Η Αριστερά επέστρεψε, το πολιτικό τοπίο δεν ξεκαθάρισε — Παρατείνεται για 1 χρόνο το πιστοποιητικό COVID στην Ε.Ε. — Ουκρανία: Το Κίεβο έχει χάσει το ένα τέταρτο των καλλιεργειών του

Με ισχνή διαφορά περίπου 20.000 ψήφων και με την εμφανή λαθροχειρία του υπ. Εσωτερικών να εμφανίσει ως ανεξάρτητους ορισμένους υποψήφιους του Μελανσόν, η παράταξη του Μακρόν βγήκε πρώτη και θα αναμετρηθεί με τον αριστερό συνασπισμό την ερχόμενη Κυριακή. ● Ούτε τώρα δεν πήρε ξεκάθαρη θέση ενάντια στην Ακροδεξιά η παράταξη του προέδρου.

Εκλογικά αποτελέσματα πολλαπλών αναγνώσεων έδωσε ο προχθεσινός πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπου όλα τα κόμματα έχουν λόγους να αισθάνονται είτε κερδισμένα είτε ηττημένα.

Η λεγόμενη προεδρική πλειοψηφία δήλωσε ικανοποιημένη, διότι, με βάση τα τελικά στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη «Μαζί!», λαμβάνοντας το 27,77% των ψήφων, ήλθε πρώτη, έστω και «με διαφορά στήθους» από την αριστερή «Νέα Λαϊκή οικολογική και κοινωνική Ενωση» του Ζαν Λικ Μελανσόν, που συγκέντρωσε το 27,66%, δηλαδή έλαβε περίπου 20.000 ψήφους λιγότερες. Εν όψει του δεύτερου γύρου της ερχόμενης Κυριακής, η παράταξη Μακρόν προβάλλει το επιχείρημα πως είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και προς τον σκοπό αυτό επιστρέφει στη θεωρία των δύο άκρων.

Πολιτική απρέπεια

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε τους Γάλλους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες του δεύτερου γύρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε μία εβδομάδα είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους». Και όχι μόνο αυτό. Αρνήθηκε να πει στους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν σε κάθε περίπτωση κατά της ακροδεξιάς, λέγοντας πως στις περιφέρειες που στον δεύτερο γύρο θα μονομαχήσουν ένας υποψήφιος της Λεπέν με έναν υποψήφιο του Μελανσόν, το κόμμα της «θα κρίνει κατά περίπτωση».

Ωστόσο, ο Μακρόν ίσως αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως μάλλον δεν θα είναι αυτός ο πρώτος πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής Δημοκρατίας που θα καταφέρει να κυβερνήσει για δύο θητείες τη Γαλλία, χωρίς να υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση στην εξουσία. Κατά πάσα πιθανότητα, θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους νεογκολικούς Ρεπουμπλικανούς τους όρους μιας κάποιας πολιτικής σύμπραξης, για να κερδίσει, αν όχι την εμπιστοσύνη τους, τουλάχιστον την ανοχή τους, με όσα αυτό, φυσικά, συνεπάγεται.

Από την άλλη, στην αριστερή όχθη, ο Ζαν Λικ Μελανσόν έχει ασφαλώς την ικανοποίηση ότι ένωσε τη γαλλική Αριστερά και ότι μάλλον την έφερε πρώτη, αφού ακόμη και η διόλου φιλική προς αυτόν εφημερίδα Le Monde αναγνώρισε πως το υπουργείο Εσωτερικών, με λαθροχειρία, χαρακτήρισε ανεξάρτητους κάποιους αριστερούς υποψήφιους, ούτως ώστε επισήμως να εμφανιστεί πρώτη σε ψήφους η παράταξη Μακρόν.

Ο Μελανσόν ελπίζει πως στον δεύτερο γύρο θα «ξυπνήσουν» οι ψηφοφόροι κάτω των τριάντα ετών, που χθες απείχαν σε ποσοστό 71% από τις κάλπες και που το μεγαλύτερο τμήμα εξ αυτών στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου τον ψήφισε. Γνωρίζει, ωστόσο, πως πολύ δύσκολα θα καταφέρει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση και να υποχρεώσει τον Μακρόν «είτε να υποταχθεί είτε να αποταχθεί».

Τέλος, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν έχει και αυτή λόγους να δηλώνει ικανοποιημένη, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό του κόμματός της είναι μικρότερο από το ποσοστό που η ίδια έλαβε στις προεδρικές εκλογές. Θα καταφέρει, όμως, για πρώτη φορά, να συγκροτήσει αναγνωρισμένη από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτική ομάδα, κερδίζοντας κύρος και χρήματα, ενώ μάλλον έστειλε πολιτικά στον αγύριστο τον άλλο ακροδεξιό, τον Ερίκ Ζεμούρ, που χαρακτήριζε την ίδια «σοσιαλίστρια» και τον Μακρόν «κομμουνιστή».

Στο μεταξύ, εν όψει του δεύτερου γύρου της ερχόμενης Κυριακής, είναι βέβαιο πως πολλοί δημοσκόποι ετοιμάζονται «να κάψουν τα πτυχία τους» -και όχι αδίκως. Και αυτό διότι τα πράγματα έχουν ως εξής: Από τον προχθεσινό πρώτο γύρο εξελέγησαν μόνο οι 5 από τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή αυτοί που στις εκλογικές τους περιφέρειες συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψηφισάντων, αλλά και των εγγεγραμμένων στους καταλόγους ψηφοφόρων.

Στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών (σε 564) θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή οι δύο πρώτοι σε ψήφους στις προχθεσινές κάλπες, ενώ υπάρχουν και οκτώ περιφέρειες στις οποίες οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους και να στείλουν τον πρώτο στην Εθνοσυνέλευση.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της παράταξης της Αριστεράς, 208 προσκείμενοι στην Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν -περισσότεροι παρά ποτέ- και 87 προσκείμενοι στους νεογκολικούς Ρεπουμπλικάνους -λιγότεροι παρά ποτέ.

Η κατανομή

Στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες και συγκεκριμένα σε 278 θα μονομαχήσουν ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν με έναν υποψήφιο προσκείμενο στον Μελανσόν, σε 110 ένας του Μακρόν με έναν της Λεπέν, σε 62 ένας του Μελανσόν με έναν της Λεπέν, ενώ σε 80 περιφέρειες ένας υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών θα αντιμετωπίσει υποψήφιο ενός εκ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

Με άλλα λόγια, το να προβλέψει κανείς την κατανομή των εδρών στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι εγχείρημα υψηλού κινδύνου, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2017, όποτε οι δημοσκοπήσεις λίγο πολύ προέβλεπαν ότι η παράταξη Μακρόν θα κέρδιζε τουλάχιστον 400 έδρες και το μέγιστο 455, ενώ στην πραγματικότητα περιορίστηκε στις 350 έδρες.

Ετσι, δεν θα πρέπει κανείς να πάρει τοις μετρητοίς τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν την παράταξη Μακρόν να κινείται ανάμεσα στις 250 και τις 300 έδρες και την παράταξη Μελανσόν ανάμεσα στις 150 και τις 200 έδρες. Ισως δε αυτός να είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο ο Μελανσόν έχει κάθε λόγο να ισχυρίζεται ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Μανώλης Σπινθουράκης

Παρατείνεται για 1 χρόνο το πιστοποιητικό COVID στην Ε.Ε.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν τη Δευτέρα, όπως αναμενόταν, σε πολιτική συμφωνία για την επέκταση του κανονισμού όσον αφορά το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για την COVID.

Ο κανονισμός θα παραταθεί κατά ένα έτος, ως τις 30 Ιουνίου 2023, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ταξιδιώτες της Ε.Ε. καθώς και όσοι από τρίτες χώρες είναι συνδεδεμένοι στο σύστημα θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID για ταξίδια εντός της Ε.Ε. σε κράτη-μέλη όπου απαιτούνται αυτά τα ταξιδιωτικά πιστοποιητικά, αν και πολλές χώρες έχουν πάψει ήδη να το ζητούν. Εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση, ο κανονισμός μπορεί να καταργηθεί νωρίτερα.

Εκτός από την παράταση, συμφωνήθηκαν επίσης τα εξής:

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεούται να υποβάλει λεπτομερή έκθεση έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Η έκθεση θα μπορούσε να συνοδεύεται από νομοθετικές προτάσεις που θα επιτρέψουν νέα αξιολόγηση της ανάγκης διατήρησης ή κατάργησης του πιστοποιητικού, ανάλογα με τις εξελίξεις.
  • Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να αντικατοπτρίζουν όλες τις χορηγηθείσες δόσεις, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος όπου έγινε ο εμβολιασμός.
  • Θα υπάρχει δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού ανάρρωσης μετά από εξέταση αντιγόνων.
  • Θα επεκταθεί το εύρος των εγκεκριμένων τεστ αντιγόνων που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις για τα πιστοποιητικά.
  • Θα μπορούν να εκδίδονται πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές.

Ουκρανία: Το Κίεβο έχει χάσει το ένα τέταρτο των καλλιεργειών τουΣιτηρά και διάφορα προϊόντα

Πολύ σοβαρό είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος της Ουκρανίας στις καλλιέργειες της χώρας.

Η έκταση των καλλιεργούμενων γαιών στην Ουκρανία αφότου εισέβαλε στη χώρα ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο, δήλωσε τη Δευτέρα ο ουκρανός υφυπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι.

Ο ίδιος πάντως προέβλεψε ότι η σοδειά θα είναι επαρκής για τις εγχώριες ανάγκες, οι οποίες έχουν μειωθεί, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Η αγροτοβιομηχανική επηρεάζεται τόσο από τις εχθροπραξίες, όσο και από τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγικών λιμανιών από το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, που μείωσε την παραγωγή σιτηρών προς εξαγωγή, σύμφωνα με τον κ. Βισότσκι.

Ο ουκρανός υφυπουργός είπε ακόμη ότι οι αγρότες βασίζονται σε λιγότερο απαιτητικές καλλιέργειες, ιδίως σπόρων σόγιας. Η έκταση στην οποία καλλιεργείται σόγια παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με το προπολεμικό επίπεδο.

Αντίθετα, οι καλλιέργειες ειδών όπως το καλαμπόκι –55 εκατ. στρέμματα το 2021– έχουν μειωθεί στα 46 εκατ. στρέμματα σήμερα, διευκρίνισε ο κ. Βισότσκι.

Δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένα στοιχεία για τις καλλιέργειες σιταριού. Η Ουκρανία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως και η μείωση της παραγωγής της θα έχει πολύ σοβαρό διεθνή αντίκτυπο.