Ερωτήματα για την περίεργη κράτηση νεοεισερχόμενων προσφύγων στη Μυτιλήνη – Ποιος Χρυσοχοΐδης τώρα, η Σία Κοσιώνη θα ρίξει τα πρόστιμα

Δεν έστειλε κάποιο εκπρόσωπό της η Υπατη Αρμοστεία.

Νέο τρόπο να υποβάλει τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες σε ταλαιπωρία, που φτάνει και στα όρια του βασανισμού, βρήκε το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ομάδα 26 προσφύγων αποβιβάστηκε στην παραλία Χρυσή Αμμος στην περιοχή Παλιός Μανταμάδος και υπό τον φόβο επαναπροώθησης κρύφτηκαν στα γύρω βουνά και ειδοποίησαν για την παρουσία τους την οργάνωση Aegean Boat Report, στέλνοντας βίντεο, φωτογραφίες και τη γεωγραφική τους θέση. Παρέμειναν στο σημείο μέχρι το πρωί, όταν ειδοποιήθηκαν η Υπατη Αρμοστεία και το Λιμεναρχείο.

Ωστόσο, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης το Λιμεναρχείο αρνούνταν να επιβεβαιώσει την παρουσία τους στο νησί. Αλλά και η Υπατη Αρμοστεία, ακολουθώντας άλλη μια φορά την τακτική του Πόντιου Πιλάτου, δεν έστειλε εκπρόσωπό της στο σημείο.

Η υπόθεση έπαιρνε ωστόσο διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η οργάνωση φρόντισε να ενημερώσει όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες ότι το τοπικό παράρτημα της Υπατης Αρμοστείας έχει πάρει κατάλογο με τα ονόματα και τις ηλικίες των προσφύγων. Η οργάνωση καλούσε τους δημοσιογράφους της Λέσβου να σπεύσουν στο σημείο προκειμένου να μην έχουν οι πρόσφυγες την τύχη άλλων που επαναπροωθήθηκαν και βρέθηκαν να πλέουν ακυβέρνητοι στο Αιγαίο σε φουσκωτές διασωστικές σχεδίες τύπου liferaft.

Γύρω στις πέντε το απόγευμα το Λιμεναρχείο αναγκάστηκε ανεπίσημα να παραδεχτεί την παρουσία τους και ειδοποίησε τις εμπλεκόμενες αρχές ότι οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στη δομή καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα.

Παραμένουν όμως τα ερωτήματα για το ποιος διέταξε την πολύωρη κράτηση ανθρώπων ταλαιπωρημένων από τη θάλασσα, πεινασμένων και διψασμένων και με ποιο απώτερο στόχο.

Ποιος Χρυσοχοΐδης τώρα, η Σία Κοσιώνη θα ρίξει τα πρόστιμα

Πού αλλού θα έβγαινε να μιλήσει απόψε ο εξαφανισμένος όλη την ημέρα υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πού αλλού εκτός από το φιλόξενο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ;

Βγήκε λοιπόν και μίλησε στη Σία Κοσιώνη και έδωσε μία φιλική συνέντευξη από πολιτικής απόψεως, αλλά συνέντευξη-παρωδία αν τη δούμε δημοσιογραφικά.

Ένας τρομαγμένος και ταυτόχρονα θρασύδειλος υπουργός να λέει αντιφατικά μεταξύ τους πράγματα, από τη μία να υποστηρίζει πως υπήρχε απαγόρευση συναθροίσεων, αλλά ταυτόχρονα -και μετά από δική του παρέμβαση, ποίου άλλου…- να λέει πως (περίπου) δεν απαγορεύονταν οι πολιτικές εκδηλώσεις.

Και το πρωινό φιάσκο της αστυνομίας με τη συγκέντρωση του ΚΚΕ το προσπέρασε γρήγορα-γρήγορα λέγοντάς μας, σχεδόν, πως το γνώριζε μωρέ και έδωσε ατύπως άδεια. Κι ας γέλαγε όλος ο κόσμος με τους Κλουζό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αλλά καλύτερη από τον κ. Χρυσοχοΐδη ήταν η Σία Κοσιώνη. Τον ρώτησε κάποια στιγμή και για τους δεκάδες-εκατοντάδες προσαχθέντες στη ΓΑΔΑ. Δεν τον ρώτησε όμως αν αφέθηκαν ελεύθεροι, αν συνελήφθησαν τελικά, αν ήταν αθώοι ή ένοχοι. Όχι, όχι, η αγωνία της Σίας είχε να κάνει με το αν θα τους καταλογιστεί και, πέραν όλων των άλλων, πρόστιμο λόγω κορονοϊού!

(του Δημήτρη Κανελλόπουλου)