ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο προειδοποιεί τη Ρωσία για τη “βρώμικη βόμβα”. Οι συνέπειες που αφήνει να “αιωρούνται” — Ρωσία: Τι υποστήριξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη “βρώμικη βόμβα” της Ουκρανίας — Bloomberg: Ρεκόρ εξαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία προς την Κίνα

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο προειδοποιεί τη Ρωσία για τη "βρώμικη βόμβα" - Οι συνέπειες που αφήνει να "αιωρούνται"

Ηχηρή απάντηση των ΗΠΑ στις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων ή βόμβας με ραδιενεργά υλικά. “Παρακολουθούμε την κατάσταση”.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επανέλαβε χθες Τρίτη ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή βόμβα με ραδιενεργά υλικά θα υπάρξουν «συνέπειες».

«Θα υπήρχαν συνέπειες για τη Ρωσία εάν χρησιμοποιούσε είτε πυρηνικά όπλα ή βρώμικη βόμβα», διεμήνυσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείο Άμυνας, ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ταξίαρχος Ράιντερ είπε πως δεν σκόπευε να δώσει λεπτομέρειες για τις συνέπειες αυτές, πάντως διευκρίνισε πως η ρωσική πλευρά έχει ενημερωθεί γι’ αυτές σε διάφορα «επίπεδα».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επανέλαβε επίσης πως η καταγγελία της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα» και να επιρρίψει την ευθύνη στην αντίπαλη πλευρά είναι ψευδής.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Ράιντερ, οι ΗΠΑ «παρακολουθούν μόνιμα» την κατάσταση.

«Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς, το πότε και το πού. Αλλά δεν χρειάζεται να ειπωθεί καν πως είναι κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα».

 

Ρωσία: Τι υποστήριξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη “βρώμικη βόμβα” της Ουκρανίας

Ουκρανοί στρατιώτες

Για πρόθεση της Ουκρανίας να αποφύγει την ήττα και να εμπλέξει το ΝΑΤΟ σε μια απευθείας αντιπαράθεση με τη Ρωσία με τη χρήση της “βρώμικης βόμβας” κάνει λόγο η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ρωσία επανέλαβε σήμερα, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις κατηγορίες της εναντίον της Ουκρανίας, ότι δηλαδή κατασκευάζει μια «βρόμικη βόμβα» και «αμφιβάλλει» πως οι επιθεωρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θα αποδείξουν πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Με πρωτοβουλία της Ρωσίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε σήμερα το απόγευμα, κεκλεισμένων των θυρών, τους ισχυρισμούς της Μόσχας που έχουν ήδη απορριφθεί από την Ουκρανία και τη Δύση.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος, μια σοβαρή απειλή», είπε με την ολοκλήρωση της συζήτησης ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι. «Η Ουκρανία έχει τις δυνατότητες, έχει το κίνητρο να το κάνει, επειδή το καθεστώς του (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι θέλει να αποφύγει την ήττα και να εμπλέξει το ΝΑΤΟ σε μια απευθείας αντιπαράθεση με τη Ρωσία», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας δύο υποδομές που, όπως λέει η Μόσχα, μπορούν να κατασκευάσουν αυτές τις «όχι πολύπλοκες» βόμβες στην Ουκρανία.

«Ούτε είδαμε, ούτε ακούσαμε νέες αποδείξεις» σχολίασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας Τζέιμς Καριούκι, καταγγέλλοντας την «παραπληροφόρηση» εκ μέρους της Ρωσίας. «Είναι χάσιμο χρόνου, είναι ξεκάθαρη ρωσική παραπληροφόρηση, του είδους που έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν και πρέπει να σταματήσει», συνέχισε. «Η Ουκρανία δεν έχει τίποτα να κρύψει, οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είναι καθ’ οδόν», πρόσθεσε.

Κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, ο ΙΑΕΑ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι επιθεωρητές του θα επισκεφθούν εντός των επόμενων ημερών τις δύο υποδομές.

«Αμφιβάλλω ότι είναι δυνατόν να είμαστε σίγουροι 100% ότι δεν υπάρχουν τέτοιες δραστηριότητες, ακόμη και μετά την επίσκεψη αυτή», σχολίασε ο Πολιάνσκι, επιμένοντας ότι είναι «πολύ δύσκολο να εντοπιστούν δραστηριότητες που έχουν ως στόχο την κατασκευή βρόμικης βόμβας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει άλλες δύο φορές αυτήν την εβδομάδα κατόπιν αιτήματος της Μόσχας: Αύριο, για να εξηγήσει η Ρωσία για ποιον λόγο αρνείται την έρευνα του ΟΗΕ για τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που, όπως λέει η Δύση, της πουλάει η Τεχεράνη και χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η επόμενη, την Πέμπτη, αφορά τις κατηγορίες της Μόσχας για ύπαρξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

 

Bloomberg: Ρεκόρ εξαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία προς την ΚίναBloomberg: Ρεκόρ εξαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία προς την Κίνα

Ρεκόρ σημείωσαν οι ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και άνθρακα στην Κίνα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε τη Δευτέρα, επικαλούμενο στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, το Bloomberg.

Σύμφωνα με την έκθεση των κινεζικών αρχώ,, οι εξαγωγές άνθρακα της Ρωσίας στον εμπορικό της εταίρο τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν στους 2,5 εκατομμύρια τόνους. Το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, είχαν εξαχθεί 900 χιλιάδες τόνοι και, τον περασμένο Αύγουστο, 1,9 εκατομμύρια τόνοι.

Οι εξαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο σε σχέση με ένα χρόνο πριν σε 819.000 τόνους. Δεν είναι σαφές πόσο ρωσικό αέριο έχει εισαγάγει η Κίνα μέσω αγωγών, που είναι η κύρια οδός για την παράδοσή του, καθώς το Πεκίνο δεν έχει διαθέσει στοιχεία σχετικά με αυτές τις ροές από την αρχή του έτους.

Οι συνολικές αγορές ενεργειακών προϊόντων της Κίνας από τη Ρωσία ξεπέρασαν τα 51 δισεκατομμύρια δολάρια σε επτά μήνες από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Κατά την ίδια περίοδο του 2021, οι αγορές ενέργειας της Κίνας από τη Ρωσία ανήλθαν σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανάπτυξη αντιπροσωπεύει αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπου η Ρωσία αποκτά έναν αγοραστή για τα ενεργειακά της προϊόντα που σνομπάρει η Δύση και η Κίνα εκμεταλλεύεται τις εκπτώσεις που προσφέρει η Μόσχα.

Πηγή: Bloomberg