνας,  ο σεξισμός καταλήγει ακόμη και στη σωματική βία. Χαρακτηριστικό όμως του σεξισμού είναι ότι ακόμη και η βία στη συνέχεια δικαιολογείται συνήθως ενοχοποιώντας το ίδιο το θύμα. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει εκείνο το αμίμητο “ναι, αλλά”; Ναι, αλλά και εκείνη προκαλούσε» πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για τη γενικευμένη εργασιακή απορρύθμιση και την αδυναμία του ΣΕΠΕ να να λειτουργήσει, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «υπάρχουν δύο ζητήματα εδώ. Το ένα δεδομένο είναι η αυθόρμητη τάση για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τάση που ενισχύεται ιδιαιτέρως σε συνθήκες κρίσης. Το δεύτερο ζήτημα όμως είναι αν το κράτος παρεμβαίνει ουσιαστικά για να αντιστρέψει αυτή την τάση, ή στέκεται ως θεατής, ή ακόμη χειρότερα αν παρεμβαίνει για να την απορρυθμίσει τελικά περαιτέρω. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον τελευταίο δρόμο. Το πλέον χαρακτηριστικό μέτρο που εισήγαγε μάλιστα από την αρχή της πανδημίας ήταν η αναστολή της δήλωσης και του ελέγχου των ωραρίων και των υπερωριών.

»Η αποδιάρθρωση λοιπόν και η ακραία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που επήλθε με τα σχήματα των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της εκ περιτροπής εργασίας συνοδεύτηκε από την πλήρη απονεύρωση του ελεγκτικού μηχανισμού. Η υποβάθμιση και απαξίωση του ΣΕΠΕ ήταν εξάλλου από τις πρώτες ενέργειες της ΝΔ με την ανάληψη της διακυβέρνησης».

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κριτική για τη διακυβέρνηση 2015-2019, η πρώην υπουργός εκτίμησε πως το πρόγραμμα απαντά «σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες όσων υπέστησαν ραγδαία μείωση εισοδήματος, αλλά συνιστά και μια τεκμηριωμένη πρόταση για το πώς θα μπορούσαμε να προλάβουμε τις συνέπειες της επερχόμενης ύφεσης και να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη, χωρίς να μείνει κανένας πίσω»

Συμπλήρωσε ότι «η διατήρηση των μισθών, η διατήρηση της καταναλωτικής δυνατότητας των εργαζομένων, η άμεση ενίσχυση ιδίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 3 δισ. ευρώ, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά, οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις προφανώς ανταποκρίνονται σε ανάγκες και της λεγόμενης μεσαίας τάξης».

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι η πολιτική της «θίγει ευθέως και τον κόσμο της εργασίας αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες μάλιστα συχνά τα στελέχη της κυβέρνησης προσβάλλουν με χαρακτηρισμούς περί μπαταχτσήδων και επιχειρήσεων ζόμπι. Ουσιαστικά μέσα από τη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική και το δόγμα «όποιος επιβιώσει, επιβίωσε» επέρχεται μια συνολική αναδιάρθρωση στην αγορά εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων».