Το 40% των πολιτών στην ΕΕ περιγράφει την οικονομική κατάσταση στη χώρα του ως «καλή» (+5%) και το 58% ως «κακή» (-8 ποσοστιαίες μονάδες), σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο του 2023. Αντίθετα, στην Ελλάδα, το 18% των ερωτηθέντων περιγράφει την οικονομική κατάσταση της χώρας ως «καλή» και το 81% ως «κακή».
Αυτή είναι η απάντηση στην κομπορρημοσύνη του Κυριάκο Μητσοτάκη και του Κωστή Χατζηδάκη που στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης εμφάνισαν μια Ελλάδα περίπου… παράδεισο της οικονομίας. Οι πολίτες μετράνε με την τσέπη τους και απαντούν ανάλογα στις αξιόπιστες έρευνες.
Στην ερώτηση «ποιά είναι τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σας», το 45% στην ΕΕ απάντησε η «αύξηση τιμών- πληθωρισμός – κόστος ζωής» (-8 π.μ.) και η «οικονομική κατάσταση» (18%, +1 π.μ.), το «περιβάλλον και η αλλαγή του κλίματος» (16%, +2%), «η μετανάστευση» (14%, +5%.) και «η υγεία» (14%). Οι ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό μειώθηκαν κατακόρυφα (12%, -7 π.μ.), πέφτοντας από τη δεύτερη στην πέμπτη θέση.
Οι Έλληνες πολίτες στα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, κατατάσσουν πρώτη την αύξηση των τιμών και τον πληθωρισμό (49%), δεύτερη την οικονομική κατάσταση (35%) και τρίτη την υγεία (24%). Ακολουθούν η ανεργία (18%) και η μετανάστευση (13%).
Εδώ παρατηρούμε ότι από την πεντάδα των σημαντικών προβλημάτων για τους Ελληνες πολίτες λείπει το περιβάλλον αλλά επιμένει η ανεργία, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η υγεία (πέμπτη στους Ευρωπαίους), προφανώς εξαιτίας της άθλιας κατάστασης του ΕΣΥ.
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική ανησυχία για τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά λιγότερο από ό,τι στην αρχή του έτους. Το 27% των ευρωπαίων πιστεύει ότι η «αύξηση τιμών-πληθωρισμός-κόστος διαβίωσης» είναι ένα από τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτή τη στιγμή (-5 π.μ. από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο).
Η διεθνής κατάσταση έρχεται δεύτερη με 25% (-3 π.μ.), ακολουθούμενη από τη μετανάστευση (24%, +7%) και το «περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή» (22%, +2 π.μ.). Ο ενεργειακός εφοδιασμός (16%, -10%) σημειώνει απότομη μείωση, πέφτοντας από την τρίτη θέση στην έκτη.
Στις χώρες της ευρωζώνης η υποστήριξη για το ενιαίο νόμισμα παραμένει, κατά μέσο όρο, πολύ υψηλή στο 78%, έναντι 76% στην Ελλάδα, ενώ είναι ελαφρώς χαμηλότερη στην ΕΕ (71%).
Οι ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο. Το 77% στην ΕΕ, έναντι 82% στην Ελλάδα, συμφωνεί ότι η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει συνεργασίες με χώρες εκτός ΕΕ για να επενδύσει σε βιώσιμες υποδομές και να συνδέσει ανθρώπους και χώρες σε όλο τον κόσμο. Το 69% στην ΕΕ, έναντι 79% στην Ελλάδα, πιστεύει ότι η ΕΕ διαθέτει επαρκή ισχύ και εργαλεία για να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία.
Οι πολίτες της ΕΕ υποστηρίζουν με συντριπτική πλειοψηφία την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ για ενεργειακή μετάβαση και τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 85% των ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. To 82% στην ΕΕ, έναντι 87% στην Ελλάδα, πιστεύει ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των αγαθών θα μας κάνει λιγότερο εξαρτημένους από τους παραγωγούς ενέργειας εκτός ΕΕ.
Επιπλέον, το 80% στην ΕΕ, έναντι 87% στην Ελλάδα, πιστεύει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αγοράζουν από κοινού ενέργεια από άλλες χώρες για να έχουν καλύτερη τιμή. Το 81% των ερωτηθέντων στην ΕΕ και το 83% στην Ελλάδα, συμφωνεί ότι η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικές για τη συνολική μας ασφάλεια, ενώ το 82% στην ΕΕ και το 76% στην Ελλάδα, λέει ότι η ΕΕ πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατό.
«Εν κρυπτώ» συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας
Από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και τις επίσημες ανακοινώσεις της μαθαίνουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον ομόλογό του πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το μεσημέρι της Δευτέρας κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών απέφυγε να ανακοινώσει τη συνάντηση, ούτε και το Μέγαρο Μαξίμου έχει προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση.
Διαβάστε σχετικά: Πρωτοφανές άδειασμα Μαξίμου σε Φλωρίδη για τις προγραμματικές δηλώσεις
«Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός θα έχει μια σειρά διμερών συναντήσεων για τις οποίες θα ενημερωθείτε με αναλυτική ανακοίνωση εντός της ημέρας» αρκέστηκε να ενημερώσει τους πολιτικούς συντάκτες το μεσημέρι της Δευτέρας ο Παύλος Μαρινάκης, δίχως να δώσει την παραμικρή λεπτομέρεια για το πρόγραμμα συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά μόνο για τη σημερινή επίσκεψή του στη Λετονία.
Πριν όμως τελειώσουν οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Λετονό ομόλογό του, Κρισιάνις Κάρινς, η επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας μας ενημερώνει για το πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη, το οποίο περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε για την ημερομηνία διεξαγωγής της.
«Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ,ο πρωθυπουργός Κοβατσέφσκι έχει προγραμματίσει διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Καγια Κάλας και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ παρακάτω σημειώνεται πως «είναι προγραμματισμένες άτυπες συναντήσεις των υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Μπουχάρ Οσμάνι και Άμυνας Σλαβιάνκα Πετρόβσκα», χωρίς και πάλι να είναι γνωστό εάν αναφέρονται σε συνάντηση με τους Έλληνες ομολόγους τους ή με το σύνολο των ομολόγων τους υπουργών του ΝΑΤΟ.
Όπως έχει γίνει γνωστό, κατά την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αναμένεται ακόμα να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε σχετική ερώτηση για την επικείμενη ελληνοτουρκική συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνομιλούμε με τη γείτονα χώρα. Από κει και πέρα είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα υποχώρησης. Πιστεύουμε στην επίλυση της μοναδικής διαφοράς μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Από κει και πέρα, όμως, θεωρούμε ότι εφόσον φανεί και η αντίστοιχη διάθεση από την άλλη πλευρά, εφόσον εισέλθουμε σε αυτή τη φάση του διαλόγου, μπορούμε να έχουμε καλύτερες μέρες. Η ένταση, άλλωστε, δεν οδήγησε ποτέ πουθενά. Περιμένουμε να δούμε, λοιπόν, καλύτερα, για να κρίνουμε αναλόγως».
Μετά το δημοσίευμα του documentonews.gr, το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε μέσω ΑΠΕ για το πρόγραμμα των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βίλνιους, όπου συμπεριλαμβάνεται αυτή με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας.
ΕΚΑΒ σε εξαφάνιση: Πέθανε 55χρονος που μεταφέρθηκε με αγροτικό σε νοσοκομείο στην Πρέβεζα
Όλο ένα και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε ασθενοφόρο, ακόμη και όταν απειλείται η ίδια τους η ζωή. Ακόμη ένα τραγικό περιστατικό έρχεται να υπογραμμίσει ότι οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς, αυτή τη φορά, τραγική κατάληξη είχε ένας 55χρονος στην Πρέβεζα, ο οποίος αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ οδηγούσε, στην περιοχή Καναλάκι Πρέβεζας. Κάλεσε το ασθενοφόρο αλλά επειδή καθυστερούσε μεταφέρθηκε με αγροτικό όχημα στο Κέντρο υγείας Καναλακίου.
Σύμφωνα με το τοπικό KanalakiNews.gr, ο 55χρονος πρόλαβε και έκανε στην άκρη του δρόμου το όχημά του, πριν χάσει τις αισθήσεις τους. Κάτοικος της περιοχής κάλεσε ασθενοφόρο, όμως επειδή αυτό καθυστερούσε, ο 55χρονος μεταφέρθηκε με αγροτικό όχημα στο Κέντρο υγείας Καναλακίου.
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο Κέντρο υγείας ο άτυχος άντρας κατέληξε.