Η έξαρση της πανδημίας και lockdowns απειλούν, επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021 –

Η έξαρση της πανδημίας και τα lockdowns απειλούν την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021

Διψήφιο νούμερο θα γράψει το κοντέρ της ύφεσης φέτος

Με τον εφιάλτη ενός γενικού lockdown να επιστρέφει, τα κρούσματα του κοροναϊού να έχουν πάρει την ανηφόρα και τις ΜΕΘ να γεμίζουν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα δουλεύοντας σε ένα βασικό σενάριο στο οποίο τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων χρειάζεται να παραμείνουν σε ισχύ έως το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2021.

Η επέλαση του δεύτερου και ισχυρότερου κύματος της πανδημίας επιβάλει αναθεωρήσεις στις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού και υποχρεώνει τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν σε νέες ασκήσεις επί χάρτου για το ποσοστό της φετινής ύφεσης ανεβάζοντας το πήχη ψηλότερα από το 8,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα στοιχεία με την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τζίρων των επαγγελματικών κλάδων τα οποία  παρακολουθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι η ύφεση κινείται φέτος προς την περιοχή του 9%-10% ενώ η προβλεπόμενη ανάκαμψη του 2021 είναι επισφαλής.

Μάλιστα το  ΙΟΒΕ, στο δυσμενές σενάριό του, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα,  ανέφερε πιθανότητες συντήρησης της ύφεσης και το 2021 σε ένα εύρος από 2,5% έως 4%, εκτίμηση την οποία ωστόσο δεν συμμερίζονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την συμμετοχή των περιφερειών στο ΑΕΠ δείχνουν ότι στις μέχρι σήμερα περιοχές όπου εφαρμόζεται καθολικό lockdown παράγεται πάνω από το 15% του συνολικού εγχώριου προϊόντος. Αν συνυπολογιστεί  και η μερική καραντίνα της Αττικής με το κλείσιμο της εστίασης, που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της εμπορικής δραστηριότητας τότε επιτείνεται η συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την Eurostat ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα έχει από την υψηλότερη στην Ε.Ε συμβολή στην ιδιωτική κατανάλωση που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. Στη χώρα μας οι δαπάνες των νοικοκυριών για εστίαση ανέρχονται στα 16 δις. ευρώ το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 9% του ΑΕΠ ενώ στο κλάδο της εστίασης δραστηριοποιούνται πάνω από 80.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 330.000 εργαζόμενους. Πέραν της ύφεσης έντονη είναι η ανησυχία και στο δημοσιονομικό μέτωπο καθώς το κόστος για το δημόσιο ακόμα και από τα στοχευμένα lockdown είναι σημαντικό ενώ ο λογαριασμός θα ανέβει κατακόρυφα σε ενδεχόμενο γενικευμένης καραντίνας.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος για τα δημόσια ταμεία από το lockdown του Μαρτίου μέσω της αύξησης των δαπανών και των φορολογικών ρυθμίσεων ξεπέρασε τα 14 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι οι νέες χρηματοδοτικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας θα πρέπει να καλυφθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων αφού η εισροή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία καθυστερεί.

Όμως τα περιθώρια για τη χρήση του «μαξιλαριού» είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα με δεδομένη τη κυβερνητική γραμμή να διαφυλαχθούν «ως κόρη οφθαλμού» για έκτακτες ακραίες καταστάσεις και σε καμία περίπτωση η στάθμη της δεξαμενής να μην πέσει κάτω από ένα επίπεδο καθώς κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που κινείται στο 200% του ΑΕΠ.

 

Μείωση εσόδων δηλώνουν το 80,5% των επιχειρήσεων

Τι δείχνει έρευνα του ΕΒΕΑ για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Αρνητική επίπτωση στις επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΑ έχει η πανδημία του νέου κοροναϊού, καθώς οχτώ στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν μείωση εσόδων κατά το προηγούμενο διάστημα, ενώ στην πλειοψηφία τους (65%) θεωρούν, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η εταιρία Alco το διάστημα 19-26 Οκτωβρίου 2020 σε δείγμα 400 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΑ σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (εμπόριο, υπηρεσίες, μεταποίηση).

Αναλυτικότερα, η έρευνα της Alco για λογαριασμό του ΕΒΕΑ αποτύπωσε τέσσερις βασικούς άξονες ερωτήσεων/συμπερασμάτων σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος που προκαλεί η πανδημία στα μέλη του ΕΒΕΑ, αλλά και σε σχέση με τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα στήριξης της Πολιτείας.

Πρώτος άξονας, η καθολική αρνητική επίπτωση της πανδημίας στις επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΑ, 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν πληγεί. Το πλήγμα είναι μεγάλο για το 65% των επιχειρήσεων (22% πολύ – 43% αρκετά), ενώ σχετικά περιορισμένο είναι για ένα πρόσθετο 25% των επιχειρήσεων.

Δεύτερος άξονας, η σημαντική μείωση εσόδων το τελευταίο εξάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το 80,5% δηλώνει μείωση εσόδων. Η πλειονότητα, μάλιστα, το 49,5% δηλώνει μείωση που ξεπερνά σε ποσοστό το 20%, σε σχέση με το 2019. Το 28% αναφέρει μείωση από 21% – 40%, ενώ το 21,5% αναφέρει μείωση πάνω από 41%. Η εκτίμηση για το 2020, καταλήγει σε περιορισμό της πτωτικής πορείας των εσόδων και όχι ανάκαμψή τους, αφού το 54% των επιχειρήσεων αναμένει νέα μείωση εσόδων, μικρότερη, όμως, σε σχέση με τη σημερινή.

Τρίτος άξονας, η έντονη χρήση των μέτρων στήριξης που θέσπισε η Πολιτεία, από όλες τις επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΑ. Κατά μέσο όρο κάθε επιχείρηση αξιοποίησε 1,5 μέτρα στήριξης. Μεγαλύτερη χρήση είχαν η αναστολή συμβάσεων εργαζομένων (44%), η επιστρεπτέα προκαταβολή (38%), η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων (30%) και η μείωση ενοικίου (25%).

Τέταρτος άξονας η αξιολόγηση σε σχέση με την επάρκεια των μέτρων στήριξης και την αντίληψη για τις δυνατότητες της Πολιτείας να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για τις επιχειρήσεις. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (65%), θεωρεί τα μέτρα ανεπαρκή, έναντι του 26% που τα θεωρεί επαρκή. Την ίδια στιγμή, το 70% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε ότι αποτυπώνουν το σημαντικό πλήγμα που επιφέρει η πανδημία στις επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΑ και καταδεικνύουν την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από την Πολιτεία για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Η ανάγκη», τονίζει ο κ. Μίχαλος, «γίνεται πιο επιτακτική σήμερα λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν με τα τοπικά γενικά lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες αλλά και το “λουκέτο” στην εστίαση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων, όπως ήδη επεσήμανα από την πρώτη ημέρα, δεν επαρκούν και θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και θέλει και μπορεί να συμβάλει για την αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την πανδημία. Χρέος της κυβέρνησης είναι ναι μεν να συμβουλεύεται τους ειδικούς επιστήμονες για τη δημόσια υγεία, που χωρίς καμία αντίρρηση είναι το υπέρτατο αγαθό, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις θέσεις και τις απόψεις των παραγωγικών τάξεων, που έχουν πληγεί καίρια.

Για να βγει η χώρα νικήτρια από την πανδημία θα πρέπει να υπάρξει σύμπνοια και συνεννόηση. Και σε κάθε περίπτωση, το βασικότερο όλων είναι να καταστήσουμε ισχυρή τη δημόσια υγεία, στόχος που δεν σχετίζεται με το λουκέτο στις επιχειρήσεις».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*