Εσείς διχάζετε, κύριε Μητσοτάκη – Στο «Σφυγμό» του Μαξίμου ο Κυρανάκης

Εσείς διχάζετε, κύριε Μητσοτάκη

Η σχέση του πρωθυπουργού με τον διχασμό της κοινωνίας είναι γνωστή από παλιά. Στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, όταν ήταν βουλευτής της Ν.Δ., ήταν υπέρ της ακραίας καταστολής. Ευτυχώς που τότε δεν τον άκουσαν -αυτόν και μερικούς άλλους- ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο αρμόδιος υπουργός, δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Αν τον είχαν ακούσει, η ελληνική κοινωνία θα είχε διχαστεί και θα είχε πληρώσει ακριβά την εφαρμογή των απόψεών του.

Η προσήλωση -θα έλεγε κανείς πως πρόκειται μάλλον για εμμονή- στην καταστολή είναι χαρακτηριστικό του Κυρ. Μητσοτάκη. Τη διακήρυξε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός.

Τοποθέτησε μάλιστα γι’ αυτόν τον σκοπό τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Και από τότε βρίσκεται σε εκστρατεία εναντίον ανυποψίαστων πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπόθεση της οικογένειας Ινδαρέ. Και τελευταίο παράδειγμα, ο άγριος ξυλοδαρμός του νεαρού στη Νέα Σμύρνη. Ο τρόμος του αστυνομικού με το πτυσσόμενο μεταλλικό κλομπ απλώνεται στις γειτονιές.

Συνέπεια αυτής της πολιτικής ήταν η χθεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση κατά της αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη. Δεκαετίες είχε να πραγματοποιηθεί τόσο μαζική συγκέντρωση σε συνοικία. Κατάλαβε κάτι απ’ αυτό ο πρωθυπουργός;

Σύμφωνα με όσα είπε στο «διάγγελμά» του, μάλλον όχι. Αυτός είδε μόνο τον αστυνομικό που χτυπήθηκε βάναυσα. Τίποτε άλλο. Αυτονόητα καταδικαστέο το γεγονός, αλλά μη μας πει ο κ. Μητσοτάκης πως δεν περίμενε ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Ανόητος δεν είναι. Εχει συνεργάτες που πέντε στοιχειώδη πράγματα μπορούν να τα αντιληφθούν και να τον ενημερώσουν πριν ακόμη συμβούν.

Η βία φέρνει οργή. Και η οργή μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε βία απέναντι στη βία των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, με απρόβλεπτες συνέπειες. Βάζοντας την αστυνομία να απειλεί, να τρομοκρατεί και να ξυλοκοπεί τους πολίτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον υπουργό του Χρυσοχοΐδη ασφαλώς αντιλαμβάνονται ότι καθιστούν τον αστυνομικό μισητό πρόσωπο στην κοινωνία.

Και αναμφίβολα γνωρίζουν πως θα υπάρξει ποικιλότροπη κοινωνική αντίδραση. Πιστεύουν, μάλλον, πως αυτή την αντίδραση θα την καταστείλουν. Αλλά όποιος σπέρνει ανέμους, συνήθως, θερίζει θύελλες. Ο υπεύθυνος του διχασμού της κοινωνίας και όσων ακολουθήσουν είστε εσείς, κύριε Μητσοτάκη.

 

Στο «Σφυγμό» του Μαξίμου ο ΚυρανάκηςΣτο «Σφυγμό» του Μαξίμου ο Κυρανάκης

Με non paper η κυβέρνηση παραβιάζει το νόμο των προσωπικών δεδομένων, δίνοντας το όνομα και στοιχεία για τα φρονήματα του ανθρώπου που ξυλοκοπήθηκε ανελέητα στη Νέα Σμύρνη ● Αμηχανία από την κυβερνητική εκπρόσωπο για το όργιο της αστυνομικής βίας.

Να κρύψει τις βαρύτατες ευθύνες του για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων του πολίτη που ξυλοκοπήθηκε ανελέητα κατά τα νέα γεγονότα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στη Νέα Σμύρνη επιχειρεί το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο πήγε να τα ρίξει στην ύπαρξη του σχετικού αποκαλυπτικού βίντεο, ενώ ήταν το ίδιο που προχώρησε στη διαρροή αυτή.

Ειδικότερα χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και του καταιγισμού ερωτήσεων για το θέμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε σχετικά με την κίνηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κων. Κυρανάκη να δημοσιοποιήσει από τηλεοράσεως (Open), με τη γνωστή του αμετροέπεια, το όνομα του πολίτη που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη και να μιλήσει και σε σχέση με τα πολιτικά του φρονήματα και τη συμμετοχή του σε συλλογικότητες και διαμαρτυρίες, σε μια προσπάθεια να σχετικοποιήσει την απρόκλητη αστυνομική βία σε βάρος του. Κίνηση που προκάλεσε σάλο τόσο σε επίπεδο δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων όσο και σε επίπεδο φακελώματος πολιτικών φρονημάτων. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, λοιπόν, κάλυψε τον Κων. Κυρανάκη, λέγοντας ότι «το βίντεο το οποίο δείχνει αυτήν την εικόνα ξυλοδαρμού ενός εκ των συλληφθέντων δεν το έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση δεν δρα ως κουκουλοφόρος. Υπάρχουν πρόσωπα γνωστά, υπάρχει περιστατικό που διερευνάται και σε κάθε περίπτωση, πρόσωπα που φαίνονται στην κάμερα. Θα επαναλάβω ότι αυτό το βίντεο που έκανε τον γύρο των social media χθες δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση». Μόνο που η δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων του θύματος δεν προήλθε από το βίντεο. Προήλθε από συγκεκριμένη διαρροή, την οποία έκανε βέβαια η ίδια η κυβέρνηση. Η πραγματικότητα είναι ότι όλα όσα είπε δημοσίως ο Κων. Κυρανάκης είναι πιστή αναπαραγωγή του αφηγήματος που απέστειλε η κυβέρνηση σε υπουργούς και βουλευτές της, στο πλαίσιο του «Σφυγμού», δηλαδή του non paper με την κεντρική γραμμή του κόμματος, που αποστέλλεται στα στελέχη προκειμένου να την αναπαράγουν όταν βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης.

Αυτό το κυβερνητικό non paper αναπαρήγαγε λοιπόν ο κ. Κυρανάκης. Εκεί υπήρχε το όνομα του θύματος και όσα ανέφερε σε σχέση με τα πολιτικά του φρονήματα. Εκεί υπήρχε ακόμα και ο ισχυρισμός του βουλευτή της Ν.Δ. ότι το θύμα «προσπάθησε να αποσπάσει το υπηρεσιακό όπλο του αστυνομικού», κάτι το οποίο δεν προκύπτει πουθενά από το σχετικό βίντεο. Αλλά αν δει κανείς στο efsyn.gr το ακριβές κείμενο του «Σφυγμού» της Ν.Δ., θα διαπιστώσει ότι δεν ήταν μόνο ο Κων. Κυρανάκης που το αναπαρήγαγε πιστά.

Ηταν και ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Ιωάννης Παππάς, που το ανάρτησε αυτολεξεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρότι η δική του ανάρτηση πέρασε στα ψιλά. Το περιεχόμενο του ίδιου non paper αναπαρήγαγαν με την παρουσία τους στα ΜΜΕ, παρότι δεν έδωσαν το όνομα του πολίτη, και υπουργοί της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, η δημοσιοποίηση των στοιχείων του πολίτη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, με τον ιστότοπο των «Παραπολιτικών» να αποδίδει ευθύνες για τη διαρροή σε συνεργάτες του πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας λόγο για «εντελώς άστοχη και θεσμικά επικίνδυνη αποκάλυψη του ονόματος του ανθρώπου που φαινόταν στα σχετικά video να δέχεται άγρια και αναίτια χτυπήματα» και αναφέροντας ότι «κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία του εν λόγω νεαρού στο σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο πλαίσιο του καθιερωμένου “Σφυγμού της Ημέρας”, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποια επεξήγηση για την ανάγκη της προσεκτικής χρήσης των αντίστοιχων πληροφοριών ή τη μη δημοσιοποίηση τουλάχιστον του ονόματός του».

Εν τω μεταξύ η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» για το θέμα των μεταλλικών πτυσσόμενων κλομπ που είδαμε να χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί στη Νέα Σμύρνη, για την επικινδυνότητά τους και για το αν αποτελούν νέο οπλισμό της αστυνομίας ή τα προμηθεύονται οι αστυνομικοί με δική τους πρωτοβουλία, αλλά δεν απάντησε, λέγοντας: «Δεν είμαι αστυνομικός. Θα πρέπει να ρωτήσετε την Αστυνομία». Βέβαια δεν νοείται η αστυνομία να λειτουργεί αυτονομημένα από την πολιτική της ηγεσία και η κυβέρνηση να μην έχει λόγο για τον οπλισμό της.

Οσον αφορά την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε χθες ότι «για το περιστατικό διεξάγεται εσωτερική έρευνα στην Αστυνομία» και ότι «άσκοπη βία δεν δικαιολογείται. Είμαστε απόλυτοι σε αυτό», όταν είναι ο ίδιος βέβαια που αποτελεί εκ μέρους της κυβέρνησης τον βασικό εκφραστή του δόγματος του νόμου και της τάξης, που οδηγεί σε αλλεπάλληλα τέτοια περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, τα οποία βλέπουμε συστηματικά την τελευταία περίοδο.

Τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη «άδειασε» με έντονο τρόπο ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, αναφέροντας πως «με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και, ιδίως, την καθ’ όλα αυθαίρετη συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ. στο χθεσινό περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, έγινε πολύς λόγος για την σιωπή τής υπό την προεδρία μου άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας» και επισημαίνοντας πως «η ως άνω Επιτροπή, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει.

Και τούτο γιατί, μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της. Αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4.5.2020 πόρισμα της Επιτροπής προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα».

Γιάννης Μπασκάκης

Μετά συγχωρήσεως…

…κύριε πρωθυπουργέ, αλλά αν κατάλαβα καλά ο βουλευτής σας Μπάμπης Παπαδημητρίου μιλώντας στο MEGA χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ τον άλλο βουλευτή σας Κωνσταντίνο Κυρανάκη… καταδότη για την αναφορά του ονόματος του πολίτη που ξυλοκοπήθηκε αγρίως στη Νέα Σμύρνη.

Επειδή τα στοιχεία του υπήρχαν στο γνωστό… σκονάκι (non paper, «Σφυγμός») του Μαξίμου, να πιθανολογήσω ότι θεωρεί και αυτούς που το συνέταξαν καταδότες; Εσείς… τι γνώμη έχετε;