Η επέλαση του κορονοϊού στον πλανήτη: Εντυπωσιακό timelapse βίντεο δείχνει πώς… – Νέα μέτρα στη Σερβία. 13 νέοι θάνατοι και 383 νέα κρούσματα

Ποιες περιοχές έχουν μείνει ανέγγιχτες – Ποιες είναι οι ημερομηνίες ορόσημα στην εξάπλωση του ιού

Σχεδόν 13,5 εκατομμύρια κόσμο έχει προσβάλλει ο νέο κορονοϊός που έκανε την εμφάνισή του τον περασμένο Δεκέμβριο και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας και μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά τις ζωές μας. Σύμφωνα δε με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί πλησιάζουν τις 580.000 σε όλο τον κόσμο.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις αναφορές κατάστασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι σχεδιαστές οπτικοποίησης δεδομένων της Global Stats δημιούργησαν ένα timelapse που δείχνει πώς τα κρούσματα εξαπλώθηκαν σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το βίντεο δείχνει, ακόμα, πώς τα ποσοστά θανάτου έχουν μετατοπιστεί καθώς ο ιός εξαπλώνεται, αλλά και τις ημερομηνίες – ορόσημα, όπως ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος και η κήρυξη της πανδημίας.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ακόμα και τώρα τον Ιούλιο του 2020 ελάχιστα μέρη έχουν μείνει αλώβητα από τον ιό όπως η Τόνγκα, η Σαμόα και η Μικρονησία.

Το πρώτο κρούσμα

Το ξέσπασμα πνευμονίας αναφέρθηκε από τους αξιωματούχους υγείας της Ουχάν στις 31 Δεκεμβρίου. Στις 10 Ιανουαρίου η Κίνα ανέφερε τον πρώτο θάνατο που φαίνεται να είχε προκληθεί από τον μυστηριώδη ιό. Υπήρχαν 59 γνωστά κρούσματα εκείνη την εποχή, σύμφωνα με βίντεο.

Δύο εβδομάδες μετά ο ιός μεταφέρθηκε σε άλλη χώρα, καθώς μια γυναίκα στην Ταϊλάνδη που δεν είχε επισκεφθεί την αγορά θαλασσινών της Ουχάν φάνηκε να έχει μολυνθεί με τον νέο ιό. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, η ασθένεια είχε αναγνωριστεί ως ένας νέος κορονοϊός και οι ΗΠΑ είχαν το πρώτο τους κρούσμα.

Μέχρι το τέλος Γενάρη καταγράφηκαν 224 θάνατοι και 11.000 νοσούντες με τον ΠΟΥ να κηρύττει το ξέσπασμα ως «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος». Και κάπου εκεί ξεκινάει η επέλαση του ιού. Η Κίνα αποκαλύπτει σχεδόν 15.000 κρούσματα που δεν είχαν αναφερθεί, ενώ ο ιός είχε ήδη σκοτώσει πάνω από 13.000 άτομα σε τρεις χώρες και είχε μολύνει πάνω από 58.000 ανθρώπους.

Η γρήγορη εξάπλωση

Ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων άρχισε να εντοπίζεται σε όλο τον κόσμο, όπως στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, τη Ρωσία και τη Νότια Ασία, όπως φαίνεται από τις μικρές γκρίζες κουκκίδες στον κινούμενο χάρτη της Global Stats.

Στις 11 Φεβρουαρίου ο ιός πήρε το όνομα SARS-CoV-2, έχοντας στενή σχέση με τον ιό που προκάλεσε το SARS περισσότερο από μια δεκαετία νωρίτερα. Η ασθένεια που προκλήθηκε από τον νέο ιό ονομάστηκε Covid-19.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, περισσότερα από 86.000 άτομα είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και σχεδόν 3.000 είχαν χάσει τη ζωή τους οδηγώντας το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας σε πάνω από το 3% -ποσοστό μεγαλύτερο κατά τρεις φορές από αυτό της γρίπης.

Κηρύσσεται και επίσημα πανδημία

Η 11η Μαρτίου ήταν μία ιστορική μέρα στην πορεία της ασθένειας καθώς ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κήρυξε τον κορονοϊό πανδημία, μετά από εβδομάδες πιέσεων για να το πράξει.

Ο ιός είχε εξαπλωθεί σε περισσότερους από 125.000 ανθρώπους και είχε σκοτώσει πάνω από 4.500. Μέχρι τα μέσα του μήνα, υπήρχαν περισσότερα κρούσματα κορονοϊού εκτός της Κίνας απ’ ό,τι στη χώρα από την οποία προήλθε και στις 26 Μαρτίου οι ΗΠΑ έγιναν επίσημα το επίκεντρο της πανδημίας, με περισσότερα κρούσματα από οποιοδήποτε άλλη χώρα.

Την 1η Απριλίου, ο ΠΟΥ ανέφερε πως ο αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Στις 11 Απριλίου είχαμε ένα αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ καθώς καταγράφηκαν περισσότεροι από 2.000 θάνατοι Αμερικανών σε μία ημέρα.

 

Νέα μέτρα στη Σερβία – 13 νέοι θάνατοι και 383 νέα κρούσματα

Σερβία κορονοϊός απολύμανση ΑΠΕ

Βουλγαρία και Ιταλία κλείνουν τα σύνορά τους με τη χώρα

Το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία 383 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί τον κορονοϊό και κατέληξαν 13 ασθενείς. Έτσι τα θύματα από τον Covid-19 έφτασαν τα 442 ενώ νόσησαν, συνολικά, 19.717 άτομα. Σήμερα στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 4.662 ασθενείς εκ των οποίων οι 177 είναι διασωληνωμένοι.

Καθημερινά στην Σερβία εξετάζονται περισσότερα από 9.000 ύποπτα κρούσματα ενώ από την εκδήλωση της πανδημίας μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 524.578 έλεγχοι δειγμάτων για κορονοϊό.

Χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να ισχύσει, από αύριο, το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους σε ολόκληρη την επικράτεια και όχι μόνον στις 21 πόλεις που κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης αποφασίστηκε να επιβληθεί η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όπου είναι αδύνατον να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις (στάσεις αστικών λεωφορείων, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς υπεραστικών, ουρές έξω από εμπορικά καταστήματα, φαρμακεία κ.α.). Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να φορούν συνεχώς μάσκα όταν βρίσκονται εκτός της οικίας τους υπογραμμίζοντας ότι εάν όλοι συμμορφωθούν με αυτήν την σύσταση η μεταδοτικότητα του ιού θα μειωθεί στο 1% και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Βουλγαρία και Ιταλία έκλεισαν τα σύνορά τους με Σερβία

Η Βουλγαρία, έκλεισε σήμερα τα σύνορα της για τους πολίτες της Σερβίας. Όπως ανακοινώθηκε από το σερβικό ΥΠΕΞ από την Βουλγαρία επιτρέπεται μόνο η διέλευση των Σέρβων. Η Ιταλία αποφάσισε επίσης να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα για τους υπηκόους της Σερβίας αλλά και για όσους βρέθηκαν στην Σερβία 14 ημέρες πριν ταξιδέψουν για την Ιταλία.