Η Δεξιά της Δεξιάς κάνει επίδειξη πυγμής

Πριν και… μετά! Η “φωτογραφία” του Καρατζαφέρη με Βορίδη, Άδωνι, Πλεύρη και  Βελόπουλο που κάνει το γύρο του διαδικτύου! (ΦΩΤΟ) – Makeleio.gr

Ο διορισμός της Ελ. Ζαρούλια στη Βουλή ως μετακλητής υπαλλήλου από τον ΠτΒ Κώστα Τασούλα, παρότι ανακλήθηκε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, προκάλεσε έκπληξη μόνο σε όσους δεν παρακολουθούν -ή δεν θέλουν να βλέπουν- την επίδειξη δύναμης από τη Δεξιά της Δεξιάς, που επιβάλλει τους όρους της στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

To πιο χαρακτηριστικό σημάδι ήταν η αναβολή της ψηφοφορίας των εφαρμοστικών της συμφωνίας των Πρεσπών μνημονίων, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε γνωστό στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσει. Υπήρξε ανησυχία ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, ιδίως από τη βόρεια Ελλάδα, και αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος για εσωκομματικό μασάζ.

Το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, συμφώνησε ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος, με το προφίλ σκληρού στα εθνικά, να είναι εισηγητής στη σχετική συζήτηση προσφέρει μια ανάσα στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Ο πανικός, όμως, με τον οποίο έβγαλαν το χαρακτηρισμό “ιστορική” δίπλα από τη συμφωνία των Πρεσπών στο διπλωματικό κείμενο της επίσκεψης Πομπέο είναι πολύ ενδεικτικός της αγωνίας τους να καθησυχάσουν το κομματικό προσωπικό ότι δεν “το γύρισαν”.

Οι καταλήψεις στα σχολεία λειτουργούν σαν θρυαλλίδα για το ξέσπασμα των καταπιεσμένων από την πρωθυπουργική ρητορική για άνοιγμα στο κέντρο στελεχών της ΝΔ. Εχουν ειπωθεί απίθανα πράγματα: Ο βουλευτής Κ. Μπογδάνος παρουσιάζει τους καταληψίες μαθητές σαν πιθήκους και φίδια, ο συνάδελφός του Γ. Καλλιάνος μιλάει για “αλητάκια”, ο Κ. Κυρανάκης τους θεωρεί μιμητές του Αλ. Τσίπρα, ο Θ. Πλεύρης ειρωνεύεται τους κατά φαντασία Τσε Γκεβάρα και ο Άδωνις Γεωργιάδης, με την ομολογημένη από τον ίδιο ακράτεια λόγου, μαλώνει τα “κακομαθημένα” αποδίδοντας τις καταλήψεις στην “ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς”.

Αυτό το ύφος που παραπέμπει στη Δεξιά του ΄50 ταιριάζει υπέροχα με τη “διαγωγή κοσμία” που επανέφερε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως και με τον χάρακα της τιμωρίας που κουνάει στους καταληψίες για να τους βάλει σε τάξη, αγνοώντας ακόμη και τα αιτήματα για συμπλήρωση των κενών στα σχολεία.

Στο βάθος της εικόνας υπάρχει η συμφωνία Μητσοτάκη-Σαμαρά για τη Novartis και το μεταναστευτικό. Η “γραμμή” του πρώην πρωθυπουργού επιβλήθηκε πλήρως στην υπόθεση Novartis όπως φάνηκε από τη στοχοποίηση της Ελένης Τουλουπάκη, ενώ η διαχείριση του μεταναστευτικού γίνεται με push backs για τα οποία μιλούν μόνο ξένα ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εξ απορρήτων του Χρύσανθος Λαζαρίδης ζήτησε από το Action24 να αποβληθούν όλες οι ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό (λαθρομεταναστευτικό κατά τον ίδιο) ενώ μιλώντας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναφέρθηκε σε 17χρονους Αφγανούς που βιάζουν παιδάκια.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια: Ο Α. Σαμαράς έχει ρίξει το σύνθημα “δεν μιλάμε με πειρατές”, ενώ η επίσημη έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας θα ανακοινωθεί εντός ολίγου. Πιάνεται αυτό για κουβέντα με τους πειρατές ή ο κομματικός πατριωτισμός του Αντώνη Σαμαρά θα υπερισχύσει του άλλου, με την επίκληση του οποίου έφτιαξε την καριέρα του;

 

Θοδωρής Καραγιαννίδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*