Η Αττική τρομάζει τους επιδημιολόγους – Προειδοποίηση Ελλήνων επιστημόνων. Ξεχάστε το καλοκαίρι. Βελτίωση από Φθινόπωρο – Λινού: «Τέσσερα νέα μέτρα αλλιώς δεν πιάνουμε ανοσία της αγέλης το 2021»!

Κόσμος στην Αθήνα

Σημαντική άνοδο των νοσηλειών μετά τα Χριστούγεννα λόγω Covid- 19. Προβληματισμός για το τι έπεται λόγω Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων.

Στην ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των επιστημόνων καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τη γενικότερη ήπια υποχώρηση της επιδημίας κορονοϊού, στην περιοχή του Λεκανοπεδίου φαίνεται η πορεία να είναι διαφορετική. Μάλιστα οι 6 στις 10 κλίνες της εντατικής είναι κατειλημμένες, μια αναλογία που πολύ πιθανό να χειροτερέψει τις επόμενες ημέρες.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό: “Παρακολουθώντας τους πιο σκληρούς δείκτες που είναι ανεξάρτητοι από τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, όπως είναι οι νέες εισαγωγές, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των νοσηλευόμενων, παρατηρούμε μία μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση. Ανησυχεί ιδιαίτερα όμως η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική από 450 σε 550, δηλαδή κατά περίπου 20%-25% από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα”.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 257 νέα κρούσματα αποτελώντας το 36% των συνολικών κρουσμάτων. Όπως τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, “Αξιοσημείωτη είναι η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής, κυρίως στη Δυτική και Ανατολική Αττική, αλλά και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών”.

Η κατάσταση αυτή εξακολουθεί να δημιουργεί προβληματισμό για τις δυνάμεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ στα οποία η αποσυμφόρηση γίνεται με δραματικά αργούς ρυθμούς, ενώ υπάρχει ο φόβος για πιθανή νέα έξαρση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη “Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας περαιτέρω ενίσχυσής του με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πανδημία. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι 60% στην επικράτεια, 60%, στην Αττική και 69% στην Θεσσαλονίκη”.

Τόνισε δε ότι ενώ τα προηγούμενα έτη στην χώρα, που τέτοια περίοδο, χωρίς πανδημία, είχαμε αναμονές ημερησίως περίπου 40 και 50 ατόμων για κάποια κλίνη ΜΕΘ, σήμερα, που βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας δεν χρειάζεται να περιμένει.

Ανέφερε ακόμη ότι “Τις επόμενες μέρες ανοίγουν καινούργιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το επόμενο χρονικό διάστημα, και βεβαίως δεν είναι μόνο οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι η συνολική ενίσχυση του συστήματος Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, οποιοδήποτε πιθανό νέο, τρίτο κύμα, ή ,οτιδήποτε άλλο μας προκύψει”.

Σχετικά δε με το ζήτημα των θανάτων ασθενών με covid σε απλές κλίνες εκτός ΜΕΘ, διευκρίνισε ότι “από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν έμεινε εκτός μονάδας”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι: “Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι. Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορονοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων”.

Γιώργος Σακκάς

 

Προειδοποίηση Ελλήνων επιστημόνων – Ξεχάστε και το καλοκαίρι – Βελτίωση από Φθινόπωρο

Κιλκίς

Συγκρατημένη ήταν τόσο η Ματίνα Παγώνη, όσο και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι για την πορεία της πανδημίας στη χώρα

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, μίλησαν στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής- επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES και η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, λόγω του καιρού αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, θα έρθει κάποια μείωση τον Ιούνιο, ωστόσο η πραγματική βελτίωση θα φανεί το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Αν ανοίξουν λιανεμπόριο και γυμνάσια θα έχουμε 2000 κρούσματα

Για το άνοιγμα των σχολείων και των άλλων δραστηριοτήτων , καθώς και για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής.

Ο κ. Σαρηγγιάννης εξήγησε ότι αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας. «Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση.»

Παράλληλα, αν μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά θα πάμε καλά, είπε.

Lockdown: Ποια είναι τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα

Ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο click away και με επιδοτήσεις για την απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων. Να μην ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτός ίσως από την Γ’ Λυκείου. «Ταυτόχρονο άνοιγμα δευτεροβάθμιας και λιανεμπορίου θα είναι προβληματικό.»

Στις 11-12 του μηνός περιμένουμε τα αποτελέσματα της Πρωτοχρονιάς, προσέθεσε η κα Παγώνη.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς και την ανοσία της αγέλης, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι περιμένουμε ανοσία στο τέλος του χρόνου, στην καλή περίπτωση.

«Λόγω του καιρού και με δεδομένο ότι δεν κάνουμε κανονικό άνοιγμα, αν πάμε έτσι, τον Ιούνιο θα έχουμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων.», επεσήμανε.

Τέλος, ο καθηγητής εκτίμησε πως προς το φθινόπωρο θα δούμε καλυτέρευση της κατάστασης του επιδημιολογικού φορτίου. «Όλα αυτά που συζητάμε αφορούν το στέλεχος που είχαμε μέχρι τώρα στη χώρα. Αν το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού αρχίσει να εξαπλώνεται και να κυριαρχεί, τότε οι υπολογισμοί ξαναρχίζουν από την αρχή. Αυτά που λέω δεν θα ισχύουν.», τόνισε.

 

Λινού: «Τέσσερα νέα μέτρα αλλιώς δεν πιάνουμε ανοσία της αγέλης το 2021»!

  Αθηνά Λινού κυβέρνηση

Τέσσερα νέα μέτρα πρότεινε η Αθηνά Λινού λίγο πριν την εκπνοή του lockdown, που λογικά θα πάρει νέα παράταση.

Η Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Alpha 98.9 ήταν ξεκάθαρη ότι πρέπει να υπάρξουν νέα ισχυρά μέτρα για να αποφύγουμε το ολικό κλείσιμο της οικονομίας και τις τεράστιες επιπτώσεις που αυτό έχει.

Η κ. Λινού τόνισε καταρχήν ότι ελπίζει να υπάρξουν άλλα ισχυρά μέτρα, πέρα από την παράταση του lockdown.

Μεταξύ άλλων η κ. Λινού πρότεινε:

  • Αυτά που δεν έχουν μελετηθεί είναι η εξάλειξη του προβλήματος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Υπάρχουν λύσεις» σημείωσε για το συνωστισμό.
  • Η εντατικοποίηση των προσπαθειών στη βιομηχανία με ενεργοποίηση γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, καθώς οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι παρόντες
  • Παράλληλα αύξηση εξ αποστάσεως εργασίας σε επίπεδο 90%
  • Πολλά τεστ, έτσι ώστε όπου υπάρξει κρούσμα να απομονωθεί

Η Αθηνά Λινού τόνισε ότι η απόφαση για τα σχολεία είναι παράλληλη με πολλά μέτρα, όπως τα τεστ και το γεγονός ότι δεν θα πηγαίνουν όλα τα παιδιά την ίδια ώρα.

Η Λινού για τα εμβόλια

Υπογράμμισε ότι είμαστε μακριά από την κυβερνητική υπόσχεση για 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα, ενώ επεσήμανε ότι ακόμη και με 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα δεν θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης μέσα στο 2021. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ραγδαία αύξηση εμβολιασμών καθημερινά.

«Αν δεν υπάρξει ραγδαία αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμών ημερησίως δεν πρόκειται να έχουμε ούτε μέσα στο 2021 ανοσία αγέλης» ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «ελπίζω ότι πρέπει να υπάρξουν άλλα ισχυρά μέτρα γιατί κάθε ελευθερία συνοδεύεται από κάποιο πρόβλημα. Από κάποια αύξηση της διασποράς. Και επηρεάζει και την οικονομική δραστηριότητα».

Η Λινού για τα σχολεία

Ερωτηθείσα αν είναι σωστή η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα σχολίασε: «Νομίζω ότι η απόφαση είναι παράλληλη με απόφαση για πολλά μέτρα από ότι άκουσα σχετικά με τα σχολεία. Δηλαδή ότι θα υπάρχει rotating, δεν θα έρχονται όλα τα παιδιά την ίδια ώρα επομένως δεν θα υπάρχει συνωστισμός εκτός σχολείου μεταξύ των παιδιών όταν έρχονται, δεν θα υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Θα υπάρχουν πολλά τεστ και δωρεάν τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς. Θα υπάρξει καινούργια πλατφόρμα απ’ ότι κατάλαβα. Θα υπάρξουν πολλά τεστ και για τα παιδιά τα μεγάλα αλλά και στα σχολεία.

Και παράλληλα θα ενθαρρυνθεί πολύ ο αερισμός και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρχουν αίθουσες οι οποίες δεν θα έχουν φυσικό αερισμό. Αν όλα αυτά τηρηθούν θα μειωθεί αρκετά ο κίνδυνος. Δεν θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος αλλά θα μειωθεί. Το θέμα είναι κατά πόσο έχει τις δυνατότητες η Πολιτεία να φροντίσει όλα αυτά και να λειτουργήσουν σε όλα τα σχολεία της χώρας. Και παράλληλα αυτό που άκουσα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί, τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα εμβολιαστούν από τους πρώτους. Τώρα αυτά έχουν το πρόβλημα αν μπορούν να εφαρμοστούν ή όχι. Αλλά αν μπορούν θα είναι σχετικά ασφαλής η πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία».

«Η Εκκλησία σε μεγάλος μέρος εφήρμοσε τα μέτρα. Υπήρξαν κάποιες παραφωνίες σε ορισμένα σημεία που αυτό συμβαίνει παντού», είπε στη συνέχεια.

«Με ανησυχεί το ότι η επικοινωνία με τον πληθυσμό δεν είναι συστηματική και επαρκής και ότι πολύ συχνά παίρνει ο μέσος Έλληνας πολλαπλά μηνύματα. Από το να υπάρχουν εναλλαγές στο είναι ανοιχτό είναι κλειστό το σχολείο, μέχρι να υπάρχουν εκπομπές στις οποίες στη διάρκεια των γιορτών συνωστίζονται άνθρωποι χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία τους, μέχρι το να υποσχόμεθα δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα και να είμαστε πολύ μακριά από αυτό», ανέφερε η κ. Λινού.

Λινού: «Δεν πιάνουμε ανοσία της αγέλης το 2021»

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς σχολίασε: «Αν δεν υπάρξει ραγδαία αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμών ημερησίως δεν πρόκειται να έχουμε ούτε μέσα στο 2021 ανοσία αγέλης. Υπολόγιζα πριν όταν είχε σχεδιάσει η πολιτεία δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα δηλαδή ένα εκατομμύρια άνθρωποι το μήνα να μπαίνουν σε κατάσταση ανοσία και αυτό μας πήγαινε προς τα τέλη Αυγούστου. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει με τίποτα τώρα. Δηλαδή μιλάμε για αυτό που έχει υποσχεθεί πρόσφατα η Πολιτεία είναι 8.000 εμβολιασμοί την ημέρα και αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν δουλεύαμε και Σάββατα και Κυριακές, ανήμερα του Πάσχα, 365 ημέρες ότι θα είχαμε εμβολιάσει 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους το πολύ. Οπότε μέχρι να φτάσουμε τα 7 εκατομμύρια που θα είναι μεταξύ 60 και 70% του πληθυσμού».

«Ελπίζω ότι πρέπει να υπάρξουν άλλα ισχυρά μέτρα γιατί κάθε ελευθερία συνοδεύεται από κάποιο πρόβλημα. Από κάποια αύξηση της διασποράς. Και επηρεάζει και την οικονομική δραστηριότητα. Επομένως πρέπει να βρούμε τρόπους που να αυξάνουν την ασφάλεια και να αυξάνουν και την οικονομική δραστηριότητα.

Και νομίζω ότι αυτά που δεν έχουν μελετηθεί ακόμα είναι η εξάλειψη του προβλήματος της διασποράς στα ΜΜΕ, δηλαδή η εξάλειψη του και υπάρχουν τρόποι να γίνει, η εντατικοποίηση των προσπαθειών στη βιομηχανία που απαιτείται η φυσική παρουσία των εργαζομένων με πολύ μεγάλη ενεργοποίηση και των γιατρών εργασίας και των τεχνικών ασφαλείας οι οποίοι ξέρουν πως να το κάνουν, πως να συμβουλεύσουν, με αντίστοιχη αύξηση των τεστ και αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας σε επίπεδο 90%. Που δεν γίνεται ακόμα. Με αυτά, θα μπορούσες να βάλεις αυτά τα μέτρα που και αυτά θα κοστίσουν δεν είναι δωρεάν αλλά θα κοστίσουν λιγότερο από το κλείσιμο της οικονομίας και παράλληλα να έχουμε το νου μας με περισσότερα τεστ όπου υπάρξει κρούσμα να μπορεί να απομονωθεί», συμπλήρωσε.