ΕΦΚΑ: Κορονοϊός και ανεργία… τορπίλισαν τα έσοδα! Τεράστια τρύπα 167.000.000 ευρώ – Ενοίκια: Πέφτει… σταθερά το AirBnb

e-ΕΦΚΑ: Αναλυτικές οδηγίες για τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές

Τον Μάρτιο τα έσοδα υποχώρησαν κατά 13% και τον Απρίλιο κατά 23%, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019 για τον ΕΦΚΑ.

ΕΦΚΑ

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε κατάρρευση τα έσοδα του ασφαλιστικού «βραχίονα» της χώρας, καθώς τον Μάρτιο υποχώρησαν κατά 13% και τον Απρίλιο κατά 23% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, καθιστώντας ρεαλιστικό το σενάριο εμφάνισης ελλείμματος 600 εκατ. ευρώ το 2020.

Η κρίση «πάγωσε» τις πληρωμές των ρυθμίσεων οφειλών, ενώ οι τρέχουσες καταβολές από τους μη μισθωτούς και τις επιχειρήσεις μετατέθηκαν για αργότερα, στο πλαίσιο των ευνοικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Για παράδειγμα, οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών που έληγαν στις 31/3 θα πληρωθούν στις 30/6 οι δόσεις, όσες έληγαν στις 30/4 θα πληρωθούν στις 31/7 κλπ.

ΕΦΚΑ – Αναλυτικά τα… μαύρα στοιχεία

Η υστέρηση εσόδων για το πρώτο πεντάμηνο του 2020 φτάνει στο 7,3% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρίστος Χαλαρής.

Το δίμηνο της καραντίνας εισπράχθηκαν από τους εργοδότες συνολικά 250 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι, καθώς «χάθηκαν» και οι εισφορές των μισθωτών που τέθηκαν σε αναστολή, τις οποίες θα καταβάλει τώρα το κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ΑΔΠ τον Μάρτιο βγήκαν σε αναστολή σύμβασης 775.000 εργαζόμενοι, ενώ τον Απρίλιο 936.000 εργαζόμενοι. Συνολικά το δίμηνο της καραντίνας ο ΕΦΚΑ έχασε περίπου 250 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των μισθωτών, σε σχέση με πέρυσι.

Έτσι ενώ τον Ιανουάριο το ασφαλιστικό υπερ-ταμείο κατέγραψε πλεόνασμα 348 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο 62 εκατ. ευρώ, από τον Μάρτιο η κατάσταση αντιστράφηκε και τα ελλείμματα έκαναν την εμφάνισή τους. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου το έλλειμμα έφτασε στα 380 εκατ ευρώ ανά μήνα, ενώ τον Μάιο που άρχισε δειλά-δειλά η επαναλειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων, το μηνιαίο έλλειμμα περιορίστηκε στα 197 εκατ. ευρώ.

Το ισοζύγιο στο πεντάμηνο προκύπτει ελλειμματικό και όλοι πια «ποντάρουν» στο φθινόπωρο που θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των εισφορών της άνοιξης από τους μη μισθωτούς, για να βελτιωθούν τα έσοδα.

Ανεργία – ευέλικτες μορφές εργασίας

Ωστόσο υπάρχει πάντα ο παράγοντας ανεργία, που συνδράμει την υστέρηση εσόδων από τον ΕΦΚΑ, καθώς έχει υπολογιστεί πως για κάθε μία μονάδα ανεργίας που προστίθεται, το σύστημα καταγράφει απώλειες εισφορών της τάξης των 280 εκατ. ευρώ ετησίως, αφού χάνονται περί τους 50.000 ασφαλισμένους.

Αν η ανεργία για φέτος ανέλθει στο 20%, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η Κομισιόν αλλά και ο ΣΕΒ, τότε οι απώλειες δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν υπολογίσει κανείς και τις μειωμένες εισφορές που καταβάλλονται από την επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική ή εκ περιτροπής εργασία), αντιλαμβάνεται κανείς πως η «χασούρα» μεγαλώνει τουλάχιστον κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

 

Ενοίκια: Πέφτει… σταθερά το AirBnb – Αυξάνονται οι μόνιμες μισθώσεις

ενοίκια

Ενώ οι ιδιοκτήτες επικεντρώνονται στο πώς θα δηλώσουν στις πλατφόρμες του Taxis τη «ζημιά» που έχει κάνει μέχρι τώρα η πανδημία στο εισόδημά τους προκειμένου να πάρουν πίσω ένα μικρό μέρος υπό μορφή επιστροφής φόρου, οι εξελίξεις στην αγορά των ενοικίων φαίνεται να είναι ταχύτατες.

Οι ενοικιαστές κυρίως στις επαγγελματικές μισθώσεις, καταγράφουν μείωση τζίρου σε σχέση με πέρυσι και ήδη θέτουν ανοικτά ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων και μετά τη λήξη της περιόδου του υποχρεωτικού κουρέματος. Η εκτίμηση για μειωμένη προσέλευση τουριστικών έχει ήδη οδηγήσει σε ταχύτατη “απόσυρση” ακινήτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων με τον σχετικό αριθμό μόνο στην Αθήνα να έχει μειωθεί κατά περισσότερα από 2.000 κτίσματα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.

Αύξηση της προσφοράς καταγράφεται στις μόνιμες μισθώσεις γεγονός που επίσης μπορεί να πιέσει το ύψος των ενοικίων. Οι πρώτοι που μπορούν να έχουν κάποιο όφελος από αυτή την τάση, είναι οι οικογένειες των φοιτητών καθώς θα αναζητήσουν φοιτητική στέγη υπό πρωτόγνωρες συνθήκες.

Ειδικότερα για τα ενοίκια

1. Έχει μειωθεί ο αριθμός των κατοικιών που διατίθενται προς ενοικίαση μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της πλατφόρμας Airdna που “παρακολουθεί” τη συγκεκριμένη αγορά δείχνουν ότι τα διαθέσιμα ακίνητα έχουν μειωθεί –μόνο στην περιοχή της Αθήνας- από τουλάχιστον 11.800 που ήταν πριν από τον κορωνοϊό σε περίπου 9.200. Ακόμη και το μέσο εισόδημα που απέφεραν αυτά τα ακίνητα έχει υποχωρήσει δραματικά αν και μετά τις 15 Ιουνίου που άνοιξε επίσημα η τουριστική σεζόν έχουν φανεί σημάδια ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και για το επόμενο 12μηνο, ήδη προκαλεί “στροφή” των ιδιοκτητών στις “μόνιμες” μισθώσεις.

2. Όσο θα “απελευθερώνονται” ακίνητα από τις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τόσο θα αυξάνεται η προσφορά για μόνιμου χαρακτήρα ενοίκια κάτι που θα οδηγήσει και σε χαμηλότερες τιμές. Οι πρώτοι που έχουν πιθανότητες να βγουν κερδισμένοι από αυτή την ιστορία είναι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους καθώς η αναζήτηση φοιτητικής στέγης φέτος θα γίνει υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο ιδιοκτήτης, υπό την αμφιβολία του αν θα λειτουργήσουν ή όχι τα πανεπιστήμια και με ποιο τρόπο κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, θα σκεφτεί πάρα πολύ να σηκώσει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών του.

3. Ήδη δημιουργείται “πίεση” στα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων

Μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής περιόδου “κουρέματος” των ενοικίων –αρκετές δεκάδες χιλιάδες ενοικιαστές εξακολουθούν να διατηρούν δικαίωμα στο -40% και για τον Ιούνιο- αναμένεται “κύμα” επαναδιαπραγμάτευσης των μισθώσεων το οποίο θα μεγαλώνει όσο θα μεγαλώνει και η ύφεση. Οι ενοικιαστές ήδη αξιώνουν για “μόνιμες” μειώσεις βλέποντας ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στα έσοδά τους, έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από το lockdown. Οι επαγγελματικές μειώσεις αναμένεται να πιεστούν αρκετά το επόμενο διάστημα καθώς όσο κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει από το φθινόπωρο, θα αναστέλλονται και τα νέα επενδυτικά σχέδια που οδηγούν σε νέες μισθώσεις.