ΗΠΑ: Σε ισχύ η μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ – Ταλιμπάν: Από την “γέννηση” στην επιστροφή τους στην εξουσία. Explainer Video

Τείχος Μεξικό-ΗΠΑ

Τείχος Μεξικό-ΗΠΑ 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η μεταναστευτική πολιτική «Μείνετε στο Μεξικό» της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να επανέλθει σε ισχύ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε χθες Τρίτη ότι η πολιτική που ανάγκαζε αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό ως την ημερομηνία που εξετάζονται οι υποθέσεις τους από ειδικά δικαστήρια αρμόδια για μεταναστευτικές υποθέσεις πρέπει να επανέλθει σε ισχύ, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μείνετε στο Μεξικό» της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεκάδες χιλιάδες μη μεξικανοί αιτούντες άσυλο – στην πλειονότητά τους πολίτες χωρών της κεντρικής Αμερικής – επαναπροωθούνταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, όπου ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν ωσότου την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των φακέλων τους.

Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν άρχισε όμως αφού ανέλαβε την εξουσία φέτος να ξηλώνει την αμφιλεγόμενη πολιτική, που επισήμως είχε βαπτιστεί «Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών» (PPM).

Το ζήτημα πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης, ωθώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναστείλει την επαναφορά του προγράμματος σε ισχύ.

Σε σύντομη, ανυπόγραφη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε χθες πως «το αίτημα αναστολής (…) απορρίπτεται». Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τρεις προοδευτικοί δικαστές (Στίβεν Μπράιερ, Σόνια Σοτομαγιόρ, Ελένα Κάγκαν) τάχθηκαν υπέρ της αναστολής.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ενδέχεται να συνεχιστεί σε κατώτερο επίπεδο, σε εφετείο.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας του κ. Μπάιντεν ανέφερε πως «λυπάται που το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει διαταγή αναστολής».

Πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της συνέχισης της διαδικασίας της έφεσης» που έχει ασκήσει, «το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας θα συμμορφωθεί με τη διαταγή αυτή με καλή πίστη».

Οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Η απόφαση του SCOTUS (σ.σ. το ακρώνυμο του δικαστηρίου στα αγγλικά), η οποία διατάσσει την επαναφορά της πολιτικής ‘Μείνετε στο Μεξικό’, δεν είναι τίποτα λιγότερο από απάνθρωπη», έκρινε η Γιάελ Σάχερ, νομική σύμβουλος στις ΗΠΑ της οργάνωσης Refugees International, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πρέπει να θεωρήσει αυτή την απόφαση εντολή».

Τα τρία από τα μέλη της συντηρητικής πλειοψηφίας (6-3) του Ανώτατου Δικαστηρίου διορίστηκαν από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

 

Ταλιμπάν: Από την “γέννηση” στην επιστροφή τους στην εξουσία – Explainer Video

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν παίρνουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της βόρειας  επαρχίας Μπαγλάν

Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν που κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, τον Αύγουστο και πλέον ελέγχουν και πάλι τη χώρα. Μέσα σε 25 χρόνια, ο κόσμος είδε την άνοδο, την πτώση και την επαναφορά τους στην εξουσία.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, ο κόσμος έχει παρακολουθήσει την άνοδο, την πτώση και την επαναφορά των Ταλιμπάν στην εξουσία.

“Ταλιμπάν” σημαίνει “μαθητής” στα Παστούν και είναι το όνομα που ο Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ έδωσε στην ομάδα των ακολουθών του, όταν, μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών, η χώρα σύρθηκε σε σειρά εμφυλίων πολέμων.

Με επίκεντρο την Κανταχάρ, οι Ταλιμπάν κατάφεραν να κυριαρχήσουν σε όλο το Αφγανιστάν και να λάβουν την εξουσία στην χώρα από το 1996 μέχρι και το 2001 όταν -μετά την 11η Σεπτεμβρίου- οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς ευνοώντας την προέλαση της Βόρειας Συμμαχίας και οδηγώντας σε ήττα τους ακραίους ισλαμιστές.

Από δύναμη κρούσης σε καταπιεστική εξουσία, σε αντάρτικο τάγμα, σε συνδικάτο εγκλήματος, σε τάγμα επιβολής εξουσίας, οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια. Πλέον, με την επιστροφή τους στην εξουσία του Αφγανιστάν, έστρεψαν εκ νέου πάνω τους τα μάτια όλου του πλανήτη.

Το βίντεο του 24media lab, ρίχνει φως στην ιστορία, την εξέλιξη και τις πρακτικές των Ταλιμπάν.