Να μην τολμήσουν να υπονομεύσουν τις αρχές της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας και της ισότητας που διέπουν τη λειτουργία του ΑΣΕΠ, δήλωσε ο Τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία σε συνάντηση που πραγματοποίησε με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του ΑΣΕΠ.
Συνάντηση είχε σήμερα ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Ζαχαριάδης, με το προεδρείο του ΑΣΕΠ και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο Ιωάννη Καραβοκύρη και τους αντιπροέδρους Ηλία Νικολόπουλο, Διονύσιο Λασκαράτο και Αθανάσιο Παπαιωάννου. Στη συνάντηση μετείχε και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης.
Στη συζήτηση που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν το θέμα της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και ευρύτερα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.
Από πλευράς του κ. Ζαχαριάδη κατέστη σαφές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από θέση αρχής, θα συμμετέχει πάντα στον διάλογο που αφορά στους θεσμούς της χώρας, με συγκεκριμένες θέσεις και επιχειρήματα. Παρά ταύτα ο διάλογος ενόψει του επικείμενου νομοσχεδίου προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιων αναγκαίων προϋποθέσεων, οι οποίες για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελούν κόκκινες γραμμές.
Κόκκινη γραμμή για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ότι βασική αρχή του διαλόγου θα αποτελεί η συνέχεια της εφαρμογής των αρχών της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας και της ισότητας που διέπουν τη λειτουργία του ΑΣΕΠ.
Κόκκινη γραμμή για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί ότι στις όποιες προτεινόμενες ρυθμίσεις θα ληφθούν υπόψη οι βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές στον τρόπο στελέχωσης των οργανισμών του δημοσίου.
Κόκκινη γραμμή για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί ότι ο διάλογος για το νομοσχέδιο θα είναι ευρύς και ειλικρινής με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων θεσμικών και κοινωνικών φορέων. Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανεκτή βιαστική και εν κρυπτώ νομοθέτηση, εν μέσω του επικείμενου lockdown.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω στήριξη και ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ και τη βελτίωση του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, χωρίς εκπτώσεις σε θέματα αξιοκρατίας και διαφάνειας.
Δυστυχώς, τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης με τη διαρκή προσπάθεια επαναφοράς των χειρότερων κομματικών και πελατειακών πρακτικών του παρελθόντος, μας καθιστούν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς ως προς τις αληθινές προθέσεις της.
ΕΚΤ: Στο τέλος του 2022 η «επιστροφή» των οικονομιών στα προ πανδημίας επίπεδα
Σαν σε παράλληλο σύμπαν, κατά τη διάρκεια του Thessaloniki Summit 2020, εκπρόσωπος της Κομισιόν είδε «έγκαιρη αντίδραση» και «σωστές αποφάσεις» εκ μέρους της κυβέρνησης κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, «τοποθετεί» την ανάκαμψη στο τέλος του 2022. Παραδοχή για δειλές αποφάσεις της ΕΕ σε παλαιότερες κρίσεις από την αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel.
Στο τέλος του 2022 προβλέπεται να επιστρέψoυν στα προ πανδημικής κρίσης επίπεδα οι οικονομίες στην Ευρώπη, όπως επισήμανε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Summit 2020, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Αν κοιτάξει κάποιος μπροστά, θα δει ότι το 2021 η ανάκαμψη θα είναι πιο βραδεία από ό,τι αναμενόταν αρχικά». Κατά τον κ. Λουίς ντε Γκίντος, το τι μέλλει γενέσθαι θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας και τη διαθεσιμότητα του εμβολίου, αλλά «θα πάρει χρόνο να φτάσουμε στα προ κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ (αυτά του τέλους του 2019). Αυτό προβλέπεται να γίνει στο τέλος του 2022». Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ακόμα ότι η πρώτη γραμμή άμυνας της Ευρώπης είναι η δημοσιονομική χαλάρωση και το Ταμείο Ανάκαμψης, «αλλά όταν η πανδημία αρχίσει να νικιέται, θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα», αλλά και στο πρόβλημα των NPL (μη εξυπηρετούμενων δανείων).
Σε παράλληλο σύμπαν: «Έγκαιρη αντίδραση» και «σωστές αποφάσεις» κατά το πρώτο κύμα είδε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για την Ελλάδα
Aπό την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Κρις Άλεν, εξήρε την «έγκαιρη αντίδραση της ΕΚΤ», αλλά και της Κομισιόν, στην πανδημική κρίση, υπενθυμίζοντας ότι ήδη από τον Μάρτιο έγιναν ανακοινώσεις μέτρων, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και έλαβε τις σωστές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της Covid-19. Πρόσθεσε πως η πανδημία «ενεργοποίησε» την καινοτομία στην Ελλάδα, αλλά και έφερε -απρόσμενη ίσως- άνθιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται να αναπτυχθούν νέες περιοχές πολιτικής για την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών σε μελλοντικά σοκ είτε αυτά προέρχονται από πανδημίες είτε από φυσικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο κ.Αλεν, τέλος, χαρακτήρισε ως μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε η χώρα να ολοκληρώσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.
Παραδοχή για δειλές αποφάσεις της ΕΕ σε παλαιότερες κρίσεις
Να μην αμελήσουν να επωφεληθούν και από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτός από τις επιδοτήσεις, κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ η Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel. Όπως είπε, τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης σε δάνεια και επιδοτήσεις θα κάνουν μεν τη διαφορά, αλλά υπάρχει ο «πειρασμός» οι χώρες να πάρουν μόνο τις επιδοτήσεις και να επιδιώξουν να δανειστούν με ευνοϊκούς όρους από τις αγορές. «Αυτό θα ήταν λάθος γιατί και αυτό το χρέος (σ.σ. από τα δάνεια του ταμείου) θα είναι χρέος, αλλά η διαχείρισή του μετά την κρίση θα είναι διαφορετική. Το χρέος από τα δάνεια αυτά θα μείνει στην “οικογένεια”, αντί να πάει στις αγορές» σημείωσε, ενώ για την ΕΚΤ προέβλεψε ότι θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα και δεν θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά. Πρόσθεσε δε, ότι «σε αντίθεση με ότι συνέβη στο παρελθόν, η ΕΕ πήρε πολύ γενναία, έγκαιρα και αποφασιστικά μέτρα, στην κατεύθυνση μάλιστα τής από κοινού ανάληψης του βάρους, κάτι που είναι πολύ θετικό».