Ερντογάν σε παρέλαση Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Αρμενία χρειάζεται νέους ηγέτες – Καζάνι που βράζει η Αλβανία. Εξεγέρσεις σε πολλές πόλεις

Ερντογάν σε παρέλαση Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Αρμενία χρειάζεται νέους ηγέτες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε την Πέμπτη σε μια στρατιωτική παρέλαση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για την αλλαγή της ηγεσίας στην Αρμενία, μετά την ήττα της χώρας από το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε την Πέμπτη σε μια στρατιωτική παρέλαση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για την αλλαγή της ηγεσίας στην Αρμενία, μετά την ήττα της χώρας από το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο.

Ο Ερντογάν παρείχε στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο.

Στην παρέλαση ο Ερντογάν δήλωσε: «Ευχόμαστε στον Αρμενικό λαό να απαλλαγεί από το βάρος των ηγετών που τους παρηγορούν με τα ψέματα του παρελθόντος και τους παγιδεύουν στη φτώχεια».

«Εάν ο λαός της Αρμενίας μάθει τα μαθήματά του από αυτό που συνέβη στο Καραμπάχ, αυτό θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής».

Η Αρμενία και η Τουρκία υπέγραψαν μια ειρηνευτική συμφωνία ορόσημο το 2009 για την αποκατάσταση των δεσμών και το άνοιγμα των κοινών συνόρων τους μετά από έναν αιώνα εχθρότητας που προήλθε από τη μαζική δολοφονία Αρμενίων από τον Οθωμανικό στρατό του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά η συμφωνία δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι δεσμοί παρέμειναν τεταμένοι.

Ο Ερντογάν εξέδωσε παρόμοια έκκληση για πολιτική αλλαγή στην Αρμενία στις 27 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος των έξι εβδομάδων στο Καραμπάχ.

Οι μάχες σταμάτησαν τον περασμένο μήνα μετά την ανάπτυξη των ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που κλειδώθηκε σε εδαφικά κέρδη από το Αζερμπαϊτζάν, στενό σύμμαχο της Τουρκίας.

Το Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά είναι κατοικημένο και, μέχρι πρόσφατα, ήταν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων, μετά από έναν αιματηρό πόλεμο στη δεκαετία του 1990, κατά τον οποίο κατέλαβαν και άλλες απομακρυσμένες περιοχές που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος παρέστη στην παρέλαση στο Μπακού με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιχλάμ Αλίγιεφ, είπε ότι υπάρχει επίσης ανάγκη να λογοδοτήσουν οι εθνικές Αρμενικές δυνάμεις για τα εγκλήματα πολέμου και την καταστροφή χωριών, πόλεων και τζαμιών.

Οι Αρμενικές δυνάμεις, ωστόσο, αρνούνται τέτοιες κατηγορίες. Λένε ότι οι δυνάμεις των Αζέρων και οι ξένοι μισθοφόροι είναι υπεύθυνοι για την μεγάλης κλίμακας πολιτιστική καταστροφή και τις φρικαλεότητες.

Κατά την παρέλαση της Πέμπτης, ελικόπτερα που φέρουν σημαίες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν πέταξαν πάνω από την κοντινή Κασπία Θάλασσα, σχεδόν 3.000 τουρκικά και αζέρικα στρατεύματα παρέλασαν στην κεντρική πλατεία του Μπακού.

Ο Αλίγιεφ αποτίει φόρο τιμής στην υποστήριξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Ο Ερντογάν υποστήριξε τη θέση μας, τη διακίωσή μας, από την αρχή… Συμμετέχοντας σε αυτήν την παρέλαση νίκης, δείχνουμε και πάλι την ενότητα μας, όχι μόνο στους λαούς μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Πηγή: Reuters

 

Καζάνι που βράζει η Αλβανία – Εξεγέρσεις σε πολλές πόλεις για την δολοφονία 25χρονου από αστυνομικό

 Καζάνι που βράζει η Αλβανία – Εξεγέρσεις σε πολλές πόλεις για την δολοφονία 25χρονου από αστυνομικό

Με τις διαδηλώσεις να επεκτείνονται και σε άλλες αλβανικές πόλεις, εκτός από τα Τίρανα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα προέβη σήμερα το απόγευμα σε δηλώσεις για την εκτέλεση από την αστυνομία του 25χρονου Κλοντιάν Ράσια πριν δύο μέρες στα Τίρανα, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του, αλλά είχε παραβιάσει το αστυνομικό ωράριο κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού.

Ο κ. Ράμα καταδίκασε την ενέργεια του αστυνομικού, χαρακτηρίζοντας την πράξη του, παράφορη παραβίαση του νόμου. Ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και του κράτους. Το λόγο, είπε ο Ράμα στη συνέχεια, έχει τώρα η δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Σάντερ Λέσιαϊ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του. Ο κ. Ράμα ανακοίνωσε ότι δέχτηκε την παραίτηση του υπουργού του, καθώς εκείνος, μετά τις δηλώσεις Ράμα, έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της παραίτησής του.

Ωστόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός επωφελήθηκε της ευκαιρίας να υπερασπιστεί το έργο της αστυνομίας και για να καταφερθεί κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, κατά τον Ράμα, βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις στο όνομα του αδικοχαμένου νεαρού για πολιτικά τους οφέλη.

Όπως είναι γνωστό, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε το γεγονός, χαρακτηρίζοντας την εκτέλεση του νεαρού, ως αποκορύφωμα της υπέρμετρης χρήσης βίας κατά των πολιτών και ως ένδειξη αξιοποίησης της αστυνομίας σε όφελος της κυβερνητικής πολιτικής και συμφερόντων.

Ωστόσο, στα Τίρανα συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αφορμή τη δολοφονία του 25χρονου. Το επίκεντρο των διαδηλώσεων έχει επικεντρωθεί έξω από το κτήριο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, ενώ εξεγέρσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας.

Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει τεθεί επί ποδός, ενώ έβγαλε στους δρόμους της πρωτεύουσας και θωρακισμένα οχήματα. Η βασική της μέριμνα επικεντρώνεται στην προστασία του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Χθες στις βίαιες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα 8 αστυνομικοί, δύο διαδηλωτές και ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκαν ζημίες στο κτήριο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ταυτόχρονα, πυρπολήθηκαν και γκρεμίστηκαν χριστουγεννιάτικα δέντρα και μέρος από τον υπόλοιπο χριστουγεννιάτικο στολισμό της πρωτεύουσας.