Ηγουμενίτσα: «ναι» με αστερίσκους στην πώληση του λιμανιού – Φυσικό αέριο για την τόνωση της βιομηχανίας και την ανάκαμψη της οικονομίας

Ηγουμενίτσα: «ναι» με αστερίσκους στην πώληση του λιμανιού

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ιδιωτικοποίηση, εκφράζοντας ανησυχία για τη χερσαία ζώνη ● Αντίθετη στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ ● «Ούτε σπιθαμή σε επιχειρηματικούς ομίλους» τόνισε η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ)

Ενα πλειοψηφικό «ναι» πήρε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ. Στη συνεδρίαση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, μπήκαν στο τραπέζι κρίσιμες παράμετροι και αστερίσκοι.

Ο κυριότερος είναι τι θα γίνει με την ευρεία χερσαία ζώνη γύρω από το λιμάνι, η οποία ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος (ΟΛΗΓ) και θα περάσει στον ιδιώτη. Αποτελεί πολύχρονο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Ηγουμενίτσας και του Δήμου, να περάσει στην αρμοδιότητά τους η έκταση αυτή που δεν έχει σχέση με τις καθ’ αυτό λιμενικές χρήσεις και να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης.

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης εξέφρασε θετική άποψη για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, εκτιμώντας ότι θα δώσει άλλες προοπτικές στον τόπο, σημείωσε όμως ότι πρέπει να δοθεί στον ανάδοχο μόνο το τμήμα που αφορά τις λιμενικές εγκαταστάσεις και να διασφαλιστεί η κοινή χρήση από τους πολίτες των παραλιών. Αποφασίστηκε επιπλέον να γίνει και μία σύσκεψη με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας και των δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, ώστε να διαμορφωθεί κοινή πρόταση για το ποιοι χώροι πρέπει να περιληφθούν στην παραχώρηση και ποιοι όχι.

Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» του Γιώργου Ζάψα, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στη διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΗΓ Α.Ε., τόνισε ότι «το συμφέρον της πόλης, της Ηπείρου, της χώρας υπηρετείται από δημόσιο λιμάνι που διευθύνεται από δημόσια διοίκηση» και κάλεσε τις περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις σε κοινή προσπάθεια, ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί το Λιμάνι και να αποδοθεί το παραλιακό μέτωπο στον Δήμο Ηγουμενίτσας για τις ανάγκες των κατοίκων του και των επισκεπτών του.

Η παράταξη αναφέρθηκε δε στον νόμο 4597/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έδινε τη δυνατότητα υποπαραχώρησης μέρους των χώρων του λιμένα και μέρους των δραστηριοτήτων σε ιδιώτες μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας «απέκλειε την ολιστική παραχώρηση του λιμένα και την πώληση των μετοχών και παρέμενε ο δημόσιος χαρακτήρας των οργανισμών λιμένων».

Ανάπλαση για τον λαό

Η Λαϊκή Συσπείρωση (υποστηρίζεται από το ΚΚΕ), η οποία και προκάλεσε τη συζήτηση, εξέφρασε την αντίθεσή της σε κάθε μορφή παραχώρησης και έθεσε συγκεκριμένη ατζέντα: «Ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης σε επιχειρηματικούς ομίλους. Ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα. Καμιά επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους.

»Ολοι οι χώροι να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα. Ανάπλαση με κρατική χρηματοδότηση των χώρων που δεν εξυπηρετούν λιμενική δραστηριότητα, σε παιδικές χαρές, σε χώρους αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας (γήπεδα κ.λπ.) και να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στο λαό».

Οπως έχει ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ, η διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον ΟΛΗΓ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει παραταθεί ώς τις 30 Οκτωβρίου.

Φυσικό αέριο για την τόνωση της βιομηχανίας και την ανάκαμψη της οικονομίας

Φυσικό αέριο για την τόνωση της βιομηχανίας και την ανάκαμψη της οικονομίας

Ο καταλυτικός ρόλος του φυσικού αερίου στην ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου, τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), κ. Αθανάσιου Σαββάκη, του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα και στελεχών της Εταιρείας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Σαββάκης ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή για την εφαρμογή χαμηλών τιμολογίων διανομής, γεγονός που περιορίζει σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Ο κ. Μπακούρας συμπλήρωσε ότι η νέα πρόταση των τιμολογίων της Εταιρείας προς την Αρχή επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη μείωση στις τιμές διανομής σε σχέση με αυτές της προηγούμενης ρυθμιστικής περιόδου. Την εξέλιξη αυτή θα αξιοποιήσει όλος ο ενεργειακός κλάδος και ιδιαίτερα οι βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας.

Από την πλευρά του ο κ. Σαββάκης, θεώρησε πολύ σημαντική για τη βιομηχανία τη διαμόρφωση των χαμηλών τιμολογίων διανομής και πρόσθεσε ότι η στρατηγική της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ενισχύει περαιτέρω την προοπτική ανάπτυξης των υποδομών στη Β. Ελλάδα, προς όφελος των καταναλωτών, του ανταγωνισμού και της οικονομίας. Τέλος, ζήτησε τη διατήρηση της αμφίδρομης επικοινωνίας, με στόχο την ενημέρωση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών για θέματα ενέργειας.

Η ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην ΒΙ.ΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης αλλά και συνολικά στις περιοχές της Αδείας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Σε συνδυασμό με την ενεργειακή εξοικονόμηση, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, προσφέροντας κίνητρα που ενισχύουν τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, και ταυτόχρονα προκαλείται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις.

Η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου αποτελεί βασικό στόχο που τίθεται στο ΕΣΕΚ για τη μείωση των ρύπων και παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της οικονομίας, μέσω της υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων για την βιομηχανική ανασυγκρότηση της χώρας.