Αγωνιούν οι επαγγελματίες που βλέπουν τις ανελαστικές υποχρεώσεις τους να τρέχουν σε συνθήκες μηδενικής εισπραξιμότητας.
Οι κυβερνητικές αποφάσεις για την άμβλυνση των συνεπειών από τον υγειονομικό αποκλεισμό που έφερε κλείσιμο σε δεκάδες επιχειρήσεις μοιάζουν με ασπιρίνη σε βαριά ασθενή που χρήζει χειρουργικής επέμβασης…
Καθίσταται σαφές ότι σε κατάσταση μηδενικών εισπράξεων και τζίρου μέτρα όπως η χορήγηση ειδικού επιδόματος 800 ευρώ σε όσους εργαζόμενους έπαψαν να απασχολούνται λόγω του υποχρεωτικού κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων, η μείωση του ενοικίου κατά 40%, η οριζόντια αναστολή της πληρωμής φόρων και εισφορών έως τις 31 Ιουλίου και η αναβολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες δεν μπορούν να… προσφέρουν γιατρειά όταν η πραγματική οικονομία έχει ουσιαστικά σβήσει.
Μοιάζει απίθανο
Πράγματι, όπως και να έχει, σε συνθήκες μηδενικής εισπραξιμότητας το να καλείσαι να πληρώσεις το 60% του ενοικίου για ένα κλειστό κατάστημα, με παράλληλη καταβολή όλων των υπόλοιπων ανελαστικών δαπανών (ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, νερό κ.λπ.), μοιάζει απίθανο. Οπως απίθανη μοιάζει και η καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ύστερα από τέσσερις μήνες, καθότι ένας επιχειρηματίας θα πρέπει να πληρώσει τόσο τις τρέχουσες τότε υποχρεώσεις όσο και όσες προέκυψαν στο διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
Βέβαια τόσο η προσωρινή μη καταβολή των αποδοχών σε απασχολούμενους όσο και η διάθεση σημαντικών ποσών για την αγορά προϊόντων (χαρτί υγείας, χλωρίνη, οινόπνευμα, μακαρόνια κ.λπ.) θα οδηγήσουν, όταν ξεπεραστεί η πανδημία, σε στάση εμπορίου αφού ουδείς θα διαθέτει χρήματα για δαπάνες όπως ένδυση, υπόδηση κ.λπ.
Αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζουν ήδη αυτήν τη στιγμή όσες επιχειρήσεις έχουν μείνει ανοικτές (εφόσον δεν έκλεισαν με απόφαση της πολιτείας), χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι των λεγόμενων επιστημονικών επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κτηνίατροι, μηχανικοί, μηχανολόγοι, λογιστές, ψυχολόγοι κ.λπ.) αλλά και πολλοί κυρίως αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο των υπηρεσιών.
Η καταβολή εισφορών
Εκτός από τη δύσκολη αυτή κατάσταση θα πρέπει να τονιστεί ότι υφίσταται και ο βραχνάς της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του ίδιου του εργοδότη για τον μήνα Ιανουάριο, οι οποίες θα έπρεπε να καταβληθούν μέχρι τις 20 Μαρτίου, καθώς με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις η τρίμηνη αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών ισχύει για τις εισφορές Φεβρουαρίου και μετά.
Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες καλούνται να βρουν λύση χωρίς να υφίσταται διέξοδος, αφού σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας πρέπει παράλληλα να συντηρήσουν την οικογένεια και τον εαυτό τους για όσο διάστημα μείνει σβηστή η παραγωγική μηχανή της χώρας λόγω της πανδημίας του Covid-19.
Ασπιρίνη το ειδικό επίδομα 800 ευρώ για όσους έχασαν τη δουλειά τους, η μείωση ενοικίου κατά 40% και η αναστολή πληρωμής φόρων έως το τέλος Ιουλίου
Ecofin: Επικυρώθηκε λόγω κορονοϊού και ύφεσης η αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας
Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν σήμερα την απόφαση αναστολής των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, μια ιστορική απόφαση που θα επιτρέψει στις χώρες να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του νέου κορονοϊού.
«Συμφωνήσαμε ότι πληρούνται οι όροι χρήσης της γενικής ρήτρας διαφυγής (…). Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να στηρίξουμε περαιτέρω τις οικονομίες μας» ανακοίνωσε μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Ecofin ο Ζντράβκο Μάρτις, ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.
Η ρήτρα αυτή επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται από το 2011.
Η δήλωση που υιοθέτησε το Ecofin αναφέρει ότι «η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε σοβαρό οικονομικό κλονισμό που έχει ήδη σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνέπειες για τις οικονομίες μας θα εξαρτηθούν τόσο από τη διάρκεια της πανδημίας όσο και από τα μέτρα που λαμβάνονται από τις εθνικές αρχές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Η σοβαρή οικονομική ύφεση που αναμένεται τώρα φέτος απαιτεί μια αποφασιστική, φιλόδοξη και συντονισμένη πολιτική απάντηση. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά ώστε να διασφαλίσουμε ότι το σοκ θα παραμείνει όσο το δυνατόν συντομότερο και όσο το δυνατόν πιο περιορισμένο και ότι δεν θα δημιουργήσει μόνιμες ζημίες στις οικονομίες μας και συνεπώς στη μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών», ξεκαθαρίζουν οι 27.
ΣΥΡΙΖΑ: «8 προτάσεις για τη στήριξη της διασύνδεσης των νησιών, της ναυτεργασίας και της ακτοπλοΐας»
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει οκτώ μέτρα για τη στήριξη της διασύνδεσης των νησιών, της ναυτεργασίας και της ακτοπλοΐας κάτω από τα νέα δεδομένα και τις αλλαγές που επιφέρει η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει
«Η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς και έχει κάνει πια επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης ολόκληρων κλάδων και περιοχών. Ειδικά στους τομείς της Ακτοπλοΐας, της Ναυτεργασίας και της διασύνδεσης των νησιών πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών, η συνέχιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της χώρας την επόμενη μέρα της πανδημίας, ενώ υποχρεωτική είναι η προστασία των θέσεων εργασίας των ναυτικών.
Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων στην απαγόρευση κυκλοφορίας και τον περιορισμό των κινήσεων προς τα νησιά, ελλοχεύει ο κίνδυνος της πλήρους κατάρρευσης του ακτοπλοϊκού συστήματος ιδιαίτερα στις γραμμές που δεν είναι επιδοτούμενες. Είναι προφανές ότι η περιορισμένη κίνηση επιβατών έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας τις ακτοπλοϊκές εταιρείες σε όλες τις γραμμές. Αν συμβεί αυτό, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι πολλαπλά και με αρνητικές συνέπειες σε όλο ακτοπλοϊκό δίκτυο. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αποδρομολογήσεις πλοίων, μείωση της εξυπηρέτησης των νησιών και απώλεια θέσεων εργασίας για τους ναυτεργάτες.
Για το σκοπό αυτό προτείνεται:
1. Για την χρονική περίοδο που θα διαρκέσει η κρίση να γίνει ανασχεδιασμός των δρομολογίων με γνώμονα τη διασφάλιση της ασφαλούς εξυπηρέτησης των νησιών και την επάρκεια αγαθών σε αυτά.
2. Για την ίδια περίοδο να ισχύσει μια Συμφωνία για ειδικές δρομολογήσεις μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και του ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ). Η συμφωνία αυτή να αποκτήσει τυπική ισχύ Νόμου, μέσω ΠΝΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί η παράλληλη λειτουργία της με τον Ν.2932/2001 ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των γραμμών, όπου αυτό χρειαστεί.
3. Δεδομένου ότι η κατάσταση προσομοιάζει με την περίοδο μειωμένης κίνησης του χειμώνα, να προσαρμοστεί ο αριθμός των δρομολογίων και η συχνότητα τους σε αυτό το μοντέλο, με πιθανό ανασχεδιασμό δρομολογίων.
4. Στον παραπάνω σχεδιασμό πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των γραμμών Ελλάδας- Ιταλίας.
5. Προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των ναυτεργατών να προβλεφθεί η έκτακτη χρηματοδότηση των δρομολογίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τον αντίστοιχο κωδικό άγονων γραμμών. Αυτό να μη γίνει εις βάρος των ήδη υφιστάμενων άγονων γραμμών.
6. Να απαγορευθούν οι απολύσεις ναυτικών που ήδη είναι ναυτολογημένοι.
7. Να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των μισθών των ναυτικών που δεν πρόκειται να ναυτολογηθούν στα πλοία που θα ξεκινούσαν δρομολόγια την περίοδο του Πάσχα και του θέρους (ταχύπλοα και επιπλέον δρομολογήσεις θέρους). Για την εφαρμογή του μέτρου αυτού να ληφθούν υπόψη τα αρχεία του ΓΕΝΕ της προηγούμενης δρομολογιακής περιόδου.
8. Να συνεχιστούν οι έκτακτοι έλεγχοι στα πλοία από τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου (ΛΣ- ΕΛΑΚΤ και εκπρόσωποι Ναυτεργασίας). Είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευθεί η υγεία τόσο των ναυτεργατών όσο και των επιβατών. Επιπλέον μέσα από τα ευρήματα αυτά θα διαμορφώνεται εικόνα σε πραγματικό χρόνο για ενδεχόμενες παρεμβάσεις που πιθανόν να χρειαστούν.
Το ακτοπλοϊκό σύστημα της χώρας στηρίζεται στην καλή συνεργασία των φορέων της ναυτιλίας και των ναυτεργατών, αν σήμερα το αφήσουμε να καταρρεύσει, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για το μέλλον των νησιών μας και της ακτοπλοΐας. Πρέπει η κυβέρνηση να δράσει άμεσα».