Ευρωπαϊκή αθλιότητα: Απομακρύνονται οι κυρώσεις για την Τουρκία από την Ευρώπη – Η άθλια Μέρκελ επιβραβεύει τον Ερντογάν και επιπλήττει την Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής

Η Σύνοδος θα συζητήσει τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, τη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την οικονομική πολιτική υπό το πρίσμα της πανδημίας, καθώς και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το ελληνικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται την Πέμπτη το βράδυ στο δείπνο το οποίο θα είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. Στην επιστολή-πρόσκληση που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στους Ευρωπαίους ηγέτες αναφέρεται:

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνον εάν η Τουρκία αλληλοεπιδράσει εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών- μελών της.»

«Ενισχυμένοι από Πομπέο»

Στην Αθήνα η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι ενισχυμένη από την επίσκεψη Πομπέο, τόσο σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα με τον μόνιμο ελλιμενισμού στη Σούδα του γιγάντιου ελικοπτεροφόρου USS Hershel Williams, όσο και από το ότι ο κ. Πομπέο επισκέφτηκε την Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο, χωρίς μάλιστα να επισκεφτεί παράλληλα την Τουρκία.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής:

«Πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή ενισχύει και την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα ξεκινήσει αύριο. Εκεί θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές:

Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Οι κυρώσεις

Το πιο πιθανό σενάριο πάντως είναι ότι η ΕΕ δεν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά θα της απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση ότι οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν αν υπάρξουν μονομερείς ενέργειες απέναντι στην Ελλάδας. Προς το παρόν η ΕΕ «βάζει όλα τα λεφτά της» στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας , καθώς και στη δημιουργία ενός μηχανισμού αποφυγής σύγκρουσης υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ:

«Πρέπει να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία, αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.»

Κάνει πίσω η Λευκωσία;

Εντωμεταξύ μια δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πρόθεση της Λευκωσίας να υποχωρήσει από την απειλή βέτο στις κυρώσεις στη Λευκορωσία αν δεν επιβληθούν αντίστοιχες κυρώσεις στην Τουρκία. Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε συγκεκριμένα:

«Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις. Αυτοσκοπός είναι να υλοποιηθεί επιτέλους η επικράτηση αυτού που οι υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, να ανταποκρίνονται προς τις αρχές και αξίες της ΕΕ».

 

Η άθλια Μέρκελ επιβραβεύει τον Ερντογάν και επιπλήττει την Αθήνα

Ερντογάν, Μέρκελ, Μητσοτάκης

Η Μέρκελ για άλλη μία φορά παίρνει θέση ευνοϊκή για την Τουρκία και αρνητική για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του eretikos.gr στο Google News


Η Ανγκελα Μέρκελ έβαλε φωτιά στα τόπια με μια δήλωση της που ζητά την δημιουργία μόνιμου  καταυλισμού  στη Λέσβο.

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, λίγες ώρες πριν τι διήμερη σύνοδο της Ε.Ε., η ίδια έδωσε τα εύσημα στον Ταγίπ Ερντογάν για τη διαχείριση του προσφυγικού λέγοντας ότι καταφέρνει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κρατώντας εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα του.

Αντίθετα, αναφερόμενη στην πρόσφατη καταστροφή στη Μόρια, επέλεξε να επιπλήξει εμμέσως πλην σαφώς την Αθήνα. «Τις τελευταίες μέρες είδαμε τρομακτικές εικόνες, κι όχι από την Τουρκία, αλλά από τη Λέσβο, ένα κράτος μέλος της Ε.Ε.» δήλωσε συγκεκριμένα.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στην σύνοδο κορυφής θα  βρεθεί κάτω από ισχυρές  πιέσεις γι αυτό το θέμα,  αφού η Γερμανίδα καγκελάριος δεν λέει τίποτα στην τύχη.