Εφορία: «Διέγραψε» 20 δισ. ευρώ χρέη σε μεγαλοοφειλέτες! «Αδυνατούμε να εισπράξουμε» — ΑΑΔΕ – Airbnb: Βαριές καμπάνες σε όσους κρυφτούν από την εφορία

Εφορία: «Διέγραψε» 20 δισ. ευρώ χρέη σε μεγαλοοφειλέτες! «Αδυνατούμε να εισπράξουμε»

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στο τέλος του 2021, μόλις 1.302 ΑΦΜ που ανήκουν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν χρέη προς το δημόσιο ύψους 66,79 δισ. ευρώ!

Η Εφορία «διέγραψε» 20 δισ. ευρώ από τα χρέη των μεγαλοοφειλετών ομολογώντας πως αδυνατεί να τα εισπράξει, την ώρα που κυνηγά με κατασχέσεις καταθέσεων και πλειστηριασμούς τους φορολογούμενους που χρωστάνε μικροποσά προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο τέλος του 2021, μόλις 1.302 ΑΦΜ που ανήκουν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν χρέη προς το δημόσιο ύψους 66,79 δισ. ευρώ!

Η συγκεκριμένη ομάδα οφειλετών, έχουν χρέη ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ έκαστος, ενώ ο μέσος όρος της οφειλής ανέρχεται σε 51,29 εκατ. ευρώ.

Όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο τον Δεκέμβριο του 2021, ήταν 111,4 δισ. ευρώ, σημαίνει πως η συγκεκριμένη μικρή ομάδα φορολογουμένων χρωστάει το 60% των συνολικών χρεών ή το 40% του ΑΕΠ!

Ακόμη, ο αριθμός τους, ως προς το σύνολο των οφειλετών, που ανέρχονται σε 3.996.871 ΑΦΜ, είναι ως ποσοστό απειροελάχιστο, μόλις 0,032%.

Όμως, από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το «κούρεμα» των οφειλών των μεγαλοοφειλετών.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των χρεών των 1.302 ΑΦΜ, που χρωστάνε 66,786 δισ. ευρώ, η Εφορία θεωρεί πως είναι πραγματικό ληξιπρόθεσμο ποσό, δηλαδή εισπράξιμο, μόνο το ποσό των 46,949 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό των 19,837 δισ. ευρώ, χαρακτηρίστηκε ανεπίδεκτο είσπραξης και μπήκε στο αρχείο.

Συγχρόνως, από το μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού χρέους προς την Εφορία, που είναι αυτό των μεγαλοοφειλετών, ελάχιστο ποσό είναι ενταγμένα σε κάποια ρύθμιση.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ από το χρέος των 66,786 δισ. ευρώ, ποσό μόλις 219,1 εκατ. ευρώ ή το 0,3% είναι σε ρύθμιση.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό, καθώς στις άλλες κατηγορίες οφειλετών με μικρότερα χρέη, το ποσοστό των χρεών που είναι σε ρύθμιση, είναι υψηλότερο.

Συνολικά, σε ρύθμιση είναι οφειλές ύψους, μόλις 5,31 δισ. ευρώ, επί συνόλου χρεών ύψους 111,398 δισ. ευρώ. Πιο πρόθυμοι να ρυθμίσουν, είναι οι οφειλέτες μικρών ποσών, οι οποίοι φοβούνται τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα:

 • Οι 2.174.336 οφειλέτες ποσών έως 500 ευρώ, που χρωστάνε συνολικά 317,7 εκατ. ευρώ έχουν ρυθμίσει το
 • 11,4% των χρεών τους ή 36,1 εκατ. ευρώ.
 • Οι 1.283.198 οφειλέτες ποσών από 500 έως 5.000 ευρώ που χρωστάνε συνολικά 2,092 δισ. ευρώ έχουν ρυθμίσει το 30,2% των χρεών τους ή 630,9 εκατ. ευρώ.
 • Οι 452.359 οφειλέτες ποσών από 5.001 έως 50.000 ευρώ που χρωστάνε συνολικά 6,522 δισ. ευρώ έχουν ρυθμίσει το 29,6% των χρεών τους ή 1,932 δισ. ευρώ.
 • Οι 66.725 οφειλέτες ποσών από 50.001 έως 300.000 ευρώ που χρωστάνε συνολικά 7.384 δισ. ευρώ έχουν ρυθμίσει το 18,8% των χρεών τους ή 1,391 δισ. ευρώ.
 • Οι 13.653 οφειλέτες ποσών από 300.001 έως 1,5 εκατ. ευρώ που χρωστάνε συνολικά 8,706 δισ. ευρώ έχουν ρυθμίσει το 18,8% των χρεών τους ή 674,5 εκατ. ευρώ.
 • Οι 5.298 οφειλέτες ποσών από 1,5 έως 10 εκατ. ευρώ που χρωστάνε συνολικά 19,59 δισ. ευρώ έχουν ρυθμίσει μόλις το 2,2 των χρεών τους ή 426 εκατ. ευρώ.
 • Οι 1.302 οφειλέτες ποσών από 10 εκατ. ευρώ και άνω που χρωστάνε συνολικά 66,786 δισ. ευρώ έχουν ρυθμίσει μόλις το 0,3% των χρεών τους ή 219,1 εκατ. ευρώ.
 • Οι μεγαλοοφειλέτες ξεφεύγουν από τα αναγκαστικά μέτρα της Εφορίας, με ποικίλους τρόπους. Αρχικά, έχουν φροντίσει να μεταβιβάσουν περιουσιακά τους στοιχεία και οι ίδιοι εμφανίζονται πάμφτωχοι απέναντι στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ.

Επισήμως, δεν διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία ούτε καταθέσεις ή άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις, ούτε οι ίδιοι ούτε πρόσωπα του περιβάλλοντός τους, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν συνυπόχρεα.

 

ΑΑΔΕ – Airbnb: Βαριές καμπάνες σε όσους κρυφτούν από την εφορίαΣπίτια στα Σεπόλια

Στο “μάτι” της εφορίας μπαίνουν φέτος οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν κρίσιμα έσοδα για τον προϋπολογισμό αλλά και κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού.

Βαρύς θα είναι ο “πέλεκυς” της εφορίας για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά προσπαθούν να αποκρύψουν εισοδήματα. Αυτό αναφέρθηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ κατά το 4ο BnB Greece Conference για την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μάλιστα όπως τονίστηκε θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους ώστε να μην χρειαστεί να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις.

Ειδικότερα, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων εντοπιστούν χωρίς να έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων της ΑΑΔΕ και χωρίς να έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου, (ΑΜΑ), αντιμετωπίζουν επιβολή προστίμου. Π.χ στην περίπτωση μη ένταξης στο σχετικό Μητρώο τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και μπορεί να φθάσουν μέχρι και 20.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΜΑ αποτελεί την “ταυτότητα” του προς διάθεση ακινήτου, διευκολύνει ελέγχους, ενώ αν ο ιδιοκτήτης δεν λάβει αυτό τον αριθμό μητρώου, τότε οι πλατφόρμες δεν θα πρέπει να του επιτρέπουν να ανεβάσει σε αυτές το ακίνητο του.

Επιπλέον, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει δηλώσει το ακίνητό του στη συγκεκριμένη εφαρμογή και η Αirbnb συνεχίζει να τον φιλοξενεί, τότε η ΑΑΔΕ όχι μόνο μπορεί να «κατεβάζει» τα ακίνητα από την πλατφόρμα, αλλά έχει τη δυνατότητα να πράξει το ίδιο και για την ίδια την πλατφόρμα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το πρόστιμο των 5.000 ευρώ επιβάλλεται στις εξής περιπτώσεις:

 • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
 • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
 • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. Από τη διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν διαπιστωθεί διάπραξη της ίδιας παράβασης για δεύτερη φορά εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ήμερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Οριστικοποίηση ΜΒΔ

Όσον αφορά την οριστικοποίηση του Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής έχει σχέση με την υποχρέωση του Διαχειριστή Ακινήτου να επιμερίσει το εισόδημα που αποκτήθηκε από το σύνολο των Βραχυχρόνιων Δηλώσεων Διαμονής που έχουν υποβληθεί σε έκαστο φορολογικό έτος, στον ίδιο και στους πιθανούς δικαιούχους εισοδήματος. Η οριστικοποίηση του Μητρώου μπορεί να γίνει έως και την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος.

Μέχρι την οριστικοποίηση ο Διαχειριστής Ακινήτου μπορεί να διορθώνει λανθασμένες καταχωρήσεις και να τροποποιεί στοιχεία (λοιποί δικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά εισοδήματος κ.λπ.) χωρίς να αλλάζει ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) και χωρίς να υπάρχει πρόστιμο εκπροθέσμου.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Airbnb, Booking.com και VRBO του Ομίλου της Expedia, σχετικά με τη συμμόρφωση κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του κ. Γιώργου Πιτσιλή, Διοικητή της ΑΑΔΕ, εκ μέρους της ΑΑΔΕ και τριών κορυφαίων πλατφορμών διαμοιρασμού προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.

Το φετινό σχέδιο

Με την επιστράτευση, πάντως, κάθε τεχνολογικού διαθέσιμου μέσου, “εξυπνων” τρόπων διακρίβωσης περιπτώσεων φοροδιαφυγής, διασταυρώσεις δεδομένων η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να “πατάξει” το φαινόμενο απώλειας σε ετήσια βάση εσόδων 6-7 δισ ευρώ μόνο από το ΦΠΑ αλλά και να αποσπάσει από έχοντες φόρους που μένουν απλήρωτοι. Λαθρεμπόριο, οικονομία διαμοιρασμού, fintech υποθέσεις βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Ήδη, δε, με βάση πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί σχετικές “ύποπτες” υποθέσεις από την ΑΑΔΕ και αναμένεται να αποσταλούν τα σχετικά “μπιλιετάκια” για βραχυχρόνιες μισθώσεις που δεν τηρούν τη νομοθεσία.

Σύμφωνα, δε, με τους στόχους που αναφέρει για το 2022 η Αρχή ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα βεβαιώσει έσοδα ύψους 1,8 δις. ευρώ από φορολογικούς ελέγχους και διασταυρώσεις.

Έτσι με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για τη χρονιά, που ακολουθεί τα δύο χρόνια που λόγω πανδημίας οι μηχανές έχουν κάνει “κράτει” αναμένεται να γίνουν τα εξής:

Διενέργεια τουλάχιστον 25.000 φορολογικών ελέγχων, εκ των οποίων:

• 8.100 στοχευμένοι φορολογικοί έλεγχοι (μεγάλων επιχειρήσεων, φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, κ.λπ.) από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, με έμφαση σε ελέγχους επιτηδευματιών με μεγάλο φορολογικό κενό που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία 5ετία, καθώς και με χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου

• 700 στοχευμένοι μερικοί έλεγχοι ΦΠΑ

• 1.000 έλεγχοι σε δείγμα υποθέσεων επιστροφών φόρων

• 5.500 έκτακτοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες (λήψη κρατικών ενισχύσεων, αξιοποίηση πληροφοριών κλπ.)

• 4.000 έλεγχοι λοιπών περιπτώσεων εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων

• 200 έλεγχοι σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων επιτηδευματιών και νομικών προσώπων, έλεγχοι δέουσας επιμέλειας καθώς και σε περιπτώσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας

• 5.500 στοχευμένοι έλεγχοι επιστροφής φόρων

Διενέργεια τουλάχιστον 2.500 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου

Διενέργεια τουλάχιστον 900 υποθέσεων έρευνας από τις ΥΕΔΔΕ, εκ των οποίων:

• 170 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών

• 100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων

• 50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου

• 580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κ.λπ.

Διενέργεια τουλάχιστον 34.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και 14.500 από τις ΥΕΔΔΕ

Αξιοποίηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) για ελεγκτικούς σκοπούς

Διασταύρωση:

 • για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν δραστηριότητα
 • για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων για πρόσθετες αποδοχές
 • σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές Αρχές
Γιώργος Αλεξάκης