Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το… ταξίδι Νικολάου στην Κω και το πτυχίο της – Σ. Φάμελλος: Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και στις…

Επεισόδιο Σκουρλέτη-Όλγας Γεροβασίλη -Για τον μισθό των βουλευτών ...

Τα ερωτήματα είναι πολλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει απαντήσεις

Ερώτηση για το… ταξίδι της Σοφίας Νικολάου – γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής – στην Κω και το πτυχία της, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την παραίτηση ή την αποπομπή της – ζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από την απόφαση της κ. Νικολάου να επισκεφτεί την Κω από 6 έως 15 Αυγούστου μαζί με τέσσερις συνοδούς ασφαλείας. Η ερώτηση για το ταξίδι κατατέθηκε – με πρωτοβουλία του βουλευτή Δράμας, Θεόφιλου Ξανθόπουλου – προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με απόφασή της που αναρτήθηκε στη Διαύγεια (Αρ. Πρωτ. 10967/28-7-2020), η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Σοφία Νικολάου, ενέκρινε χρηματικό ένταλμα 3.895,58 ευρώ, για την υπηρεσιακή μετακίνηση της ιδίας και 4 συνοδών ασφαλείας στο νησί της Κω. Η ίδια θα μεταβεί στην Κω αεροπορικώς μαζί με έναν συνοδό ασφαλείας στις 6 Αυγούστου 2020 και θα επιστρέψει στις 15 Αυγούστου 2020.

Με την ίδια απόφαση ενέκρινε επίσης την μετάβαση στην Κω και άλλων 3 συνοδών ασφαλείας, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στο νησί ακτοπλοϊκώς με τα δύο υπηρεσιακά αυτοκίνητα, μια ημέρα νωρίτερα, στις 5 Αυγούστου 2020 και θα επιστρέψουν στην Αθήνα, στις 17 Αυγούστου 2020.

Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Νικολάου, το ταξίδι γίνεται για υπηρεσιακούς λόγους, προκειμένου, όπως αναφέρεται, η κ. Νικολάου να επισκεφθεί το Κατάστημα Κράτησης της Κω όπου και θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις, για υπηρεσιακούς λόγους, με στελέχη τοπικών φορέων.

Όπως ορίζεται, μάλιστα, στην επίμαχη απόφαση, στη δαπάνη των 3.895,58 ευρώ, περιλαμβάνονται έξοδα ημερήσιας αποζημίωσης και κίνησης προσωπικού, καθώς και έξοδα διανυκτέρευσης προσωπικού του ειδικού φορέα Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Από την έκδοση μάλιστα του Χρηματικού Εντάλματος Προπληρωμής εγκρίνεται δαπάνη 1.140,00 € για τα έξοδα διανυκτέρευσης της κ. Νικολάου και της συνοδείας της από 6-8-2020 έως 15-8-2020.

Επίσης με άλλο Χρηματικό Ένταλμα Προληρωμής, εγκρίνεται συνολική δαπάνη 1.418,58 €, ως έξοδα ημερήσιας αποζημίωσης των συνοδών ασφαλείας της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής πολιτικής για το χρονικό διάστημα από 6-8-2020- έως 15-8-2020.

Τέλος με τρίτο Χρηματικό Ενταλμα εγκρίνεται δαπάνη 1.337,00 € για οδοιπορικά έξοδα της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής κ. Νικολάου και των συνοδών ασφαλείας της.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως από τις αναφορές στα παραπάνω δημόσια έγγραφα προκύπτει ότι το υπηρεσιακό ταξίδι της κ. Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής στην Κω και των τεσσάρων συνοδών ασφαλείας της, προκειμένου να επιθεωρήσει τις φυλακές του νησιού και να συναντηθεί με τοπικούς φορείς, θα διαρκέσει εννιά ολόκληρες ημέρες.

Όπως υπογραμμίζουν, ωστόσο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προσωπική της ανακοίνωση στα social media, η κ. Νικολάου, υποστήριξε ότι η υπηρεσιακή της επίσκεψη θα διαρκέσει 3 μέρες από 6-9 Αυγούστου και όχι έως 15 Αυγούστου, όπως αναφέρεται στα επίσημα δημόσια έγγραφα και προσθέτει ότι είναι προφανές ότι οι υπόλοιπές 6 ημέρες θα καλυφθούν από προσωπικές της δαπάνες. Σε αυτές περιλαμβάνει και τις δαπάνες διαμονής των 4 συνοδών ασφαλείας καθώς, όπως αναφέρει, λόγω θέσης δεν μπορεί να παραιτηθεί από την συνοδεία ασφαλείας ακόμη κι αν η μετάβασή της γινόταν για λόγους μη υπηρεσιακούς.

Η κ. Νικολάου, ισχυρίζεται δηλαδή, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πραγματοποιεί ένα τριήμερο υπηρεσιακό ταξίδι στην Κω για να επιθεωρήσει τις φυλακές του νησιού και να συναντηθεί με τοπικούς φορείς, τον Αστυνομικό διευθυντή και τον Έπαρχο, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί ένα 6ημερο ιδιωτικό ταξίδι, όπου η κ. Γενική Γραμματέας θα πραγματοποιήσει προσωπικές διακοπές στο νησί, καλύπτοντας η ίδια τα έξοδα των διαμονής και των τεσσάρων συνοδών ασφαλείας της.

Εδώ θα πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι οι φυλακές της Κω είναι από τις πιο μικρές της χώρας. Βρίσκονται μέσα στην πόλη της Κω, έχουν μόνο τρεις θαλάμους και ένα προαύλιο. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα έχει μόνο 116 κρατούμενους.

Τα παραπάνω δεδομένα, τονίζουν οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δικαιολογούν την διάρκεια της υπηρεσιακής επίσκεψης της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής ενώ επίσης δεν διευκρινίζεται με ποια θεσμική ιδιότητα θα συναντηθεί με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς του νησιού.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Νικολάου προκαλεί αντιδράσεις με τις αποφάσεις της. Είχαν προηγηθεί οι απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών απολύμανσης, απεντόμωσης-μυοκτονίας και προμήθειας υγειονομικού υλικού στις φυλακές της χώρας, ύψους περίπου 740.000 ευρώ, καθώς και η απευθείας ανάθεση του έργου της επικοινωνιακής προβολής της ίδιας και του γραφείου της, σε «γαλάζια» πολιτευτή και στέλεχος της ΝΔ στην Εύβοια, έναντι του ποσού των 25.000 ευρώ για ένα έτος.

Ειδικά για τις απευθείας αναθέσεις στις φυλακές, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιβεβαίωσε ότι έγιναν προφορικά, χωρίς καμία ανταλλαγή εγγράφων προσκλήσεων και προσφορών και χωρίς να συσταθεί καμία επιτροπή αξιολόγησης. Επίσης η εταιρεία ΙΚΕ που ανέλαβε τις απεντομώσεις – μυοκτονίες στις φυλακές, δεν φαίνεται να διέθετε την επίσημη πιστοποίηση, με αποτέλεσμα, το έργο των απεντομώσεων και μυοκτονιών να διενεργηθεί τελικά σε όλες τις φυλακές από άλλες πιστοποιημένες εταιρείες και πρόσωπα που διέθεταν την απαιτούμενη πιστοποίηση, κατ΄ εντολήν της εταιρείας στην οποία ανατέθηκε το συγκεκριμένο έργο από το Υπουργείο και κατά παράβαση της σύμβασης που υπογράφηκε και απαγόρευε τις υπεργολαβίες.

-Επειδή, η χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, προϋποθέτει όρους διαφάνειας και ελέγχου των πράξεων και αποφάσεων των δημόσιων υπολόγων.

-Επειδή τα πρόσωπα που ασκούν εξουσία οφείλουν να χρησιμοποιούν τα χρήματα του ελληνικού λαού, με σύνεση και προσοχή και προφανώς για λόγους που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων τους.

-Επειδή, από την συγκεκριμένη απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου, προκύπτουν ερωτήματα τόσο για την συνολική διάρκεια της υπηρεσιακής επίσκεψης της στο νησί της Κω όσο και για την πραγματική ανάγκη παρουσίας τόσων συνοδών ασφαλείας και μεταφοράς οχημάτων για τις ανάγκες μετακίνησης της στο νησί.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:

-Είχε ενημερωθεί για το συγκεκριμένο υπηρεσιακό και προσωπικό ταξίδι της κ. Νικολάου στην Κω από 6 έως 15 Αυγούστου 2020, με δύο υπηρεσιακά αυτοκίνητα και 4 συνοδούς ασφαλείας;

-Έχει δώσει την έγκρισή του, για την συνολική διάρκεια της επίσκεψης αυτής στη Κω και την παρουσία 4 αστυνομικών-συνοδών ασφαλείας της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου του;

-Άραγε πόσο χρόνο χρειάζεται η κ. Νικολάου για να συναντηθεί και να συζητήσει τα προβλήματα της φυλακής της Κω, με τον Διευθυντή, τον αρχιφύλακα και τον διοικητή της φρουράς του σωφρονιστικού καταστήματος του νησιού, στους 3 θαλάμους του οποίου φιλοξενούνται μόλις 116 κρατούμενοι;

-Ποιες είναι οι συναντήσεις με τοπικούς φορείς που επικαλείται η κ. Νικολάου στην απόφαση της και οι οποίες καθιστούν αναγκαία την συγκεκριμένη διάρκεια της υπηρεσιακής της επίσκεψης;

-Με ποια θεσμική αρμοδιότητα η κ. Νικολάου θα συναντηθεί με άλλους τοπικούς φορείς του νησιού και πόσος χρόνος χρειάζεται για αυτές τις συναντήσεις;

-Σε ποια άλλη φυλακή της χώρας, η υπηρεσιακή της επίσκεψη της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής είχε την ίδια χρονική διάρκεια;

-Θα ελεγχθεί η κ. Γ. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής για το συγκεκριμένο θέμα ή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θεωρεί ότι δεν εγείρεται κάποιο ζήτημα;

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις σπουδές Νικολάου

ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ προς τους κ.κ. Υπουργούς

Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη & Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδη και με θέμα: «Τίτλος σπουδών αλλοδαπού Πανεπιστημίου της κ. Σοφίας Νικολάου, Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», κατέθεσαν 19 Βουλευτές και Βουλεύτριες του #ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαίας του κόμματος Κώστα Μάρκου:

Σύμφωνα με το αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βιογραφικό της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, η Γ.Γ. κ. Σοφία Νικολάου δηλώνει ότι το 1996 άρχισε τη φοίτησή της στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 2001.

Επίσης στο ίδιο βιογραφικό αναγράφεται επί λέξει ότι «… το 2001, σπούδασε Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre, στη Γαλλία».

Επειδή από την παραπάνω εξαιρετικά διφορούμενη, ασαφή και αόριστη αναφορά στο βιογραφικό της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφίας Νικολάου, δεν προκύπτει σαφώς ούτε η διάρκεια των σπουδών της, ούτε αν αυτή απέκτησε τελικά κάποιον τίτλο σπουδών από το ως άνω αναφερόμενο Γαλλικό Πανεπιστήμιο.

Παρακαλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να καταθέσουν στο σώμα:

Αντίγραφο τίτλου σπουδών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre της Γαλλίας, της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφίας Νικολάου.

 

Σ. Φάμελλος: Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες λόγω Χατζηδάκη

Κατά τη σημερινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, στη Βουλή, με θέμα, «Στον αέρα η εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και η προστασία των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας», επιβεβαιώθηκε η ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, θα ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πιο αυστηρούς ελέγχους στη χώρα μας, καθώς προβλέπεται καθυστέρηση της εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και της κύρωσης των Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κύριος Οικονόμου, παραδέχτηκε ότι πρέπει να αλλάξουν όλες οι συμβάσεις των μελετών που «τρέχουν», ύψους 17,5 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που έχουν εγκριθεί από το ΕΣΠΑ.

Το αλαλούμ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποδεικνύεται και από το ότι σε ερώτηση του Σ. Φάμελλου για το ποιο θα είναι το αρμόδιο όργανο, με απόφαση του οποίου θα οριστούν νέες προδιαγραφές των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, κάτι που αναφέρεται ρητά στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο (4685/2020), και συγκεκριμένα στην παράγραφο 2, του άρθρου 47, ο κύριος Οικονόμου απάντησε ότι δε θα αλλάξουν οι προδιαγραφές (;) αλλά θα αλλάξουν οι συμβάσεις (!), σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονται στο νόμο Χατζηδάκη.

Ο κύριος Οικονόμου επιβεβαίωσε επίσης, την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των ΕΠΜ από το Νοέμβριο 2020, όπως προβλεπόταν αρχικά, στο τέλος του 2021, χωρίς να δώσει καμία σαφή απάντηση για το θέμα του πρόσθετου οικονομικού αντικειμένου, λόγω των αλλαγών.

Τέλος, ο Σ.Φάμελλος δήλωσε: «Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Μητσοτάκη-Χατζηδάκη οδηγεί σε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων. Αποδεικνύεται ταυτόχρονα, η απίστευτη προχειρότητα και η αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Η καθυστέρηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών θα οδηγήσει σε καθυστέρηση ή ακόμα και στις ελληνικές καλένδες την ολοκλήρωση των ΕΠΜ και άρα τη θέσπιση των ΠΔ προστασίας των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας. Κάτι που σημαίνει λιγότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και πρόστιμα από την Ε.Ε. που μας έχει παραπέμψει ήδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με βάση όσα ειπώθηκαν σήμερα, στη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης,  ο κύριος Χατζηδάκης θα πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή και την Ε.Ε. πώς θα καλύψει το πρόσθετο κόστος τροποποίησης του φυσικού αντικειμένου των νέων συμβάσεων των ΕΠΜ και πότε επιτέλους θα τελειώσουν οι ΕΠΜ και τα ΠΔ. Από ό,τι φαίνεται, πρέπει επίσης να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το αλαλούμ με τις μελετητικές ομάδες, την τροποποίηση των συμβάσεων και τα νέα πρόστιμα που θα επιβληθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».