Εφορία: Μείωση προκαταβολής φόρου για 350.000 επιχειρήσεις με νέες συνοπτικές διαδικασίες – Η έξαρση του ιού φέρνει απολύσεις και λουκέτα – Πως θα λειτουργήσει ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας στο ασφαλιστικό – Επανακαθορίζονται οι αντικειμενικές αξίες σε 7 περιοχές. Ποιες είναι

εφορίαΜε διαδικασίες εξπρές θα γίνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που την δικαιούνται και έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα. Τι αλλάζει στην εφορία.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, θα αρκεί ένα απλό κλικ για την επανυποβολή της δήλωσης, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία της αρχικής, ώστε να υπολογιστεί ο φόρος με το μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.

Τσακ – μπαμ και όχι… για ώρες στην εφορία!

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 350.000 επιχειρήσεις να επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση φορολογικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ, η σχετική διαδικασία θα διαρκούσε έως και 5 μήνες.

Για το σκοπό αυτό, οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTaxisnet με τις σχετικές οδηγίες. Η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής λήγει στις 30 Δεκεμβρίου. Όπως είναι ευνόητο, όσοι υποβάλλουν από σήμερα για πρώτη φορά τη δήλωση τους, θα λάβουν την εκκαθάριση του φόρου απευθείας με το νέο μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.

 

Η έξαρση του ιού φέρνει απολύσεις και λουκέτα

Επιχειρήσεις, λουκέτα, μισθοί, συντάξειςΣτην αγορά το τελευταίο διάστημα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα.

«Το κλίμα στην αγορά δεν είναι καλό τις τελευταίες ημέρες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων» είπε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, με βάση τα στοιχεία από τις τραπεζικές καταθέσεις, ο κόσμος προτιμά «τα κουτσουρεμένα χρήματα που διαθέτει να τα κρατήσει για το μέλλον λόγω ανασφάλειας. Το αποτέλεσμα είναι η κατανάλωση να συνεχίζει την καθοδική πορεία».

Έτσι παρά τις πολύ μεγάλες εκπτώσεις, δεν υπήρξαν τα ανάλογα αποτελέσματα. Η μείωση του τζίρου επηρεάζεται εξάλλου από την καθίζηση του τουριστικού ρεύματος.

Οι εκτιμήσεις κάνουν μάλιστα λόγο για 100.000 επερχόμενα λουκέτα και πάνω από 250.000 ανέργους.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, η κυβέρνηση ναι μεν να εισάκουσε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου, ωστόσο η μείωση της κατανάλωσης είναι τόσο μεγάλη που τα μέτρα βοηθούν αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Ενώ εξήγησε για ποιους λόγους, κατά τη γνώμη του, δεν «περπατά» το πρόγραμμα Συν-Εργασία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lock down σημείωσε πως θα ήταν «ολική καταστροφή» για την οικονομία. Επανέλαβε το αίτημα για παράταση του μέτρου μείωσης ενοικίου μέχρι το τέλος του έτους αλλά και για την επιδότηση εργασίας.

Τέλος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους «κολλάει» η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στάθηκε στην ανάγκη ενός νέου προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής. «Ο κορονοϊός είναι χειρότερος και από τα τρία μνημόνια μαζί» σχολίασε.

Σημειώνεται ότι αργά χθες βράδυ υπεγράφη η απόφαση για την μείωση της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες και από Δευτέρα θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις στο Taxisnet.

 

Πως θα λειτουργήσει ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας στο ασφαλιστικό- Πισσαρίδης και Βέττας στην “Καθημερινή”

 Πως θα λειτουργήσει ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας στο ασφαλιστικό- Πισσαρίδης και Βέττας στην “Καθημερινή”

Τα «χαρτιά» της για το νέο ασφαλιστικό, και δη τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα, ανοίγει η Επιτροπή Πισσαρίδη, με συνέντευξη του νομπελίστα οικονομολόγου και του Ν. Βέττα στην «Καθημερινή».

Απαντώντας στις ερωτήσεις της Ειρήνης Χρυσολωρά για το ασφαλιστικό, το μέλος της Επιτροπής, Ν. Βέττας, απαντά συγκεκριμένα, «η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώθηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Πλέον δεν χρειάζεται μείωση, αλλά θα πρέπει το ΑΕΠ να μπορεί να αυξάνεται πιο γρήγορα από τις συντάξεις και το κράτος να μπορεί σταδιακά να ξοδεύει περισσότερο για άλλες ανάγκες, όπως για Υγεία και Παιδεία. Προτείνουμε, λοιπόν, αλλαγές στη δομή, που θα έφερναν το σύστημα συντάξεων κοντύτερα στα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Και στο «δια ταύτα», «η συμπλήρωση του σημερινού διανεμητικού συστήματος με έναν κεφαλαιοποιητικό πυλώνα, σε δευτερεύοντα ρόλο, θα ενισχύσει τη διαγενεακή δικαιοσύνη καθώς δεν θα φορτώνονται οι νέοι εργαζόμενοι όλο και περισσότερα βάρη για να χρηματοδοτούνται οι σημερινές συντάξεις, αλλά θα ενισχύονται η δική τους αποταμίευση και οι μελλοντικές συντάξεις (…) Προτείνουμε σταδιακή μετάβαση στο νέο σύστημα καθώς θα χτίζεται πλαίσιο εποπτείας, συμπεριλαμβάνοντας και ένα δημόσιο ταμείο και καθώς θα καλλιεργείται η ασφαλιστική συνείδηση».

Σε όσους δε, επικρίνουν τις προτάσεις τους, ο Ν. Βέττας σηκώνει το γάντι και λέει: «Όσοι αντιτίθενται στον εκσυγχρονισμό του συστήματος κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα ήταν χρήσιμο να εξηγήσουν, ιδίως στη νέα γενιά, πώς θα χρηματοδοτούνται οι αυριανές συντάξεις από γενιές εργαζομένων που θα επιβαρύνονται όλο και περισσότερο, όταν, μάλιστα, λόγω του δημογραφικού, θα είναι όλο και λιγότεροι».

Για το σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών ειδικότερα, το περιθώριο μείωσής τους είναι «υπαρκτό αλλά οι αλλαγές πρέπει να είναι μετρημένες και ανάλογα με τη θετική επίδραση στην οικονομία (…) Ο εξορθολογισμός που προτείνουμε, θα έχει ευνοϊκή επίδραση συνολικά και ειδικά στην ευστάθεια του ασφαλιστικού συστήματος. Μαζί με τη συμπλήρωση του διανεμητικού πυλώνα με έναν κεφαλαιοποιητικό, τον εξορθολογισμό των εισφορών υγείας των μισθωτών προς αυτές των ελεύθερων επαγγελματιών, οι σχετικές παρεμβάσεις έχουν πράγματι δημοσιονομικό κόστος, όμως χαμηλότερο από το συνολικό όφελος στην οικονομία», είναι η επιχειρηματολογία της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Για τη φορολογία, ο νομπελίστας οικονομολόγος σημειώνει ότι «η φορολόγηση εισοδημάτων ενιαία και ανεξάρτητα από την πηγή μειώνει τις στρεβλώσεις στα κίνητρα (…) γενικά η πρότασή μας σκοπεύει όχι σ διανεμητικές αλλαγές αλλά στην ενίσχυση των κινήτρων για εργασία και επιχειρηματικότητα».

Αναπτύσσοντας δε, το βασικό πυρήνα των αλλαγών που προτείνει η Επιτροπή τους, ο Χρ. Πισσαρίδη υπογραμμίζει πως «κεντρικός σκοπός κάθε αναπτυξιακού σχεδίου είναι η συστηματική αύξηση των εισοδημάτων και μάλιστα χωρίς αποκλεισμούς στις ευκαιρίες που δίνονται στα νοικοκυριά. Επισημαίνουμε ως κεντρικό πρόβλημα, που οδηγεί στην ασθενή πορεία των πραγματικών εισοδημάτων στην Ελλάδα, τη χαμηλή παραγωγικότητα στην οικονομία».

Για αυτόν και τα άλλα μέλη της Επιτροπής είναι σημαντική η διασύνδεση της τεχνολογίας με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την αγροδιατροφή, τη μεταποίηση: «Ο κλάδος τεχνολογίας, με έρευνα και καινοτομία από πολύ μικρές και ευέλικτες επιχειρήσεις έως και παραρτήματα μεγάλων εταιρειών που θα μεταφέρουν έρευνα στη χώρα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η Καλιφόρνια της Ευρώπης», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα για το χρέος, διευκρινίζει ότι «στη σημερινή συγκυρία το δημόσιο χρέος, που προφανώς είναι πολύ υψηλό, δεν αποτελεί πρόβλημα (…) Θα μπορούσε όμως να γίνει σημαντικό πρόβλημα εάν υπήρχαν παρατεταμένα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια. Κυρίως όμως εάν η χώρα δεν ενδυνάμωνε την παραγωγική της βάση ώστε να είναι εφικτοί ρυθμοί πραγματικής μεγέθυνσης μεσοπρόθεσμα», λέει χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον.

Επειδή, τέλος, πολλά ειπώθηκαν για το πώς αντιμετωπίζει η Επιτροπή τις μικρές επιχειρήσεις, ο Ν. Βέττας βρίσκει την ευκαιρία να διευκρινίσει πως δεν προτείνουν «μέτρα εναντίον των μικρών επιχειρήσεων, που άλλωστε μπορεί να είναι και η κατάλληλη μορφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Τονίζουμε όμως την ανάγκη άρσης των αντικινήτρων που υπάρχουν για τη μεγέθυνση, τυπικών και κυρίως άτυπων».

 

Επανακαθορίζονται οι αντικειμενικές αξίες σε 7 περιοχές – Ποιες είναι

Η ανάγκη για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση πλήθους αποφάσεων του ΣτΕ.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία ανατίθεται σε πιστοποιημένους εκτιμητές η σύνταξη εισήγησης για τον ανακαθορισμό των τιμών εκκίνησης σε επτά περιοχές.

Οι περιοχές είναι οι εξής:

– Α’, Β’ και ΣΤ’ Ζώνες της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.

– Α’, Β’, Γ’, Δ’ Ζώνες της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.

– ΚΕ’ Ζώνη του 1ου ΔΔ Αθηναίων του Δήμου Αθηναίων της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.

– Ε’ Ζώνη Εκάλης του Δήμου Κηφισιάς της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.

– Α’ Ζώνη του οικισμού Λιλαίας του Δήμου Δελφών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Α’ Ζώνη του οικισμού Καρκάδος.

– Β’ Ζώνη του οικισμού Κάτω Κλείσματος, στην Α’ Ζώνη του οικισμού Καλλονής και στην Α’ Ζώνη του οικισμού Αετοφωλιάς της Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου του Δήμου Τήνου της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

– ΣΤ’ Ζώνη του οικισμού Τήνου και στην Α’ Ζώνη του οικισμού Αγίας Βαρβάρας της Δημοτικής Ενότητας Τήνου του Δήμου Τήνου της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ανάγκη για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση πλήθους αποφάσεων του ΣτΕ, με τις οποίες ακυρώνεται η υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1113/2018 απόφαση, κατά το μέρος της με το οποίο ορίστηκε η τιμή εκκίνησης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων των ως άνω ζωνών.

Οι εκτιμητές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*