Ηλιόπουλος: Εικόνες πολέμου στα νοσοκομεία της Αττικής – Διαρροή Προσωπικών Δεδομένων: Αποδόμησε την επιχειρηματολογία Κεραμέως

O Nάσος Ηλιόπουλος.

“Άμεσα πρέπει να μπει στη μάχη ο ιδιωτικός τομέας, με επίταξη ιδιωτικών κλινικών, να συνταγογραφηθούν μαζικά και δωρεάν τεστ” δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις “εικόνες πολέμου” στα νοσοκομεία.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ποντάρει τα πάντα στο εμβόλιο ως άλλοθι για να μη λάβει μέτρα για τη δημόσια υγεία έχει αποτύχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα Τηλεόραση.

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «στα νοσοκομεία της Αττικής σήμερα βιώνουμε εικόνες πολέμου, με διασωληνωμένους σε ράντζα και χωρίς ΜΕΘ -εικόνες που έζησε και η βόρεια Ελλάδα» και σημείωσε πως «άμεσα πρέπει να μπει στη μάχη ο ιδιωτικός τομέας, με επίταξη ιδιωτικών κλινικών, να συνταγογραφηθούν μαζικά και δωρεάν τεστ και να ληφθούν μέτρα στους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς, που συνιστούν εστίες υπερμετάδοσης». Αναφέρθηκε, δε, και στις δυσκολίες που αναμένεται να προκύψουν με τους εμβολιασμούς, όπως υποστήριξε, αφού «σε μία σειρά από χώρες της ΕΕ το εμβόλιο της AstraZeneca παγώνει».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιλέγει τη στρατηγική της έντασης» και χαρακτήρισε «απόλυτα δικαιολογημένες» τις κοινωνικές κινητοποιήσεις. «Οι αντιπαραθέσεις που βιώνουμε δεν είναι ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, είναι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία. Οι πολίτες αντιδρούν απέναντι στην αδικία», τόνισε. Ειδικότερα, θύμισε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις απέναντι στο νομοσχέδιο που «εν μέσω πανδημίας και με την τηλεκπαίδευση να υπολειτουργεί, πετάει 24.000 μαθητές από το δημόσιο πανεπιστήμιο». Μίλησε για τη Νέα Σμύρνη και τα περιστατικά αστυνομικής βίας «που η κυβέρνηση επιχείρησε να τα συγκαλύψει, ενοχοποιώντας το θύμα», σχολιάζοντας ότι «χαρακτηριστικά, μόλις την επόμενη ημέρα από την επίθεση εναντίον πολίτη, κυβερνητικός βουλευτής έδινε στα κανάλια τα στοιχεία και τα φρονήματά του. Βουλευτής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που για 15 ημέρες δεν μπορούσε να πει το όνομα του κ. Λιγνάδη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ευθύνη να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των πολιτών. Δυστυχώς για τη ΝΔ, η δημοκρατία μας δεν έχει μπει σε καραντίνα», επεσήμανε ο κ. Ηλιόπουλος. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «κατασπατάληση» του χρόνου που κερδήθηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας με την προσπάθεια και την ευθύνη και της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και για υλοποίηση πολιτικών που θα οξύνουν τα προβλήματα. Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στον πτωχευτικό κώδικα που έχει ψηφιστεί και που μόλις ενεργοποιηθεί, όπως υπογράμμισε, «θα δούμε και πρώτες κατοικίες να χάνονται και επιχειρήσεις να κλείνουν». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας «κερασάκι στην τούρτα» τη βάφτιση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, «το κορονογλέντι του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία, τις ποδηλατάδες στην Πάρνηθα και την Τσικνοπέμπτη στον ΕΟΔΥ».

 

Διαρροή Προσωπικών Δεδομένων: Πώς η Αρχή αποδόμησε την επιχειρηματολογία Κεραμέως

Η Νίκη Κεραμέως

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων απαντά σημείο προς σημείο στην DPO του Υπουργείου Παιδείας και κατ’ επέκταση στη Νίκη Κεραμέως για το θέμα διαρροής προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών.

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο από την ημέρα που πρωτοεφαρμόστηκε η τηλεκπαίδευση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι χρήσιμο να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας και να θυμηθούμε από πότε ακριβώς άρχισε να ξυτιλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για τα πολύ σοβαρά κενά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών τα οποία, σημειωτέον, δεν έχουν καλυφθεί ακόμα.

Ένας διαξιφισμός στη Βουλή μεταξύ της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην Υπουργού) Νίκου Φίλη αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα. Στις 29 Μαϊου του 2020 ο κ. Φίλης προσκόμισε στην Εθνική Αντιπροσωπεία στικάκι από το οποίο, όπως τόνιζε “προκύπτει διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών. Συγκεκριμένα, 2.024 εγγραφές εκατοντάδων εκπαιδευτικών με στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, σχολείο, τάξη, τμήμα, μάθημα, αριθμός μαθητών που συμμετείχαν, διάρκεια μαθήματος, ημερομηνία, ώρα παραμονής στο τηλεμάθημα, και προσωπικές σημειώσεις ή παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών”.

Η απάντηση της Υπουργού, μέσω ανακοίνωσης, αφού υποτίθεται πως έλεγξε το στικάκι και το περιεχόμενό του ήταν πολύ σκληρή: Το Υπουργείο έκανε λόγο για “πρωτοφανές φιάσκο” και “άνευ προηγουμένου κοροϊδία της Εθνικής Αντιπροσωπείας” αναφέροντας εν συνεχεία τα εξής: “Το στικάκι περιείχε ένα αρχείο εις διπλούν, σε μορφή excel και pdf, με καταγραφή στατιστικών στοιχείων από τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα οποία εντοπίζονται στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε blog Υπεύθυνου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πρώτον, δεν πρόκειται για καμία διαρροή δεδομένων. Τα στοιχεία έχουν καταχωριστεί οικειοθελώς από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και χρησιμεύουν, εν γνώσει τους, ως οδηγός για την καταχώριση στοιχείων από τους συναδέλφους τους.

– Δεύτερον, τα αρχεία δεν περιλαμβάνουν κανένα προσωπικό δεδομένο μαθητών.

– Τρίτον, καταγράφονται μόνο αριθμητικά, μη προσωπικά, αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο συνολικοί αριθμοί μαθητών που συμμετείχαν σε συνεδρίες, ποσοστό συμμετοχής, διάρκεια σε λεπτά κτλ”.

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: “Δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα φτάσουν να συγχέουν τη διαρροή προσωπικών δεδομένων με την οικειοθελή ανάρτηση στατιστικών στοιχείων”.

Σε σχέση βέβαια με όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας, στην οποία το News24/7 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτό ήταν σταγόνα στο ωκεάνο. Εχει όμως σημασία να τσεκάρουμε πως το Υπουργείο Παιδείας δικαιολόγησε τη συγκεκριμένη διαρροή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και πως από την πλευρά της απάντησε η Αρχή. Συμμερίζεται ή όχι την άποψη του Υπουργείου περί πρωτοφανούς φιάσκου και οικειοθελούς ανάρτησης στατιστικών στοιχείων όπως αυτή περιγράφηκε στην απαντητική ανακοίνωση προς τον Νίκο Φίλη;

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αφού παρέλαβε τη σχετική αναφορά του Νίκου Φίλη στην 15 Ιουνίου, απέστειλε με τη σειρά της επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας για την αποστολή διευκρινίσεων στις 9 Ιουλίου.

Οι ισχυρισμοί του Υπουργείου

Οι διευκρινίσεις του Υπουργείου δόθηκαν γραπτώς σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου. Το σχετικό έγγραφο (με αριθμό πρωτοκόλλου 38365) έχει την υπογραφή της Ειρήνης Καπελλάκη, Υπεύθυνης Προστασίας Δεδομένων (DPO) του Υπουργείου και μετακλητής υπαλλήλου αυτού, διορισμένη από την Νίκη Κεραμέως.

Το τελευταίο το αναφέρουμε γιατί όπως είχαμε υπογραμμίσει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ κάτι τέτοιο (ο DPO να είναι μετακλητός υπάλληλος) δεν προβλέπεται από τον GDPR. Στο ρεπορτάζ της 25ης Ιουνίου επί λέξει γράφαμε: “Στο site της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφέρεται ρητά ότι, όταν ο DPO “ασκεί πρόσθετα καθήκοντα, αυτά να μην συνεπάγονται σύγκρουση συμφερόντων (π.χ. δεν μπορεί να κατέχει θέση από την οποία μπορεί να καθορίζει τους σκοπούς και τα μέσα της επεξεργασίας, όπως θέσεις ανώτερης διοίκησης, νομικού συμβούλου)”. Είναι απορίας άξιον πως ο DPO που πρέπει να έχει πλήρη ανεξαρτησία στην άσκηση των καθηκόντων του μπορεί να είναι παράλληλα μετάκλητος υπάλληλος, σχέση που εξ ορισμού δεν είναι σχέση ανεξαρτησίας”. Αν και είχαμε ζητήσει την απάντηση του υπουργείου σε σχετικό ερώτημα, ουδέποτε τη λάβαμε.

Ας δούμε όμως τι γράφει η Ειρήνη Καπελλάκη στην απάντησή της προς την Αρχή για την αναφορά του Νίκου Φίλη. Στην παράγραφο 5.3 η κ. Καπελλάκη χαρακτηρίζει ως Υπεύθυνους Επεξεργασίας για το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ακόμα και τους εκπαιδευτικούς σε μία προφανή προσπάθεια να “πετάξει” το μπαλάκι της ευθύνης της διαρροής προς την πλευρά του εκπαιδευτικού προσωπικού.