Ηλιόπουλος κατά κυβέρνησης: Απλοί πολίτες και εργαζόμενοι ήταν και είναι αόρατοι στην κακοκαιρία (video) – Τρ. Αλεξιάδης: Αποθέωση του επιτελικού κράτους. Ο ΕΦΚΑ να γίνει η νέα ΔΕΗ!

Αναλυτικά οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι απλοί πολίτες και οι εργαζόμενοι ήταν και είναι ουσιαστικά αόρατοι για την κυβέρνηση, σε αυτήν την κακοκαιρία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική ΣυμμαχίαΝάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Flash TV» της Κοζάνης.

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε στην τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπουΧρήστου Ταραντίλη, σε συνέχεια της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, αναφορικά με την κακοκαιρία «Μήδεια» και τα προβλήματα που δημιούργησε στους πολίτες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής«Τις τελευταίες 48 ώρες οι κάτοικοι της Αττικής ζουν κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους το τι σημαίνει “επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη”».

«Περισσότερες από 250.000 οικογένειες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα»

«Περισσότερες από 250.000 οικογένειες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ο ηλεκτρικός στην Αθήνα έκλεισε χθες για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου εξαιτίας της κακοκαιρίας και το χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό έγινε χωρίς να υπάρξει καμία προηγούμενη ενημέρωση στους πολίτες, με τον κόσμο να συγκεντρώνεται άδικα το πρωί έξω από τους κλειστούς σταθμούς», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι βέβαια το κλείσιμο της εθνικής οδού», είπε, «το οποίο έγινε προληπτικά, χωρίς η κυβέρνηση να δώσει καν τη μάχη να την κρατήσει ανοιχτήΕιδικά το σημείο που έκλεισε, μας γεμίζει ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της κίνησης, καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται το δρόμο είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα κέρδη που έχασε από τα διόδια», πρόσθεσε.

Ο ίδιος, τόνισε ακόμα ότι «η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την υγεία και την ασφάλεια όσων δούλευαν στις πιο αντίξοες συνθήκες, όπως των εργαζομένων στα delivery που πήγαιναν με τα μηχανάκια μέσα στα χιόνια»Το υπουργείο Εργασίας αρκέστηκε να βγάλει μια ανακοίνωση με συστάσεις», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού

Όσον αφορά την πανδημία, επισήμανε ότι «από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα, έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 5.500 συμπολίτεςμας – και η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει τα μέτρα που χρειάζονται για να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία»Μέχρι τώρα αρνείται να συνταγογραφήσει τα τεστ ώστε να κάνουμε ουσιαστική ιχνηλάτηση του ιού, αρνείται να προχωρήσει σε μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας – οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης – ενώ έχει διαλύσει την επιθεώρηση εργασίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση μάλιστα, είπε, «συνεχίζει να αρνείται να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ακόμα και τώρα που η Αττική βρίσκεται στο ‘κόκκινο’, το δημόσιο σύστημα υγείας πιέζεται και υπάρχουν νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός, που αναγκάζονται να ακυρώσουν το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία βασικά ως ζήτημα δημόσιας τάξης και πειθαρχίας των πολιτών», σημείωσε, επίσης, ο κ. Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «δεν είναι τυχαίο που την Κοζάνη επισκέφτηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης για να ‘επιθεωρήσει’ την εφαρμογή του παρατεταμένου lockdown, αλλά και το γεγονός ότι δεν προχωρά σε μέτρα για την οικονομική στήριξη όσων επιχειρήσεων και επαγγελματιών πλήττονται άμεσα από την καραντίνα».

Οικονομικές επιπτώσεις της Covid-19

Αναφερθείς στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «με τη διαχείριση της κυβέρνησης, η χώρα κατέγραψε το 2020 τη δεύτερη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος στους εργαζόμενους, ενώ κινδυνεύουμε να επιβεβαιωθεί το σενάριο του ΟΟΣΑ για ανάπτυξη μόλις 0,9% το 2021Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των πληττόμενων επιχειρήσεων, σε ένα σχήμα ρύθμισης χρέους με διαγραφή ενός τμήματος και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις και στη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, προκειμένου να αποφύγουμε την κοινωνική χρεοκοπία που έρχεταιΠρέπει επίσης να πάρει πίσω τον πτωχευτικό νόμο, ο οποίος σε μια δύσκολη περίοδο φέρνει μαζικές εξώσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών», συμπλήρωσε.

Νομοσχέδιο ΜΜΕ

Σχετικά με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για τα ΜΜΕ, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία εξυπηρετεί ευθέως τα συμφέροντα των καναλαρχών, όταν τους κάνει έκπτωση 98,6% στη φετινή δόση για τις τηλεοπτικές άδειες»Τα στοιχεία του ΕΣΡ δείχνουν ότι αυτή η στήριξη έχει αποτέλεσμα, αφού η κυβέρνηση υπερπροβάλλεταιστους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ και η δημόσια τηλεόραση – όπως αποδείχτηκε και με το ραβασάκι που έλεγε στους παραγωγούς ειδήσεων πώς να παίξουν τα θέματα για να προστατεύσουν την κυβέρνηση – χαρακτηρίζεται από έλλειμμα Δημοκρατίας και πλουραλισμού», εξήγησε.

ΑπολιγνιτοποίησηστηΔυτική Μακεδονία

Τέλος, αναφερθείς στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προoδευτική Συμμαχία, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχωρά σε απολιγνιτοποίηση αλλά σε ερημοποίηση της περιοχής, εφαρμόζει ένα σχέδιο που δεν εξασφαλίζει την επόμενη μέρα των εργαζομένων στις λιγνιτικές περιοχές, στηρίζει ξεκάθαρα τα ιδιωτικά συμφέροντα και δεν έχει προχωρήσει στην απαραίτητη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».

«Από την πλευρά μας, θέλουμε να δείξουμε ότι στο πεδίο της απολιγνιτοποίησης μπορεί να υπάρξει διαφορετικός δρόμος», κατέληξε ο Ν. Ηλιόπουλος.

 

Τρ. Αλεξιάδης: Αποθέωση του επιτελικού κράτους – Ο ΕΦΚΑ να γίνει η νέα ΔΕΗ!

Είμαστε σαφέστατα ως ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της αναγκαίας αξιολόγησης και αξιοκρατίας στο δημόσιο, αλλά το νομοσχέδιο οδηγεί τους εργαζόμενους συλλήβδην ενάντια στον θεσμό της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Τρύφωνα Αλεξιάδη, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ

Μαύρη ημέρα για την κοινοβουλευτική διαδικασία, μεθοδεύσεις που προσβάλλουν την ίδια τη Βουλή, αναπάντητα ερωτήματα από το υπουργείο Οικονομικών που ενώ έφερε νομοσχέδιο με 26 άρθρα και 74 σελίδες, προς συζήτηση επί τέσσερις ημέρες στην Επιτροπή, κατέθεσε μετά τη λήξη της Επιτροπής σωρεία τροπολογιών τελείως άσχετων με το νομοσχέδιο, ορισμένων τελείως άσχετων και με το Υπουργείο Οικονομικών και έτσι σήμερα από 26 άρθρα συζητούμε 47 και από 74 σελίδες συζητούμε 209. Μπράβο σας! Είναι η αποθέωση του επιτελικού κράτους!

Ανάμεσά τους σημαντικότατη τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για την οποία ενημερωθήκαμε πρώτα από τα MME και περιμένοντας τον  κ. Χατζηδάκη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «ο ΕΦΚΑ θα είναι η νέα ΔΕΗ», είναι φυσιολογικό οι Έλληνες πολίτες, βλέποντας τι έγινε με τη ΔΕΗ και τις υπηρεσίες της αυτές τις ημέρες, να φοβούνται πάρα πολύ με το τι θα γίνει και στον ΕΦΚΑ.

Σημαντικό το νομοσχέδιο, αφορά τον εργασιακό βίο 12.000 περίπου εργαζομένων σε πολύ σημαντικές υπηρεσίες και για την οικονομία και για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Σημαντικό το νομοσχέδιο, αλλά ψευδεπίγραφος ο τίτλος του, αντί να λύνει ζητήματα που αφορούν αμοιβές εργαζομένων, οδηγεί σε φαινόμενα διαφθοράς που όχι μόνο θα επεκταθούν με αυτό το νομοσχέδιο, αλλά θα βαρύνουν πλέον ονομαστικά και αυτούς που το έφεραν να ψηφιστεί με τόση πρεμούρα, εν μέσω πανδημίας.

Αναπάντητα τα ερωτήματα από τη μεριά του υπουργείου Οικονομικών σε μια σειρά ζητήματα, ακόμα και σε αυτά που θέτει η ίδια η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, όπως στο σημείο που αναφέρει πως διάταξη του νομοσχεδίου επιφέρει ευμενέστερες μισθολογικές συνέπειες για έναν δημόσιο υπάλληλο και δυσμενέστερες για έναν άλλο.

Είμαστε σαφέστατα ως ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της αναγκαίας αξιολόγησης και αξιοκρατίας στο δημόσιο, αλλά το νομοσχέδιο οδηγεί τους εργαζόμενους συλλήβδην ενάντια στον θεσμό της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας. Διαχρονικά η Αριστερά πάλευε για την αξιοκρατία και την αξιολόγηση  – θυμόμαστε όλοι την τιμωρητική αξιολόγηση του τότε Υπουργού και τωρινού Πρωθυπουργού με την υποχρεωτική διαθεσιμότητα του 15% των εργαζομένων και με άλλα ευτράπελα, τη μεγάλη χαρά που νιώθατε απολύοντας δημοσίους υπαλλήλους, εργαζόμενους του Υπουργείου Οικονομικών, τους οποίους  μετά από μεγάλους αγώνες καταφέραμε επί ΣΥΡΙΖΑ να επαναπροσληφθούν, αλλά και να λύσουμε προβλήματα και στο Υπουργείο Οικονομικών και σε άλλους τομείς.

Διαφωνούμε με το νομοσχέδιο σε πολλά σημεία. Χαρακτηριστικά, διαφωνούμε διότι φεύγει από τη συλλογική επίτευξη στόχων και πριμοδοτεί τη λογική της ατομικής στοχοθεσίας. Σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας, ειδικά των νέων, δίνει τη δυνατότητα για πρόσληψη προσωπικού από το «παράθυρο». Στις φορολογικές υπηρεσίες ποτέ δεν είχαμε τέτοιες διαδικασίες προσλήψεων ή συμβάσεων, κάτι τέτοιο δεν υπήρχε ποτέ.

Σε ποια φορολογική ή τελωνειακή υπηρεσία σε άλλη πολιτισμένη χώρα υπάρχει το σύστημα που περιγράφεται στο νομοσχέδιο της «ενός ανδρός αρχής», πείτε μας σε ποια χώρα υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες αξιολόγησης;

Λέμε «ναι» στην αξιοκρατία και την αξιολόγηση, λέμε «όχι» στην αδιαφάνεια και στην αυθαιρεσία. Λέμε «ναι» σε ό,τι προάγει τη διαφάνεια και τη σωστή λειτουργία του δημοσίου. Διαφωνούμε με το νομοσχέδιο, διότι δίνει απόλυτη εξουσία στον διοικητή της ΑΑΔΕ για μισθολογικές διαφοροποιήσεις. Διαφωνούμε με τη σύνδεση της αμοιβής εργασίας με την αξιολόγηση, όπως προσδιορίζεται στο νομοσχέδιο και θεωρούμε ότι η υιοθέτηση του ανωτέρω συστήματος αναιρεί την ίδια την έννοια του προκαθορισμένου και σταθερού μισθού από εξαρτημένη εργασία.

Κατορθώσατε με αυτό το νομοσχέδιο, οι πάντες να είναι εναντίον σας. Όλα τα κόμματα στη Βουλή, πολλοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που το εκφράζουν σε ιδιαίτερες συζητήσεις, ολόκληρες Ομοσπονδίες, οι οποίες δεν ελέγχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος, η οποία κήρυξε ομόφωνα – δεν μπορέσατε να πείσετε ούτε καν τους δικούς σας για τις απόψεις σας στο θέμα του νομοσχεδίου – την πολύ πετυχημένη σημερινή απεργία με τα πολύ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής, για την οποία τους συγχαίρω.

Να δοθούν απαντήσεις σε όσα καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ για ειδικότερα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών, όπως, για παράδειγμα, ότι το νομοσχέδιο δεν ικανοποιεί το δίκαιο αίτημα για μισθολογική εξομοίωση των νέων υπαλλήλων, σε Υπουργείο Οικονομικών, ΑΑΔΕ, που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά. Το νομοσχέδιο σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ αποτελεί προπομπό για το υπόλοιπο Δημόσιο, για να καταργήσει αυτονόητα δικαιώματα, να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε απέναντι και εμάς σαν Αριστερά και το συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνία ολόκληρη.

Να δοθούν απαντήσεις στις βαρύτατες καταγγελίες που διατυπώθηκαν από τον Πρόεδρο της ΟΤΥΕ, της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων περί της προέλευσης του σχεδίου του μισθολογίου και να κατατεθεί στα Πρακτικά το πρώτο e-mail της αντίστοιχης Διεύθυνσης της ΑΑΔΕ ή του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο στάλθηκε από αντίστοιχη Διεύθυνση το πρώτο σχέδιο για αυτό το μισθολόγιο.

Να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα, στους προβληματισμούς και στις προτάσεις για το μισθολόγιο που έχουν εκφράσει και δημοσιοποιήσει οι ίδιοι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, η Ομοσπονδία Εφοριακών,  με τους οποίους δεν θελήσατε να έρθετε σε διάλογο.

Όσο για το θέμα της δημιουργίας της ΑΑΔΕ, που δεν ήταν στο πρόγραμμά μας, εμείς το κληρονομήσαμε ως Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ιστορία που είχε ξεκινήσει από το 2012, όπως αναφέρει και η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και είμαστε περήφανοι και για τον αγώνα που δώσαμε το 2015 και για την ορθότητα εκείνου του αγώνα. Και καταφέραμε μέσα από διαπραγματεύσεις να μείνει το ΣΔΟΕ εκτός ΑΑΔΕ και μπορέσαμε να δώσουμε άλλο περιεχόμενο στο Σώμα, να το ενισχύσουμε και ας μάθουμε επιτέλους, αν θα οριστεί διοίκηση στο ακέφαλο ΣΔΟΕ, αν θα οριστεί γενικός διευθυντής, αν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες…