Η απειλή είναι εδώ: Η γερμανική ακροδεξιά ονειρεύεται να κυβερνήσει το 2025 —

Στόχος του AfD είναι να καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές και εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2025.

Σε «θερμό» κλίμα διεξάγεται στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας το συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καθώς γύρω από το εκθεσιακό κέντρο όπου πραγματοποιείται έχουν προγραμματιστεί σειρά από διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων. Ωστόσο, εκμεταλλευόμενο τις επιδόσεις-ρεκόρ που έχει επιτύχει το τελευταίο διάστημα, αλλά και μια σειρά από πρωτόγνωρες εκλογικές επιτυχίες, το AfD είναι έτοιμο να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί.

Στόχος του, να καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές και εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2025.

Πριν από την έναρξη των εργασιών, με τη συμμετοχή 600 μελών του κόμματος, η συμπροεδρεύουσα του AfD, Αλίς Βάιντελ, διατύπωσε ξεκάθαρα τη φιλοδοξία του κόμματος να κυβερνήσει τη Γερμανία, αναγγέλλοντας την παρουσίαση υποψήφιου για την καγκελαρία στις εκλογές του 2025.

«Το λέω ξεκάθαρα ότι το κόμμα μας, που σήμερα είναι η δεύτερη εθνική πολιτική δύναμη της χώρας» στις δημοσκοπήσεις «οφείλει να έχει τη φιλοδοξία να κυβερνήσει και ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει παρά κατεβάζοντας υποψήφιο για την καγκελαρία», δήλωσε στο δίκτυο ZDF.

Στα θέματα του συνεδρίου, και η δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού «ευνοϊκού προς το AfD» και η ολοκλήρωση του προγράμματός τους για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2024.

Επίσης, η ηγεσία του AfD ενέκρινε ψήφισμα που ζητά τη «διάλυση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν το ανακαλέσει κάνοντας λόγο για λάθος, το οποίο θα διορθώσει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. «Υποστηρίζουμε την επιστροφή στο παρελθόν ως προς τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν σταματούν να αυξάνονται», δήλωσε η Αλίς Βάιντελ.

Δυναμικά ποσοστά στην ανατολική Γερμανία

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο 2013 και υπήρξε αρχικά ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε αντι-ισλαμικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα, ενώ φαίνεται ότι έχει συγκαλυμμένες διασυνδέσεις και με ακροδεξιές έως ναζιστικές οργανώσεις.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το AfD (κατέχει 78 έδρες της 736μελούς Βουλής, δηλαδή είναι η προτελευταία σε μέγεθος κοινοβουλευτική ομάδα) φιλοδοξεί πλέον να καταλάβει τη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο (19%-22%), πριν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς και αμέσως πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες (26% 27%), που βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον Ματίας Γιουνγκ, από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Forschungsgruppe Wahlen, «οι υποστηρικτές της AfD είναι πολύ ετερογενείς. Ξεκινούν από τον οπλισμένο με μπαστούνι του μπέιζμπολ νεαρό, που έχει μία στενή αντίληψη του κόσμου, την ακροδεξιά αντίληψη, και φθάνει στον σχετικά πολιτικοποιημένο άνθρωπο, τον αγανακτισμένο με τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης που δεν θεωρεί ότι η συντηρητική αντιπολίτευση μπορεί να συνιστά αξιόπιστη εναλλακτική».

Η γερμανική ακροδεξιά ψαρεύει στη δυσαρέσκεια μέρους της κοινής γνώμης για τη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού, που αποτελείται από σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και φιλελεύθερους, καθώς και για τον πληθωρισμό και την μετανάστευση.

«Τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης περνούν τον χρόνο τους καυγαδίζοντας (…) ενώ το AfD έχει αφήσει πίσω της τους τσακωμούς που μέχρι σήμερα φόβιζαν τους υποστηρικτές της», επισημαίνει η Άντρεα Ρέμελε, καθηγήτρια στο Hertie School of Governance.

Επίσης, το AfD έχει μεγάλη επιτυχία στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου πολλοί πολίτες αισθάνονται ότι είναι οι χαμένοι από την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Λειψίας, τα δύο τρίτα των κατοίκων της ανατολικής Γερμανίας νοσταλγούν τις αυταρχικές δομές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. «Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν πειστεί για τα πλεονεκτήματα της δημοκρατίας», συνοψίζει ο επικεφαλής της μελέτης Όλιβερ Ντέκερ.

Στις περιοχές αυτές, το AfD κατάφερε να εκλέξει τον πρώτο δήμαρχο με τα χρώματά της και να αναλάβει την ηγεσία συμβουλίου συνοικίας.

Και ακριβώς στην ανατολική Γερμανία θέλει να εστιάσει η AfD τον επόμενο χρόνο για να εδραιώσει την αύξηση της δύναμής της στο 30% της πρόθεσης ψήφου: Η Θουριγγία, η Σαξονία και το Βρανδεμβούργο θα ανανεώσουν τη σύνθεση των τοπικών του κοινοβουλίων τον Σεπτέμβριο 2024 και είναι πιθανόν ότι στο ένα από τα τρία κρατίδια θα γίνει πρώτη πολιτική δύναμη.

Αντίθετα στην δυτική Γερμανία, στη Βαυαρία και την Εσση, όπου οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβριο, η AfD εμφανίζεται στάσιμη στις δημοσκοπήσεις.

Η δυναμική της γερμανικής ακροδεξιάς αποσταθεροποιεί και τους Χριστιανοδημοκράτες. Όταν ο πρόεδρός τους Μάρκους Ζέντερ άνοιξε με δηλώσεις του την πόρτα σε μία πιθανότητα συνεργασίας με το AfD σε τοπικό επίπεδο, έσπευσε να την ξανακλείσει, καθώς προκάλεσε τεράστια κατακραυγή.