Η αλήθεια για το θαλάσσιο οικόπεδο που θέλει να παραχωρήσει η κυβέρνηση – Συναγερμός σε Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό: Τουρκικά αλιευτικά κατευθύνονται…

 Η αλήθεια για το θαλάσσιο οικόπεδο που θέλει να παραχωρήσει η κυβέρνηση: Ανατολικά και όχι νότια της Κρήτης

 Ανατολικά και όχι νότια της Κρήτης

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η Αθήνα -σε απάντηση στον Ερντογάν για την Αγία Σοφία- προετοιμάζεται για νέες παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και μάλιστα «οικοπέδου» που έχει καταλάβει στα ελληνικά ύδατα, η παράνομη οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Με αυτόν τον τρόπο, γράφει η εφημερίδα, η Αθήνα χαλάει τα σχέδια της Άγκυρας καθώς η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συνορεύει με οικόπεδο που παραχωρήθηκε «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που έχουν αναλάβει για έρευνες – κατόπιν σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο η οποία και κυρώθηκε από τη Βουλή – οι εταιρείες «Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια».

Το σχέδιο της Αθήνας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι να μπλοκάρει τα σχέδια της Αγκυρας, μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής «Νότια της Κρήτης» προσκαλώντας διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Όπως, όμως, βλέπετε στη φωτογραφία, το τουρκικό σύμφωνο όπως αποτυπώνεται στην τουρκική κατάθεσή του στον ΟΗΕ, είναι ουσιαστικά τα σημεία EFG του χάρτη στην κεντρική φωτογραφία.

Άρα το προς έρευνα οικόπεδο είναι ανατολικά της Κρήτης και όχι νότια, κάτι που σημαίνει πως ουδόλως ενδιαφέρει την τουρκική πλευρά αν αρχίσουμε διαγωνισμό σε οικόπεδά μας νότια της Κρήτης, ούτε “σπάει” το τουρκολιβυκό μνημόνιο!

 

Συναγερμός σε Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό: Τουρκικά αλιευτικά κατευθύνονται προς το Λιβυκό πέλαγος

 Συναγερμός σε Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό: Τουρκικά αλιευτικά κατευθύνονται προς το Λιβυκό πέλαγος (vid)

Συναγερμός έχει σημάνει στο Λιμενικό και στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς μεγάλος αριθμός τουρκικών αλιευτικών αφού συγκεντρώθηκε στα Δαρδανέλια κινείται προς το Λιβυκό πέλαγος.

Τα τουρκικά αλιευτικά βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στο βόρειο Αιγαίο και αρχικά είχαν δηλώσει πως έχουν κατεύθυνση προς το Λιβυκό πέλαγος.

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές παρακολουθούν την κατάσταση, καθώς υπάρχει και το προηγούμενο των τουρκικών αλιευτικών που βρήκαν καταφύγιο σε ελληνικά χωρικά ύδατα στη Μύκονο, επικαλούμενα σφοδρούς ανέμους.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πηγές του υπ. Ναυτιλίας, δεν είναι η πρώτη φορά που μεγάλος αριθμός τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο, καθώς τουρκικός νόμος απαγορεύει την αλίευση στα τουρκικά χωρικά ύδατα από τις 15 Απριλίου έως τις 15 Ιουλίου.

Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημείωσαν ότι θα παρακολουθούν τις κινήσεις τους, καθώς ενδέχεται να πρόκειται για μία κίνηση της Άγκυρας προκειμένου να εξετάσει την ταχύτητα αντίδρασης της Αθήνας.