Ευρωβαρόμετρο: Πρωταθλήτρια διαφθοράς η Ελλάδα — Λείπουν 1.200 από το ΕΚΑΒ, υπόσχονται 800, δεσμεύουν 199 από Πυροσβεστική, ΕΔ και ΟΤΑ — Το «θαύμα» του τουρισμού… ξεψύχησε άλογο που «έσερνε» τουρίστες μέσα στον καύσωνα στην Κέρκυρα

Πλειοψηφική απάντηση περί αναποτελεσματικότητας των κυβερνητικών πολιτικών κατά της διαφθοράς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. •Τι λένε οι πολίτες για τις πελατειακές σχέσεις, τα αλισβερίσια και το «λάδωμα» πολιτικών από επιχειρήσεις.

Εκτεθειμένη για άλλη μία φορά σε διεθνές επίπεδο η Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια η διαφθορά φαίνεται να κάνει «πάρτι» με τις απευθείας αναθέσεις και εξυπηρετήσεις ημετέρων, την φωτογραφική νομοθέτηση σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας που ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τις υπόγειες συμφωνίες και μπίζνες υπουργών και βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης της ΝΔ (βλ. την υπόθεση Πάτση) και τη συστηματική καταπάτηση και περιφρόνηση των θεσμών του κράτους δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου για το θέμα της διαφθοράς στη χώρα μας, στο γενικότερο πλαίσιο έρευνας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προκύπτει ότι το 97% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι ζει σε μια χώρα που η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη.

Το ποσοστό που, σχεδόν, αγγίζει το 100% έχει μεγάλη διαφορά από το γενικό ποσοστό σε επίπεδο ΕΕ, με το 70% των πολιτών που ρωτήθηκαν να θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στο κράτος μέλος τους.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία λοιπόν, η χώρα μας έρχεται πρώτη σε ποσοστό διαφθοράς μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με δεύτερη την Κροατία (96%) και τρίτη την Πορτογαλία (93%), ενώ ακολουθούν η Κύπρος (92%) και η Μάλτα (92%). Μικρότερο ποσοστό του 90% απάντησε θετικά για την ύπαρξη διαφθοράς στην Ισπανία (89%), την Ουγγαρία (88%) και την Ιταλία (85%). Στο μεταξύ, τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι σκανδιναβικές χώρες όπου η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να υποστηρίζει ότι υπάρχει διαφάνεια στους θεσμούς και την πολιτική ζωή. Η Σουηδία είναι τρίτη από το τέλος στη λίστα του Ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά στις χώρες της ΕΕ με ποσοστό 36%, προτελευταία έρχεται η Δανία με σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό (21%), ενώ τα πρωτεία της διαφάνειας φαίνεται να καταλαμβάνει η Φινλανδία με ποσοστό 13%. Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό της Νορβηγίας, ωστόσο, με 60%.

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Σφιχταγκαλιασμένοι κράτος και πολιτικοί με τις επιχειρήσεις

Αναφορικά με τη σχέση του κράτους και των πολιτικών με τις επιχειρήσεις ανά χώρα μέλος της ΕΕ, οι απαντήσεις των Ευρωπαίων πολιτών υποστηρίζουν σε ποσοστό 78% ότι οι δεσμοί της επίσημης πολιτικής με τους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι πράγματι πολλοί στενοί και κατά συνέπεια οδηγούν στη διαφθορά.

Από το 78%, το 60% πιστεύει ακόμα ότι η διαφθορά είναι οργανικό στοιχείο της επιχειρηματικής κουλτούρας και απορρέει από αυτή στη χώρα τους, ενώ το 57% συμφωνεί ότι στη χώρα τους, ο μόνος τρόπος για να πετύχεις στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι να έχεις πολιτικές διασυνδέσεις.

Πάνω από 7/10 ερωτηθέντες θεωρούν απαράδεκτη την κουλτούρα των δώρων (72%) ή των εξυπηρετήσεων (72%) με αντάλλαγμα μια υπηρεσία ή παροχή με φαστ τρακ διαδικασίες (ακόμη και με υπόγειο τρόπο και παράνομα μέσα) από έναν κρατικό ή δημόσιο θεσμό, ενώ το 83% θεωρεί απαράδεκτο τον χρηματισμό για τον ίδιο λόγο.

Συνολικά, το 64% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι απαράδεκτη. Ωστόσο, το 27% πιστεύει ότι είναι αποδεκτό να κάνει κάποιος δώρο ή εξυπηρέτηση (26%), προκειμένου να πάρει κάτι από τη δημόσια διοίκηση ή μια δημόσια υπηρεσία, ενώ το 16% πιστεύει ότι είναι αποδεκτός ο χρηματισμός με αντάλλαγμα.

Κατατοπιστική και βαρύνουσας σημασίας είναι και η τοποθέτηση των ευρωπαίων πολιτών στο ερώτημα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των χωρών τους στις ενέργειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς μόνο το 35% απάντησε ότι τα μέτρα κατά της διαφθοράς εφαρμόζονται αμερόληπτα και χωρίς υστεροβουλία, μόνο το 32%  ότι υπάρχουν αρκετές επιτυχείς διώξεις για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από πρακτικές διαφθοράς, μόνο το 30% ότι οι προσπάθειες της εθνικής τους κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικές και μόνο το 29% ότι υπάρχει επαρκής διαφάνεια και εποπτεία της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων στη χώρα τους.

Ακόμη, σημαντικό σημείο του Ευρωβαρόμετρου είναι η διχασμένη στάση των πολιτών ως προς του τρόπους και την σκοπιμότητα αντιμετώπισης της διαφθοράς, με τους μισούς περίπου σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντά ότι είναι μάταιες οι μεμονωμένες ενέργειες των πολιτών κατά της διαφθοράς για μια σειρά από λόγους. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το άλλο μισό δεν απαντά αρνητικά, αλλά δηλώνει άγνοια για τις επιπτώσεις σε περιστατικά καταγγελιών για διαφθορά. Ξεχωρίζουν οι εξής απαντήσεις για την Ελλάδα (με όσους απάντησαν θετικά):

  • Είναι πολύ δύσκολη η απόδειξη των κατηγοριών (50%)
  • Η καταγγελία της διαφθοράς είναι μάταιη καθώς δεν πρόκειται να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι (50%)
  • Δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας για όσους καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς (38%)
  • Όλοι ξέρουν για τα περιστατικά διαφθοράς αλλά κανείς δεν τα καταγγέλλει (35%)
  • Όσοι καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αστυνομία ή άλλες αρχές (32%).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου

 

Λείπουν 1.200 από το ΕΚΑΒ, υπόσχονται 800, δεσμεύουν 199 από Πυροσβεστική, ΕΔ και ΟΤΑ

Την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να «μπαλώσει» τα κενά στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας αποδεικνύει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επείγον νομοθέτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το ΕΚΑΒ σε 61 περιοχές θα στελεχώσουν συνολικά 199 άτομα από την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους ΟΤΑ.

Και αυτή η… γαλαντόμα απόφαση ελήφθη την ώρα που σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ χρειάζονται 1.200 προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά και ο κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη υπόσχεται 800 στο απώτερο μέλλον. Και όσοι δεσμευθούν βάσει της ΠΝΠ, θα λάβουν μόνο βασική εκπαίδευση

Οι ελλείψεις θα… αλληλοκαλύπτονται

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η ΠΝΠ, υπηρεσία, ως μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, αναμένεται να αναλάβουν μετά από μικρής διάρκειας εκπαίδευση 199 άτομα από Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις και ΟΤΑ, με προτεραιότητα στελέχωσης των υπηρεσιών να έχουν 61 περιοχές της χώρας, κυρίως τουριστικές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες. Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθιερώνονται διαδικασίες συντονισμού σε καθημερινή βάση, ώστε οι ελλείψεις κατά το δυνατόν να αλληλοκαλύπτονται.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρεται ότι στις δομές του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης και ορεινών δήμων που δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό κλάδων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ή ΔΕ Οδηγών για τη λειτουργία των ασθενοφόρων οχημάτων τους, δύναται να διατίθεται, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023, προσωπικό τού Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των ως άνω δομών. Το ανωτέρω προσωπικό διατίθεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν αιτήματος των δομών και απόφασης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν.

Επίσης, σε περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απόσπαση διενεργείται κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των δομών και απόφασης των αρμόδιων για τον διορισμό οργάνων των ΟΤΑ, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, και για διάστημα που δεν υπερβαίνει την 31η.12.2023. Οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης.

Τα απαραίτητα προσόντα

Το νομοθέτημα προβλέπει ότι το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό απαιτείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

Η διακομιδή των ασθενών διενεργείται: α) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του ΕΚΑΒ, με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη-πληρώματος ασθενοφόρου, β) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.

Επίσης αναφέρεται ότι το Υπουργείο Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ και των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και οι οικείοι ΟΤΑ μεριμνούν για την εξασφάλιση καταλύματος για το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό και βαρύνονται, αντιστοίχως, με κάθε σχετική δαπάνη. Η σχετική δαπάνη δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις και έως 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση με απόδοση λογαριασμού.

Το «θαύμα» του τουρισμού… ξεψύχησε άλογο που «έσερνε» τουρίστες μέσα στον καύσωνα στην Κέρκυρα

Μακάβριες εικόνες με το άλογο να κείτεται νεκρό στη μέση του δρόμου

Στη μέση του δρόμου, στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, έπεσε νεκρό ένα άλογο άμαξας σοκάροντας τους περαστικούς…

Το περιστατικό έγινε λίγο πριν τις δύο μετά το μεσημέρι μπροστά από τον Κινηματογράφο “Ορφέας”, ενώ αναμένεται η μετακίνησή του για την υγειονομική του ταφή μετά από τον έλεγχο που θα γίνει από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Οι συνθήκες του θανάτου του αλόγου μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανακοπή.

Ο κτηνιατρικός έλεγχος που αναμένεται να διατάξει ο Εισαγγελέας μετά το πέρας της προανάκρισης που έχει ξεκινήσει η Αστυνομία, είναι αυτός που θα δείξει αν πρόκειται για θάνατο που προκλήθηκε από παθολογικά αίτια ή αν υπάρχει ευθύνη του ιδιοκτήτη λόγω της μεγάλης ζέστης που επικρατεί σήμερα στην πόλη.

Οι πρώτες πληροφορίες οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι την ώρα που κατέρρευσε το άλογο, στην άμαξα που έσερνε υπήρχαν τουρίστες…

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει στους αμαξηλάτες η Κτηνιατρική Υπηρεσία Κέρκυρας βάσει της σχετικής νομοθεσίας ευζωίας των ζώων, τα άλογα δεν επιτρέπεται να εκτελούν μεταφορικό έργο από τη μία έως τις 5 το απομεσήμερο τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού καθώς και σε θερμοκρασίες από 35 βαθμούς και άνω, ενώ οι αμαξηλάτες έχουν υποχρέωση να παράσχουν όλα τα απαραίτητα αλλά και να φροντίζουν την υγεία του ζώου με πιστοποιήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Πηγή: corfupress.com