Ζαχάροβα: Αδιανόητο ο Μητσοτάκης να συγκρίνει τους ήρωες του Μεσολογγίου με τους Ναζί του Αζόφ — Ρωσία: “Ναι” σε διάδρομο για μεταφορά τροφίμων στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων

Η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα 

Στο “στόχαστρο” της Ρωσίας οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η αποστολή όπλων στο Κίεβο. Για ένταξη της Αθήνας στο αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης κάνει λόγο η Μαρία Ζαχάροβα.

Επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκηεξαπέλυσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα με αφορμή τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αλλά και της αποστολής επιπλέον όπλων στο Κίεβο.

«Τα πρόσφατα σχόλια της Ελλάδας είναι προσπάθειες να βρει δικαιολογίες για την αντιρωσική της στάση», δήλωσε την Τετάρτη η Μαρία Ζαχάροβα σύμφωνα με το TASS, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον στις 16-17 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε «μια περίεργη επιλογή ιστορικών αναλογιών». «Ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία που χρονολογείται πριν από 200 χρόνια ισοδυναμεί με εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των πολιτών του στο Ντονμπάς για οκτώ χρόνια», είπε η Ζαχάροβα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. «Απίστευτο, οι ήρωες που υπερασπίστηκαν το φρούριο του Μεσολογγίου το 1825-1826 συγκρίνονται με τους Ναζί του τάγματος Αζόφ», επεσήμανε.

Πρόκειται για «μια ακόμη προσπάθεια της Αθήνας να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί στο αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού του Κιέβου με όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για καθημερινά πλήγματα εναντίον ειρηνικών αμάχων στο Ντονμπάς», επεσήμανε στη συνέχεια η Ζαχάροβα.

Τέλος, η κ. Ζαχάροβα σημείωσε πως η Ρωσία δεν είναι σε θέση να προσφέρει ένα εναλλακτικό όραμα, καθώς όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν «αποκλειστεί από τον χώρο ενημέρωσης της Ελλάδας».

«Τα σχόλια της Ελλάδας είναι επίδειξη πίστης στους κανόνες που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

 

Ρωσία: “Ναι” σε διάδρομο για μεταφορά τροφίμων στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεωνΡώσοι στρατιώτες

Έτοιμη, υπό προϋποθέσεις ώστε να δημιουργήσει ένα διάδρομο για τα πλοία που αναχωρούν με τρόφιμα από την Ουκρανία δηλώνει η Ρωσία. Τι ζητάει ως ανταλλάγματα.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, με αντάλλαγμα την άρση μερικών κυρώσεων, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, σύμφωνα με το πρακτορειο ειδήσεων Interfax.

Τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα είναι αποκλεισμένα αφότου χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν στα σιλό στη χώρα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία εξασφαλίζουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σίτου και η έλλειψη σημαντικών εξαγωγών δημητριακών από τα λιμάνια της Ουκρανίας συμβάλλει σε μια εντεινόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Η Ουκρανία είναι επίσης μεγάλη εξαγωγός αραβοσίτου και ηλιελαίου.

Δυτικές δυνάμεις συζητούν την ιδέα να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» για εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια και επισημαίνουν πως οποιοσδήποτε τέτοιος διάδρομος θα χρειαστεί τη συναίνεση της Ρωσίας.

«Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει για το θέμα αυτό πως μια λύση στο πρόβλημα με τα τρόφιμα απαιτεί μια συνολική προσέγγιση, περιλαμβανομένης της άρσης κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές εξαγωγές και οικονομικές συναλλαγές», φέρεται να δήλωσε ο Ρουντένκο.

«Απαιτεί επίσης την αποναρκοθέτηση από την ουκρανική πλευρά όλων των λιμανιών στα οποία είναι αγκυροβολημένα πλοία. Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη ανθρωπιστική διέλευση, κάτι που κάνει καθημερινά».

Η Ρωσία είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για το ζήτημα αυτό, δήλωσε επίσης ο Ρουντένκο σύμφωνα με ενα άλλο πρακτορείο ειδήσεων, το RIA.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι ποντίζουν ελεύθερες νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρουντένκο δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με το Ιντερφάξ, ότι ενδεχόμενη συνοδεία πλοίων της Ουκρανίας, που μεταφέρουν δημητριακά, από δυτικά πολεμικά πλοία «θα παρόξυνε σοβαρά την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα».

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι δεν υπάρχουν σχέδια να σταλούν βρετανικά πολεμικά πλοία για να βοηθήσουν να βγουν οι εξαγωγές τροφίμων από το αποκλεισμένο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Στην Αζοφική θάλασσα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το λιμάνι της Μαριούπολης λειτουργεί κανονικά αφού οι ρωσικές δυνάμεις που το κατέλαβαν αφαίρεσαν πλήρως τις νάρκες από αυτό.

Ρωσία: Λειτουργεί κανονικά το λιμάνι της Μαριούπολης

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το λιμάνι της Μαριούπολης, της ουκρανικής πόλης που κατελήφθη από τη Ρωσία έπειτα από τρίμηνη πολιορκία, λειτουργεί κανονικά.

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο είπε πως η Ρωσία είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και πως η Μόσχα “δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνολικών συνομιλιών για το άνοιγμα των λιμανιών της Ουκρανίας“.

Η Λιθουανία θα μεταφέρει 20 οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει 20 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 στην Ουκρανία, καθώς και στρατιωτικά φορτηγά και οχήματα αποναρκοθέτησης.

“Η συντονισμένη βοήθεια από εμάς και τους συμμάχους είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για την ουκρανική νίκη”, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του ο υπουργός Άμυνας Αρβίντας Ανουσάουσκας.

Τα οχήματα είναι συνολικής αξίας 15,5 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Η Λιθουανία έχει χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψος 100 εκατ. ευρώ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ουγγαρία θα επιτρέψει στη Σερβία να αποθηκεύσει αέριο σε ουγγρικές εγκαταστάσεις

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ουγγαρία θα επιτρέψει στη Σερβία να αποθηκεύσει ορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της γειτονικής της χώρας για τον ερχόμενο χειμώνα, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, έπειτα από συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών της Σερβίας.

Η Ουγγαρία έχει ικανότητα αποθήκευσης τουλάχιστον 6 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου.

Ο Σιγιάρτο επανέλαβε επίσης πως η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει μια πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι να εξευρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας.