Η Ελλάδα δεν υπέγραψε την κοινή δήλωση κατά της Ουγγαρίας – Τουρισμός: συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Ιούλιο – Η αντιμεταρρύθμιση της Κεραμέως

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε την κοινή δήλωση κατά της Ουγγαρίας

Δεκατρία κράτη-μέλη της ΕΕ, με κοινή δήλωσή τους, εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους σχετικά με την ουγγρική νομοθεσία που κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών.

Η δήλωση υπεγράφη, ύστερα από πρωτοβουλία του Βελγίου, από δεκατρείς χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία , Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Λιθουανία, Λετονία, Ιρλανδία και Ισπανία) στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Στη συνέχεια υπέγραψε και η Ιταλία. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν υπέγραψε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου, τα δεκατρία κράτη-μέλη της Ε.Ε. που υπογράφουν τη δήλωση, καταδικάζουν τη νέα ουγγρική νομοθεσία ως μια «κατάφωρη μορφή διάκρισης και στιγματισμού των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα του φύλου και την έκφραση». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι η ουγγρική νομοθεσία παραβιάζει σαφώς την ελευθερία έκφρασης που κατοχυρώνεται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης.

«Η νέα ουγγρική νομοθεσία υπονομεύει τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης. Το Βέλγιο ανέλαβε αμέσως το προβάδισμα για το ζήτημα αυτό, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα, μαζί με τους εταίρους μας στην Benelux που είναι παραδοσιακά πρώτοι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το Βέλγιο ανέλαβε επίσης την πρωτοβουλία να συντάξει μια κοινή δήλωση που είναι σαφής έκκληση για δράση. Χαίρομαι που τακράτη-μέλη θέλουν να την υποστηρίξουν. Η Ένωση που βασίζεται στις αξίες δεν είναι à la carte», δήλωσε η ΥΠΕΞ του Βελγίου, Σοφί Βιλμέζ.

Στην κοινή τους δήλωση, τα υπογράφοντα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, «να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει» για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς νόμους, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μαρία Ψαρά

Τουρισμός: συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Ιούλιο

Τουρισμός: συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Ιούλιο

Σχεδόν 600.000 θέσεις σε διεθνείς πτήσεις προς Ελλάδα είναι κλεισμένες για την εβδομάδα 28/6- 4/7 ● Μετά τα καλά νέα από τη Γερμανία, αγωνία στον τουριστικό κλάδο για τις αποφάσεις της Βρετανίας, όπου όλα εξαρτώνται από τη μετάλλαξη Delta ● Χαλαρότεροι κανόνες για την είσοδο τουριστών.

Μετά τα καλά νέα από τη Γερμανία, που πλέον δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στον κατάλογο με τις περιοχές κινδύνου λόγω Covid 19, μαζί με Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο, ο ελληνικός τουρισμός περιμένει να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες από τη Βρετανία για χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για όλους όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ταξιδεύουν σε προορισμούς της «πορτοκαλί λίστας».

Υπενθυμίζεται ότι οι βρετανικές αρχές δεν απαγορεύουν τα «πορτοκαλί» ταξίδια, ωστόσο η 10ήμερη καραντίνα μετά την επιστροφή στη Βρετανία λειτουργεί αποτρεπτικά, όπως είναι λογικό. Οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον από τις αεροπορικές εταιρείες και τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι έντονες, καθώς βρίσκονται για ένα ακόμα καλοκαίρι στο ναδίρ. Ωστόσο, αυτό που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις είναι η εξέλιξη της μετάλλαξης Delta.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τη Βρετανία, στην Ελλάδα υπάρχει η αισιοδοξία –έστω και συγκρατημένη– ότι οι μηχανές του τουρισμού θα πάρουν μπροστά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Για την εβδομάδα 28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 593.000 θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, εκ των οποίων οι 136.000 από τη Γερμανία, 96.514 από τη Βρετανία (παρά την «πορτοκαλί λίστα») και 46.233 από τη Γαλλία, ενώ υποτονική παραμένει η κίνηση από Ρωσία με 7.647 θέσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (recovery tracker). Οι περισσότερες αφίξεις αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αθήνας (163.645) και ακολουθούν Ηράκλειο (97.645), Ρόδος (66.383), Κέρκυρα (52.269) και Θεσσαλονίκη (48.169).

Σημειώνεται ότι οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων με προορισμό την Ελλάδα την εβδομάδα 28/6 – 4/7 είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση την αμέσως προηγούμενη (21 – 27/6).

Αυτό, πάντως, που μέχρι τώρα έχει διαφανεί είναι ότι θα υπάρξει ανομοιομορφία στην κατανομή της τουριστικής κίνησης, δηλαδή σε κάποιους προορισμούς οι πληρότητες θα κινηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε κάποιους άλλους πολύ χαμηλότερα, καθώς η πανδημία έχει αλλάξει τα κριτήρια επιλογής προορισμού για διακοπές. Ετσι, πολλοί ξένοι, αλλά και Ελληνες προτιμούν προορισμούς που μπορούν να φτάσουν με Ι.Χ. ή λιγότερο ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά, ώστε να αποφύγουν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Αλλαγές για την είσοδο

Αναγνώριση των rapid tests και αύξηση του ορίου ηλικίας για ελέγχους στα παιδιά τουριστών είναι οι δύο σημαντικές τροποποιήσεις στη διαδικασία του υγειονομικού ελέγχου για την είσοδο στη χώρα, που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού.

Συγκεκριμένα:

■ Στο εξής, η είσοδος στην Ελλάδα χωρίς περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα επιτρέπεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test (τεστ αντιγόνου).
■ Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ε.Ε., οι έλεγχοι των απαραίτητων πιστοποιητικών κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνονται πλέον σε παιδιά από 12 ετών και άνω, αντί των 6 ετών, όπως ίσχυε έως τώρα.

Οι παραπάνω τροποποιήσεις αφορούν ελέγχους πολιτών που προέρχονται από χώρες για τις οποίες έχουν απελευθερωθεί οι τουριστικές μετακινήσεις προς και από την Ελλάδα.

Επίσης, οι δύο αλλαγές για τα rapid tests και το κατώτερο όριο ηλικίας για τα παιδιά απλώς τροποποιούν το υφιστάμενο καθεστώς ελέγχων, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και προβλέπει ότι κάθε εισερχόμενος τουρίστας δικαιούται ελεύθερη είσοδο στην Ελλάδα με την επίδειξη είτε α) πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε β) αρνητικού PCR τεστ ή γ) πιστοποιητικού νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να επιδεικνύουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή.

Αρτεμις Σπηλιώτη

Η αντιμεταρρύθμιση της Κεραμέως

Με ωραίες λέξεις και ελκυστικές έννοιες, όπως «αυτονομία» σχολείου, ενίσχυση της αριστείας και αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνεχίζουν να φιλοτεχνούν την επιτομή της ανισότητας στο δημόσιο σχολείο, στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, συνολικά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Χθες, η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες το τελικό σχέδιο νόμου για τη λειτουργία του σχολείου, την αξιολόγηση, τα στελέχη εκπαίδευσης. Προβλέπονται διευθυντές με υπεραρμοδιότητες και μακρές θητείες, αμέτρητα στελέχη εκπαίδευσης στις θέσεις των οποίων θα βολευτεί μεγάλη πελατεία και ταυτόχρονα αποδυναμωμένοι σύλλογοι διδασκόντων.

Όσο για τα σχολεία, «αυτόνομα» πλέον, θα ψάχνουν παντού για τους αναγκαίους πόρους επιβίωσης, θα επιλέγουν δράσεις, ώς και τις εκδρομές τους, ανάλογα με τις εξωσχολικές συνεργασίες, γενικώς τις αντοχές τους ή τις γνωριμίες τους και, τέλος, θα επιλέγουν ακόμα και τα βιβλία τους!

Καθιερώνεται -αρχικά σε Δημοτικά και Γυμνάσια- το πολλαπλό βιβλίο. Σπάει, έτσι, το ενιαίο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ προοικονομείται η κατάργηση του δωρεάν βιβλίου.

Διακρίσεις, μηχανισμοί αποκλεισμού μαθητών από τη βασική εκπαίδευση, μόρφωση για τα καλά σχολεία ή τις καλές γειτονιές, ευκαιρίες στους άριστους και πειθήνιους. Αυτό θέλει άλλωστε και η αγορά.

Το δικαίωμα στη μόρφωση γίνεται προνόμιο, ενώ οι δεξιότητες μετατρέπονται σε νέα φθηνή εργασιακή αξία.

Χθες τελείωσαν και οι βασικές πανελλαδικές εξετάσεις. Η αναμενόμενη άνοδος των βάσεων εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ο υψηλός συντελεστής (επί της βάσης) που έθεσε η πλειονότητα των τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και η πονηρή κατανομή των εισακτέων θα οδηγήσουν σε μεγάλους αποκλεισμούς. Οχι μόνο των χαμηλόβαθμων, αλλά και εκείνων που στραβοπάτησαν.

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα κολέγια, τα Βαλκάνια και η Κύπρος είναι οι εναλλακτικές λύσεις. Η μεγάλη αντιμεταρρύθμιση ξεκίνησε.