ΗΠΑ: “Βομβαρδισμένο” τοπίο η Λουιζιάνα από τον τυφώνα Άιντα – Φωτιά Κάλντορ: Εγκαταλείπουν τις εστίες τους 22.000 άνθρωποι στην Καλιφόρνια

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Λουιζιάνα

Δύο νεκροί και μεγάλες καταστροφές

Τουλάχιστον δύο νεκροί, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, αλλά και 1,1 εκατομμύριο νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Λουιζιάνα από το σαρωτικό πέρασμα του Άιντα.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν φόβοι για πολύ περισσότερους, την ώρα όπου πάνω από 1,1 εκατομμύριο νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα στη Λουιζιάνα από τη σαρωτική επέλαση του τυφώνα Άιντα, ο οποίος, 16 ακριβώς χρόνια μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα, ως σφοδρή καταιγίδα κατηγορίας 4 και με τις ριπές του ανέμου να φτάνουν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα έπληξε ένα μεγάλο μέρος της πολιτείας.

Το μεγαλύτερο μέρος της Νέας Ορλεάνης βυθίστηκε στο σκοτάδι, την ώρα όπου υπάρχει ανησυχία για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, η οποία, σύμφωνα με την επίσημη υπηρεσία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN.

Εικόνα από το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Άιντα
Εικόνα από το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Άιντα 

Εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν, με τις διασωστικές επιχειρήσεις να λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές της Λουιζιάνα, ενώ αρκετοί χρειάστηκε να ανέβουν στις στέγες των σπιτιών τους για να σωθούν. Την ίδια ώρα, αρκετά νοσοκομεία χρειάστηκε να εκκενωθούν, ενώ σε πολλά Πανεπιστήμια υπήρξε άμεση και μαζική απομάκρυνση των φοιτητών.

Σύμφωνα με τον Κυβερνήτη της Λουιζιάνα, John Bel Edwards, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πρακτικά ανύπαρκτο για τους περισσότερους ανθρώπους της Νοτιοανατολικής Λουιζιάνα, με περισσότερους από 25.000 υπαλλήλους να εργάζονται για την αποκατάστασή του.

Όπως είπε, τρία νοσοκομεία σε όλη την πολιτεία έχουν ήδη εκκενωθεί, με ένα τέταρτο νοσοκομείο, να εκκενώνεται το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Κυβερνήτης επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός 60χρονου άνδρα, που σκοτώθηκε μετά από πτώση ενός δέντρου στο σπίτι του, ενώ το Υπουργείο Υγείας της Λουιζιάνα επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας έναν δεύτερο θάνατο που σχετίζεται με την καταιγίδα λόγω του τυφώνα Άιντα. Σύμφωνα με το Υπουργείο, πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος πνίγηκε καθώς οδηγούσε το όχημά του στη Νέα Ορλεάνη. Η ηλικία του δεν έχει γίνει γνωστή.

Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την ανησυχία του για ακόμη περισσότερους νεκρούς, την ώρα που οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών συνεχίζονται.

Ο τυφώνας Άιντα πλήττει τη Λουιζιάνα
Ο τυφώνας Άιντα πλήττει τη Λουιζιάνα 

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, ο Άιντα υποβαθμίστηκε σε τροπική κατάθλιψη ύφεση με τις ριπές του ανέμου στα 35 μίλια / ώρα.

 

Φωτιά Κάλντορ: Εγκαταλείπουν τις εστίες τους 22.000 άνθρωποι στην Καλιφόρνια  Εκκένωση της Νότιας Λίμνης Τάχο λόγω της φωτιάς ΚάλντορΕκκένωση της Νότιας Λίμνης Τάχο λόγω της φωτιάς Κάλντορ

Αφού κατέκαψε δάση τις προηγούμενες μέρες, η φωτιά Κάλντορ στην Καλιφόρνια έχει φτάσει κοντά σε κατοικημένες περιοχές, με τις αρχές να έχουν δώσει εντολή εκκένωσής τους.

Κάτοικοι και παραθεριστές εκκενώνουν κοινότητες κοντά στη Λίμνη Τάχο, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Καλιφόρνια, καθώς η φωτιά Κάλντορ έφτασε κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αφού κατέκαψε δάση το Σαββατοκύριακο.

Η ξηρασία και οι άνεμοι ενίσχυσαν το πύρινο μέτωπο που από την Κυριακή έχει κάνει στάχτη σχεδόν 40.000 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με τη Δασική και Πυροσβεστική Υπηρεσία της Καλιφόρνιας.

Εντολές εκκένωσης εκδόθηκαν για πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι και ένα τμήμα της κομητείας Ελ Ντοράντο, στα νότια της Λίμνης Τάχο. Η λίμνη συνορεύει με τη Νεβάδα και είναι μια περιοχή που προτιμούν πολλοί για να κάνουν πεζοπορία και κατασκήνωση.

Ο ξενοδόχος Νιλ Πάντσαλ με την οικογένειά του μάζευαν το πρωί της Δευτέρας ρούχα, φάρμακα και τρόφιμα για να φύγουν από το σπίτι τους στο Ελ Ντοράντο, με κατεύθυνση τη Νεβάδα. «Είμαστε εδώ πολλά χρόνια, ποτέ δεν είδαμε κάτι παρόμοιο. Τα παιδιά έκλαιγαν» είπε ο 42χρονος Πάντσαλ ενώ ο ίδιος, η σύζυγός του, τα δύο παιδιά τους και άλλοι συγγενείς ετοιμάζονταν να περάσουν μέσα από τους πυκνούς καπνούς που ήδη, όπως είπε, αισθανόταν να τον πνίγουν. «Πρώτα η Covid και τώρα αυτό», σχολίασε ο Πάντσαλ, τα δύο ξενοδοχεία του οποίου έχουν επίσης εκκενωθεί.

Οδηγίες ή προτροπές εκκένωσης έχουν εκδοθεί για όλη την περιοχή της Νότιας Λίμνης Τάχο, όπου κατοικούν περίπου 22.000 άνθρωποι.

Η φωτιά Κάλντορ έχει καταστρέψει 472 κτίρια και έχει προκαλέσει ζημιές σε άλλα 39 μέχρι τώρα. Πέντε πυροσβέστες και πολίτες τραυματίστηκαν.