ΗΠΑ: Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 2.000 – Τζόνσον: Τα πράγματα θα χειροτερέψουν – ΟΗΕ: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Ο αριθμός των νεκρών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 2.000 το Σάββατο, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης παρουσίασε αλματώδη αύξηση στα 120.000 και πλέον, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Οι ΗΠΑ είναι από αυτή την εβδομάδα η χώρα που καταγράφει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης στον πλανήτη (121.117).

Ο αριθμός των νεκρών (2.010) έχει διπλασιαστεί από την Τετάρτη, όταν έσπασε το φράγμα των 1.000.

Καραντίνα στη Νέα Υόρκη εξετάζει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδροςΝτόναλντ Τραμπ εξετάζει την επιβολή καραντίνας στη Νέα Υόρκη, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί επίσης η επιβολή του ίδιου μέτρου για το Νιου Τζέρσι και το Κονέκτικατ, προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να μην το κάνει αλλά «ίσως χρειαστεί».

Όταν ρωτήθηκε αν τα μέτρα θα αρθούν μέχρι το Πάσχα (των Καθολικών, στις 12 Απριλίου) ώστε να επαναλειτουργήσει η χώρα, απάντησε: «Θα δούμε τι θα γίνει».

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, με επιστολή του προς κάθε βρετανικό νοικοκυριό, προειδοποιεί ότι η κρίση του κορωνοϊού θα επιδεινωθεί, μεταδίδει το BBC.

Ο Τζόνσον, σε αυτοαπομόνωση καθώς βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, αναφέρει ότι, εάν χρειαστεί, μπορεί να επιβληθούν ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί.

Ο αριθμός των νεκρών από την ασθένεια Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε πλέον τους 1.019, καθώς 260 νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν το Σάββατο. Στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί 17.089 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Στην επιστολή του, που θα επιδοθεί σε 30 εκατ. νοικοκυριά – η κίνηση αναμένεται να κοστίσει 5,8 εκατ. λίρες – ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρει: «Εξ αρχής προσπαθήσαμε να λάβουμε τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή».

«Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα εάν οι επιστημονικές και ιατρικές συστάσεις ορίζουν ότι αυτό πρέπει να κάνουμε».

«Είναι σημαντικό για εμένα να είμαι ειλικρινής μαζί σας: γνωρίζουμε ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν».

«Αλλά κάνουμε όλες τις σωστές προετοιμασίες και όσο πιο αυστηρά τηρούμε τους κανόνες, τόσο λιγότερες ζωές θα χαθούν και τόσο συντομότερα η ζωή θα μπορέσει να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς».

Ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων θα συνεχίζει να αυξάνεται τις επόμενες δύο εβδομάδες, πριν αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμού των καθημερινών δραστηριοτήτων, σημειώνει το BBC.

 

Οι ερευνητές του ΟΗΕ για τη Συρία κάλεσαν το Σάββατο για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να «αποφευχθεί η επιδείνωση της καταστροφής» την ώρα που τα πρώτα κρούσματα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό καταγράφονται στη ρημαγμένη από εννέα χρόνια πολέμου χώρα.

«Η πανδημία του Covid-19 συνιστά θανάσιμη απειλή για τους Σύρους πολίτες. Θα πλήξει χωρίς να κάνει διακρίσεις και θα είναι ολέθρια για τους πλέον ευάλωτους απουσία επείγουσας αποτρεπτικής δράσης», προειδοποιεί ο Πάουλο Πινιέιρο, πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Συρία έχει αναφέρει μέχρι τώρα πέντε κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

«Προκειμένου να αποφευχθεί η προμηνυόμενη τραγωδία, τα μέρη πρέπει να ακούσουν με μεγάλη προσοχή την έκκληση για κατάπαυση του πυρός που απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο ειδικός απεσταλμένος, διαφορετικά κινδυνεύουν να καταδικάσουν έναν μεγάλο αριθμό αμάχων σε έναν θάνατο ο οποίος θα μπορούσε ωστόσο να αποφευχθεί», προσθέτει ο Πινιέιρο σε μια ανακοίνωση.

Ο πόλεμος στη Συρία, που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 380.000 θανάτους, εξασθένισε σε μεγάλο βαθμό το σύστημα υγείας. Μόνο το 64% των νοσοκομείων και το 52% των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας που υπήρχαν πριν από το 2011 λειτουργούν, ενώ το 70% του υγειονομικού προσωπικού έχει φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αυτή η δραματική κατάσταση οφείλεται «κατά ένα μεγάλο μέρος στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που θέτουν συστηματικά στο στόχαστρο ιατρικές εγκαταστάσεις», σύμφωνα με την επιτροπή.

«Οι επιθέσεις εναντίον των ιατρικών δομών, των εγκαταστάσεων, των νοσοκομείων και των διασωστών πρέπει να σταματήσουν αμέσως», απαιτεί.

Η πανδημία πλήττει ιδιαίτερα 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους Σύρους, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα εκατομμύριο είναι άμαχοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, που διαμένουν υπό συνθήκες συνωστισμού σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, στην επαρχία Ιντλίμπ.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ή σε πόσιμο νερό, σε μια περιοχή όπου δεκάδες νοσοκομεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

Οι ανθρωπιστικές ΜΚΟ φοβούνται επίσης μια υγειονομική καταστροφή στις υπερπληθείς φυλακές του συριακού καθεστώτος.