Η αδύνατη επαναφορά

Τι θα σημαίνει για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ η πολύ πιθανή πλέον νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές της πρώτης Τρίτης του Νοεμβρίου;

Τι θα σημαίνει για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ η πολύ πιθανή πλέον νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές της πρώτης Τρίτης του Νοεμβρίου;

Οι ανατροπές στις οποίες προχώρησε ο Τραμπ την τελευταία τετραετία σε συνδυασμό με το σοκ της πανδημίας αποθαρρύνουν προκαταβολικά την προσδοκία ότι η εξωτερική πολιτική που θα διαμορφώσει ο Μπάιντεν θα είναι μια ολική επαναφορά της γραμμής πλεύσης την οποία είχε διαμορφώσει ο Ομπάμα.

Κλειδί για τις εξελίξεις θα είναι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν, με την Ουάσινγκτον να αναζητά κοινό παρονομαστή με τις άλλες Μεγάλες Δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) ως προς τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Με άλλα λόγια, η πολιτική της Ουάσινγκτον στην ευρύτερη Μέση Ανατολή θα έχει κεντρικό σημείο αναφοράς την αναζήτηση συνολικής εξομάλυνσης των σχέσεων της Τεχεράνης με τις έξι Μεγάλες Δυνάμεις (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία).

Η επιστροφή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και στη Νοτιοδυτική Ασία, την ώρα που οι περιφερειακές αλλά και συνολικά όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις κινούνται σαν η αμερικανική αναδίπλωση να είναι μη αντιστρέψιμη, θα περιπλέξει την αναζήτηση περιφερειακής σταθερότητας.

Πέραν των παραπάνω, ένα από τα κεντρικά ζητούμενα από τον Μπάιντεν είναι αν θα δώσει προτεραιότητα σε μια συνολική αναβάθμιση της Διατλαντικής Σχέσης, με δεδομένο ότι η σκληρή και απαξιωτική ρητορική Τραμπ δεν ώθησε τους Ευρωπαίους στην υπέρβαση των ανταγωνισμών τους, που είναι το σημαντικότερο προαπαιτούμενο για τη χειραφέτηση της Γηραιάς Ηπείρου στη διεθνή σκηνή.

Η πιθανότητα εισόδου του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο πυροδοτεί ένταση σε συμμάχους και αντιπάλους των ΗΠΑ που προσπαθούν να επαναδιαπραγματευτούν τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον από θέση ισχύος.

Οσοι εμπλέκονται στα ανοιχτά μέτωπα της Μέσης Ανατολής –Λιβύη, Συρία και Ιράκ– αλλά και στη Λευκορωσία σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους συνυπολογίζοντας πλέον την αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο στις 21.1.2021.

Μπόρις και Ντόναλντ | Έθνος

Γιώργος Καπόπουλος