Εστίαση κλειστή και μετά το εμβόλιο; Σκεπτικισμός στους λοιμωξιολόγους για την πορεία της πανδημίας – Μοναχικές γιορτές με δύο νέα μέτρα. Ανησυχία για τα χωριά

Στο 50% η πληρότητα στην εστίαση από αύριο 12/10 στις «κόκκινες» περιοχές -  Δείτε ποιες είναι (φώτο) | Pronews

Στο γεγονός ότι η επιδημιολογική φόρτιση επιμένει στην Ελλάδα στάθηκε ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega». Όπως εξήγησε, αυτό είναι το πλέον σημαντικό καθώς παρά το lockdown η υποχώρηση που καταγράφεται στα δεδομένα του κοροναϊού γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και είναι αρκετά μικρή. Για τον λόγο αυτό, όπως σημείωσε, παραμένει ασφυκτική η πίεση για το σύστημα υγείας καθώς υψηλή επιδημιολογική φόρτιση επιφέρει περισσότερους νοσούντες άρα και περισσότερους ανθρώπους που χρίζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και δυστυχώς αρκετοί εξ αυτών δεν τα καταφέρνουν.

«Τα δεδομένα είναι κάπως καλύτερα στη Νότια Ελλάδα, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα αργούν πολύ. Υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη διασπορά, ειδικά σε κλειστές κοινωνίες. Σε οικογένειες, σε υπηρεσίες, σε γραφεία, σε επιχειρήσεις. Για αυτό υπήρξε για εμάς αυτή η έκπληξη της αργής αποφόρτισης παρά τα μέτρα», εξήγησε ο κ. Γώγος και πρόσθεσε: «Αν δείτε τον κυλιόμενο μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας υπάρχει μια μικρή μείωση κρουσμάτων Πανελλαδικά, γίνεται βέβαια πολύ αργά αλλά υπάρχει».

Σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει άρση μέτρων, ο κ. Γώγος ήταν σαφής. «Δεν νομίζω πως θα πρέπει να μιλάμε τώρα για την άρση των μέτρων. Πρέπει να τη σκεφτούμε, την οργανώσουμε, να έχουμε τον χρόνο να την κάνουμε ασφαλή. Πρέπει να σκεφτούμε τα δεδομένα στα νοσοκομεία. Θα πρέπει να δούμε ελάττωση των νοσηλευόμενων για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση των μέτρων. Κάποια μικρά πράγματα μπορούμε να γίνουν, όπως τα εποχιακά, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

Μεγάλο θέμα συζήτησης αποτέλεσε και το άνοιγμα των σχολείων, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου για μια εβδομάδα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν δεδομένα για να γίνουν όλα απολύτως ασφαλή. «Τα σχολεία είναι ένα θέμα συζήτησης στην επιτροπή. Το lockdown θα υπάρχει σίγουρα ως τις 14 Δεκεμβρίου, δεν υπάρχουν τα δεδομένα για να ξεκινήσουν με ασφάλεια κάποια πράγματα. Υπάρχει το δεδομένο ότι μετά τις 20 Δεκεμβρίου στα σχολεία υπάρχουν διακοπές. Για μια εβδομάδα δεν υπάρχει θέμα με τα σχολεία αυτή τη στιγμή, ο ιός είναι γεμάτος εκπλήξεις δεν ξέρουμε πως θα είναι τα δεδομένα μετά τις 14 του μήνα. Για εμένα καλό είναι να μείνουν κλειστά και να το δούμε όταν θα έχουμε τα κατάλληλα δεδομένα μετά τις γιορτές», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το λιανεμπόριο και την εστίαση, ο κ. Γώγος απάντησε: «Δεν υπάρχει εισήγηση για λιανεμπόριο και εστίαση. Συζητιέται και θα συζητιέται και την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να δούμε αν υπάρξει ελάττωση καμπύλης για να δούμε πρώτα το λιανεμπόριο και έπειτα τα υπόλοιπα. Το μυαλό και τα μάτια μας είναι στο σύστημα υγείας. Πιέζεται. Δεν φαντάζεστε τι γίνεται στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή, αυτό κοιτάμε να λύσουμε. Είναι σημαντική και η αγορά, για την κοινωνία και την οικονομία, αλλά πρώτα το σύστημα υγείας».

Όσο για το εμβόλιο κι αν θα είναι ένα «όπλο» έτσι ώστε να επιστρέφει η κοινωνία και η οικονομία σε φυσιολογικούς ρυθμούς, υπογράμμισε: «Είναι δύσκολο για την εστίαση. Το εμβόλιο θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για να ανοίξουμε, αλλά κι αυτό θα καθυστερήσει για να δώσει την ανοσία που χρειάζεται στους πολίτες. Για να έχουμε ένα ασφαλές τείχος ανοσίας χρειάζεται ένα εξάμηνο. Ως τον Μάιο πιστεύω να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού, αλλά αυτό δεν θα αποκλείσει την ανάγκη τήρησης των βασικών μέτρων που έχουμε μάθει για αυτή τη νόσο. Θα είναι κάτι σαν τη γρίπη, θα υπάρχουν κρούσματα, θα πρέπει να δούμε συνολικά τη συμπεριφορά του ιού για να χτίσουμε μια εικόνα και να δώσουμε τις πληροφορίες στο κοινό».

Στη συνέχεια, ο κ. Γώγος ανέφερε πως

  • «Είναι δύσκολο στην πανδημία να αποκλείσεις κάτι. Περιμένουμε να βελτιωθεί η εικόνα, πρέπει να συμβεί αυτό με τα μέτρα που έχουν παρθεί. Η κοινωνία έχει κουραστεί από τα μέτρα, δεν μπορούμε να πορευόμαστε έτσι συνέχεια. Βλέπω κι εγώ κίνηση στους δρόμους, αλλά ο κόσμος πάει και στις δουλειές του κι ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα δουλειές».

Τέλος, σχετικά με την πιθανότητα επιβολής ενός πιο αυστηρού lockdown, υπογράμμισε: «Όλα ανοικτά είναι, θα δούμε. Πιστεύω να μην χρειαστεί να πάμε σε μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη. Ας κρατήσουμε αυτό το lockdown που έχουμε, και να δούμε αν θα φέρει αποτέλεσμα. Όπως σας είπα, τα μάτια μας και η προσοχή μας είναι πάνω στο σύστημα υγείας, εκεί είναι δύσκολα τα πράγματα τώρα».

Σαρηγιάννης: Τα κρούσματα δεν συνάδουν με τους στόχους

Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος της χρονιάς παρουσίασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως στις 22 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν υποχωρήσει στα 900 και επεσήμανε πως η αυτή η πτώση είναι αργή και το άνοιγμα της αγοράς, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, είναι πρόωρο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Σαρηγιάννη, στις 8 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν διαμορφωθεί στα 1.475 κρούσματα ανά ημέρα, στις 15 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι 1.100, στις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν υποχωρήσει περίπου στα 900 και στο τέλος του χρόνου στα 770 κρούσματα.

«Τα κρούσματα δε συνάδουν με τον στόχο που είχε θέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας που ήταν τα 500 κρούσματα για να ανοίξει η αγορά. Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα και δεν τηρηθούν τα μέτρα, 15-20 μέρες μετά θα δούμε μια αναζωπύρωση. Επομένως οποιοδήποτε άνοιγμα θα είναι πρόωρο», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

 

Μοναχικές γιορτές με δύο νέα μέτρα – Ανησυχία για τα χωριά – Πόσο έτοιμη είναι πολιτεία για “λαθροχειρίες” στα εμβόλια

Μαυρίζουν» τα Χριστούγεννα: «Οι γιορτές θα είναι μοναχικές φέτος» -  Έρχονται ακόμα πιο αυστηρά μέτρα σε 16 περιοχές | Pronews

Την προσοχή των πολιτών επέστησαν δίνοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία και την ανάλυσή τους, απόψε από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Γκίκας Μαγιορκίνης, αποτρέποντας όσους θα ήθελαν να περάσουν τα Χριστούγεννα κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα στο χωριό να βάλουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, αφού έδωσε τους αριθμούς των κρουσμάτων όπως αυτοί καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο που παραμένει σε υψηλό επίπεδο, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις, παρόλη τη μείωση της καμπύλης των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

«Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας μας.

Ο Δεκέμβριος είναι κάθε χρόνο ένας δύσκολος μήνας με αύξηση των ιώσεων, αλλά και πολλές υποχρεώσεις για όλους μας. Φέτος, θα είναι αρκετά διαφορετικός αλλά και πολύ πιο δύσκολος γιατί έρχεται σε συνέχεια πολλών μηνών κόπωσης λόγω του lockdown. Θα θέλαμε να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας γύρω από ένα τραπέζι, όπως έχουμε συνηθίσει. Ας σχεδιάζουμε, όμως, από τώρα διαφορετικά αυτά τα φετινά Χριστούγεννα και ας είναι κάτι που όλους μας, μάς στεναχωρεί πολύ.

Η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας αποτελεί έναν μαραθώνιο… και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανότατα και πολλές ανηφόρες μέχρι τον τερματισμό. Όσοι έχουν τρέξει μαραθώνιο, γνωρίζουν καλά ότι ο αγώνας θέλει οργάνωση, στρατηγική, πειθαρχία και καλή προετοιμασία. Χρειάζεται συγκέντρωση και στοχοπροσήλωση σε πολλές μικρές νίκες, χιλιόμετρο-χιλιόμετρο. Και βέβαια, είναι πάντα πιο εύκολο όταν κάνεις τον αγώνα μαζί με άλλους που έχουν τον ίδιο στόχο με εσένα. Για αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα».

Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης αφού παρουσίασε την εικόνα της πανδημίας στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και έδωσε κάποια επιπλέον στοιχεία για τη χώρα μας, συνόψισε, λέγοντας ότι:

  • «με βάση τις επιδημιολογικές καμπύλες, η επιδημιολογική συρρίκνωση στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, αν και με πιο βραδείς ρυθμούς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το νοτιότερο τμήμα της χώρας διατηρεί χαμηλότερο φορτίο, ενώ σε λιγότερο αστικές περιοχές της Περιφέρειας παρατηρείται σταθεροποίηση της επιδημίας, με μικρά ωστόσο σημεία κάμψης».

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε σε όσους ζουν στα χωριά και θεωρούν τους εαυτούς τους ασφαλείς:

  • «Με βάση αυτά τα στοιχεία θα ήθελα να παρακαλέσω ξανά όλους, αλλά κυρίως όσους βρίσκονται σε μικρότερες πόλεις και χωριά, αν και γνωρίζω πόσο κουρασμένοι είστε, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά σας. Ίσως επειδή βρίσκεστε μακριά από τις μεγάλες πόλεις, να αισθάνεστε ότι είστε ασφαλείς, ότι ο ιός δεν σας αφορά. Δυστυχώς, ο ιός μας αφορά όλους αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ. Να φοράμε τις μάσκες και να αποφεύγουμε τις μη απαραίτητες συναντήσεις με ανθρώπους που δε μένουμε στην ίδια στέγη. Προστατεύουμε τους ηλικιωμένους της οικογένειας μας, τηλεφωνούμε να δούμε τι κάνουν και ενημερώνουμε για το πώς πρέπει να προστατευθούν. Τους μιλάμε από απόσταση, τους βλέπουμε αν είναι ανάγκη από κοντά, πάντα με μάσκα και καλό αερισμό».

Από τη μεριά του, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και ειδικότερα, το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Αττική, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, συγκεντρώνει το 19,7% των ενεργών κρουσμάτων.

  • «Είναι σαφές το ερώτημα πού οφείλεται αυτή η διαφορά. Τα μέτρα είναι τα ίδια για όλες τις περιοχές. Αυτό που έχει διακυμάνσεις και είναι ξεκάθαρο, είναι το πόσο πιστά τα εφαρμόζουμε. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς, σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις».

Ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό, τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

  • «Σε αυτές τις περιοχές, το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 7 ημερών δεν υποχωρεί, με αποτέλεσμα οι 6 αυτές Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές που μας απασχολούν, με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση».

Σημείωσε, επίσης ο κ. υφυπουργός ότι, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, παρατηρείται μετατόπιση των επιδημιολογικών clusters από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά και τόνισε:

  • «Κάνουμε έκκληση, λοιπόν, στους κατοίκους τόσο των πόλεων, όσο και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας, για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης».

Τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς πως πρέπει να μέτρα να εφαρμόζονται με συνέπεια ενώ αναφέρθηκε και στους εντατικούς ελέγχους που γίνονται από τις 7 Νοεμβρίου (ημέρα που επιβλήθηκε το 2ο lockdown) για να προσθέσει:

«Οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιβαρυμένες περιοχές. Είναι η ώρα οι περιοχές αυτές, οι αγαπημένοι μας συμπολίτες σε αυτές να δείξουν για ακόμη μια φορά επιμονή, υπομονή και να εφαρμόσουν με προσήλωση τα μέτρα που ισχύουν, όπως και στο παρελθόν στην πρώτη φάση της πανδημίας όταν χάρη στη συνεπή τήρηση των μέτρων, είχε μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο στις περιοχές αυτές. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δε φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Την ίδια στιγμή και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα όσο και στοιχεία που προκύπτουν από την ποιοτική ανάλυση των κρουσμάτων στην ιχνηλασία, η Κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δυο επιπλέον μέτρα με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας.

·         Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δε θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

·         Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσων δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους.

Και τα δυο αυτά μέτρα, ισχύουν από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί.

«Έχουσι γνώσιν οι φύλακες»

Σε ερώτηση του libre σχετικά με τις προειδοποιήσεις του Π.Ο.Υ. και της Ιντερπόλ  για κυκλώματα που ενδεχομένως θα αποπειραθούν είτε να κλέψουν τα εμβόλια για τον κοροναϊό, είτε να διακινήσουν εμβόλια «μαϊμού», ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «η πολιτεία έχει λάβει και γνώση και σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις και έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο προστασίας του ελληνικού σχεδίου εμβολιασμού για τον κοροναϊό».

«Έχουσι γνώσιν οι φύλακες», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, σχολιάζοντας την παγκόσμια προειδοποίηση της Ιντερπόλπρος τις 194 χώρες μέλη της να προετοιμαστούν για δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος που στοχεύουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη