Ετοιμοι για κοσμογονία τον Ιούνιο, αλλά εξαφανισμένοι τον Ιούλιο — Βουλή – Ηλιόπουλος για προσθήκη λόγων άρσης τηλεφωνικού απορρήτου: «Ο μόνος τομέας που θα γίνουν προσλήψεις είναι η ΕΥΠ»

Τα μεγάλα λόγια για την αντιπυρική προστασία γίνονται στάχτη μόλις ξεσπάσουν οι πρώτες μεγάλες φωτιές

Βασίλης Κικίλιας, Χρήστος Στυλιανίδης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πρόκειται για τους τρεις «επιτελικούς» υπουργούς που πριν από κάθε μεγάλη πυρκαγιά παρουσιάζονταν έτοιμοι, προετοιμασμένοι και με τη μάνικα στο χέρι. Την ώρα, όμως, που καιγόταν το πελεκούδι όλοι τους επικαλούνταν την κλιματική κρίση ή εφεύρισκαν προφάσεις, όπως τα «φλεγόμενα ζώα» ή τα ακαθάριστα χωράφια και τις αυλές.

Προφανώς μαέστρος στην ορχήστρα κυβερνητικής κοροϊδίας ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τελευταίο παράδειγμα η επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις 7 Ιουλίου. «Θα συντελεστεί πραγματικά μια κοσμογονία ως προς τα μέσα που θα έχουμε στη διάθεσή μας για την

αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με σημαντικότερες, βέβαια, τις δασικές πυρκαγιές» ήταν η ταπεινή δήλωση του

Κυριάκου Μητσοτάκη μόλις δύο εβδομάδες προτού η φωτιά ξεκινήσει στα Δερβενοχώρια, φτάσει στη Νέα Πέραμο και σβήσει στη Μάνδρα. Και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο εκφράζοντας την ικανοποίησή του που «υπάρχει πια περισσότερος και καλύτερος συντονισμός», ενώ κατέληξε τονίζοντας: «Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας όποτε προέκυψαν μεγάλα ζητήματα, όπως φωτιές και πλημμύρες, στην Εύβοια ή στον “Ιανό”, η πολιτεία ανταποκρίθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι στο παρελθόν».

«Πρόληψη, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα»

Κατά τη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων ο Β. Κικίλιας πρόταξε τους τρεις καίριους πυλώνες δράσης του υπουργείου: «Πρόληψη, ετοιμότητα και ανθεκτικότητα». Ειδικότερα, ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται συντονισμένα και μεθοδικά μέσα από το δόγμα πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα και άμεση παρέμβαση προκειμένου να μπορεί με το σύνολο της πολιτικής προστασίας να βοηθήσει και να ενισχύσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του πυροσβεστικού σώματος σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, να συντονίσει, να έχει αποτελεσματική συνεργασία και με τις Ενοπλες Δυνάμεις και με την τοπική αυτοδιοίκηση και με όλους τους φορείς και τα συναρμόδια υπουργεία».

Προτού επισημάνει αυτήν τη «συντονισμένη και μεθοδική» προσπάθεια περιέγραψε το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ύψους 1,97 δισ. ευρώ, το οποίο εκκίνησε πριν από δύο χρόνια και –μεταξύ άλλων– περιλαμβάνει την ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης, του πυροσβεστικού σώματος με οχήματα και λοιπά μέσα, την προμήθεια αμφίβιων αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου αλλά και την προμήθεια Canadair. Ωστόσο, για άλλη μια φορά πολίτες και αυτοδιοικητικοί διαμαρτύρονταν για την απουσία πτητικών μέσων που θα είχαν προλάβει την εξάπλωση των τελευταίων πυρκαγιών.

«Προετοιμασία» για τις… προκλήσεις

Προκάτοχος του Β. Κικίλια ήταν ο τιμητικά πολιτογραφημένος και νυν βουλευτής επικρατείας με τη ΝΔ Χρ. Στυλιανίδης, για τον οποίο υπάρχει η εξής σεμνή παρουσίαση στο σάιτ της ΝΔ: «Συνέβαλε καταλυτικά στο να αποκτήσει η Ελλάδα έναν σύγχρονο μηχανισμό πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, καθώς και εθνική στρατηγική για την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση».

Στις 7 Ιουλίου 2022 ο τότε υπουργός έδωσε το παρών στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα και τους πολίτες για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της αντιπυρικής περιόδου. Εδωσε έμφαση «στα θέματα προετοιμασίας ετοιμότητας» λέγοντας πως «για πρώτη φορά έχουμε τόσο αυξημένα περίπολα σε όλη την επικράτεια», ενώ στο πλαίσιο της επιτηδευμένης καλολογίας δεν μπόρεσε να μην υπογραμμίσει την ανάγκη να εξεταστεί το «πρόβλημα αυτοπεποίθησης» του πυροσβεστικού σώματος. Βέβαια, επί ημερών του οι διεκδικήσεις των πυροσβεστών πνίγηκαν από χημικά και αύρες στο Μαρούσι.

Επιπλέον, ο Χρ. Στυλιανίδης έκανε εκτεταμένη αναφορά στους «δασοκομάντος», το «γνωστό σύστημα Engage» και τη μέθοδο «αντιπύρ», όμως, τίποτε από αυτά δεν στάθηκε ικανό να βάλει φρένο στη μεγάλη πυρκαγιά της Δαδιάς, που κατέκαψε 46.000 στρέμματα, της Πεντέλης ή της Λέσβου.

«Και πυροσβέστης και επιτελικός»

Το επιτελικό τρίο της συμφοράς δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τον άνθρωπο που εν μέσω παράλληλων μετώπων φωτιάς έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι «και πυροσβέστης και επιτελικός» διότι ήταν «με τη μάνικα στο χέρι». Πρόκειται για τον υπουργό που επί των ημερών του κάηκαν 1,3 εκατ. δασικά στρέμματα, εκ των οποίων τα 512.000 αφορούν την πολύπαθη Εύβοια, ενώ ακολουθούν τα 150.000 στην Αρχαία Ολυμπία, τα 101.000 στην ανατολική Μάνη κ.λπ.

Αδιαμφισβήτητα χαραγμένη στη συλλογική μνήμη έχει μείνει η παρουσίαση στις 15 Ιουνίου 2021 του σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο από τους Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Νίκο Χαρδαλιά. Τότε και οι δύο υπουργοί, αντί να επιλέξουν την οδό της σύνεσης, προτίμησαν τις μεγαλαυχίες. Συγκεκριμένα, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας και πρότυπη δουλειά, η οποία ήταν μακριά από την «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και αποσκοπούσε στο «να προλάβουμε νέες τραγωδίες». Μάλιστα, ο νυν υπουργός Υγείας είχε προσθέσει με ανάλογη μετριοφροσύνη: «Προερχόμαστε από πολλές μεγάλες καταστροφές πρόσφατα, οι οποίες κόστισαν δεκάδες ζωές. Το ερώτημα είναι μια χώρα σαν την Ελλάδα πόσες κρίσεις μπορεί να διαχειρίζεται ταυτόχρονα. Και σε αυτό απάντησε φέτος η κυβέρνηση. Σε περίπτωση που θα έχουμε παραπάνω από μία κρίση να μπορούμε να απαντήσουμε».

Λίγες εβδομάδες αργότερα η χώρα μας κατέγραψε «μαύρο» ρεκόρ, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να κατατάσσει το 2021 στο χειρότερο έτος των τελευταίων 13 χρόνων σε ό,τι αφορά τη συνολική καμένη έκταση της χώρας μας.

Άγγελος Προβολισιάνος

 

Βουλή – Ηλιόπουλος για προσθήκη λόγων άρσης τηλεφωνικού απορρήτου: «Ο μόνος τομέας που θα γίνουν προσλήψεις είναι η ΕΥΠ»Βουλή – Ηλιόπουλος για προσθήκη λόγων άρσης τηλεφωνικού απορρήτου: «Ο μόνος τομέας που θα γίνουν προσλήψεις είναι η ΕΥΠ»

Την προκλητική προσθήκη λόγων άρσης τηλεφωνικού απορρήτου, συμπεριλαμβάνοντας αδικήματα που σχετίζονται με «επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία», καυτηρίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τη συζήτηση του νομοσχεδίου αναφορικά με την κύρωση της ΠΝΠ που «στρατικοποιεί» το ΕΚΑΒ.

«Ο μόνος τομέας που θα γίνουν προσλήψεις είναι η ΕΥΠ» σχολίασε δηκτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως στις προβλέψεις του σχετικού άρθρου του νομοσχεδίου εμπίπτουν τυχόν κινηματικές διαδικασίες που μπορούν να προκύψουν στο κέντρο της Αθήνας ή στην επαρχεία από τους αγρότες.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν ψέλλισε λέξη επ΄ αυτού, κάνοντας πως δεν άκουσε μιας και ο ίδιος ήταν θύμα του παρακρατικού μηχανισμού με έδρα την Ηρώδου Αττικού.

Νωρίτερα, ο κ. Ηλιόπουλος απέδωσε τον εξής τίτλο στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου: «Τέσσερις τρόποι για να μην κάνεις προσλήψεις στο ΕΣΥ». Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «δεν πιστεύετε στο δημόσιο σύστημα υγείας και θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να το διαλύσετε»,

«Είναι ακόμα στη θέση της η διοίκηση του νοσοκομείου Χαλκίδας;»

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε το «ξήλωμα» της διοίκησης του νοσοκομείου Χαλκίδας. «Κύριε υπουργέ η διοίκηση του νοσοκομείου Χαλκίδας είναι ακόμα στη θέση της;» ρώτησε τον υπουργό με αφορμή την ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου που ψευδώς διευκρίνισε ότι δεν ήταν διανομέας ο εργαζόμενος που πέθανε πρόσφατα από θερμοπληξία.

«Όσο διατηρείτε τη διοίκηση, καλύπτετε την απανθρωπιά, την κάνετε δική σας και την νομιμοποιείτε πολιτικά» ξεκαθάρισε, με τον αρμόδιο υπουργό να αποδοκιμάζει την επίμαχη ανακοίνωση.

Άγγελος Προβολισιάνος