Ο Τζο Μπάιντεν
Η πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία “προχωρά κανονικά” ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η συμφωνία ύψους 6 δις θα περιλαμβάνει την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα προχωρήσει στην μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, ανακοίνωσε την Τρίτη (11/7) ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, στον απόηχο της τριμερούς συμφωνίας του Βίλνιους για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Λόιντ Όστιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ,για “κοινούς διμερείς και πολυμερείς αμυντικούς στόχους” το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
“Ο υπουργός Όστιν και ο υπουργός Γκιουλέρ εξήραν τη μακρά ιστορία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας και επικρότησαν τη συνεχιζόμενη στενή μας συνεργασία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της τηλεφωνικής συνομιλίας. “Συζήτησαν επίσης τις θετικές συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Τουρκίας“, προστίθεται.
Το τηλεφώνημα έγινε, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το “πράσινο φως” να σταλεί το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην τουρκική εθνοσυνέλευση, μετά από τριμερή συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ούλφ Κρίστερσον.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2021 η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υφιστάμενα F-16 που διαθέτει. Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμως δηλώνουν ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση των αεροσκαφών F-16 δεν συνδέονται.
Μενέντεζ: Ολοκληρώνεται η πώληση F-16 στην Τουρκία
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, δήλωσε χθες Δευτέρα (10/7) πως καταγράφεται προσωρινή “κάμψη της επιθετικότητας της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της”, προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.
ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να “ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας” και να εξασφαλιστούν “διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες”.
Ερωτηθείς πότε θα αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει ως προς την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μενέντεζ απάντησε ότι “πιθανόν” θα το κάνει, αν αυτό είναι “εφικτό”, μέσα “στην επόμενη εβδομάδα”.
ΟΗΕ: “Το Ισραήλ μεταχειρίζεται τα κατεχόμενα στην Παλαιστίνη σαν υπαίθρια φυλακή”Συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης
Για αυθαίρετα βάρβαρη μεταχείριση των Παλαιστινίων και δεκάδες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, κάνει λόγο ειδική εισηγήτρια του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Διαψεύδει το Ισραήλ.
“Πάνω από 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τη μέρα που άρχισε η κατοχή Παλαιστινιακών Εδαφών από το Ισραήλ το 1967, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ακόμη και 12 ετών”, τόνισε η ειδική του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χτες Δευτέρα (10/7).
Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια που υποβάλλει αναφορές στο Συμβούλιο για την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισήμανε ότι “το Ισραήλ μεταχειρίζεται τα κατεχόμενα σαν υπαίθρια φυλακή”.
“Υπό την ισραηλινή κατοχή, γενιές παλαιστινίων έχουν υποστεί εκτεταμένη, συστηματική και αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας τους”, επισημαίνει η έκθεσή της. Τονίζει πως δεν εγκρίνει τη βία από την παλαιστινιακή πλευρά, ωστόσο καταγράφει πως οι περισσότερες καταδίκες Παλαιστινίων είναι συνυφασμένες με παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την ισραηλινή πλευρά.
Πολλοί καταδικάζονται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, συλλαμβάνονται χωρίς εντάλματα, τίθενται υπό κράτηση χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες ή να προσαχθούν σε δίκη, ενώ υφίστανται βάρβαρη μεταχείριση υπό την κράτηση των ισραηλινών αρχών, αναφέρει το κείμενο.
Καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει ούτε να υποστηρίξει τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα, που είναι παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου, και να εγγυηθεί πως όσοι ευθύνονται για παραβιάσεις θα λογοδοτήσουν.
Στα τέλη Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επικαιροποίησε τη βάση δεδομένων της με τα ονόματα κατασκευαστικών εταιρειών που εμπλέκονται στην οικοδόμηση οικισμών. Ο κατάλογος περιέχει ονόματα κυρίως ισραηλινών εταιρειών, ωστόσο συγκαταλέγονται επίσης σε αυτόν κάποιες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο.
Το Ισραήλ απορρίπτει πάγια τις επικρίσεις για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη από ειδικούς του ΟΗΕ, τις χαρακτηρίζει μονομερείς και προκατειλημμένες. Πέρυσι, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει προηγούμενη έκθεση για την κατοχή μέρος “κυνηγιού μαγισσών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εναντίον του Ισραήλ”.