Ερντογάν: “Η Τουρκία ελπίζει να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ” – Ακάρ: Οι αμερικανικές κυρώσεις κλονίζουν τη συμμαχία ΗΠΑ,Τουρκίας

O Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

“Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συνετή στάση απέναντι στην Τουρκία”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του να ανοίξει “μια νέα σελίδα” με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην πρώτη επικοινωνία του Τούρκου ηγέτη με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

“Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ” και να “ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της” και “στη βάση κοινών συμφερόντων”, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σύμφωνο μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο “θετικού” κλίματος.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την ετοιμότητα της Άγκυρας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις.

Τονίζοντας ότι η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στην νομιμότητα, υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει πάντοτε τις απαραίτητες προσπάθειες για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην περιοχή.

“Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συνετή στάση απέναντι στην Τουρκία”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μια μέρα μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών συστημάτων S-400.

 

Ακάρ: Οι αμερικανικές κυρώσεις κλονίζουν τη συμμαχία ΗΠΑ – Τουρκίας

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ δηλώνει πως οι αμερικανικές κυρώσεις κλόνισαν τις αξίες της αμερικανοτουρκικής συμμαχίας.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών πυραύλων κλόνισε όλες τις αξίες της συμμαχίας τους και ζήτησε την ανανέωση της μεταξύ τους συνεργασίας, αν και ο επικεφαλής της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας υποστήριξε πως οι αμερικανικές κυρώσεις, που επιβλήθηκαν σε βάρος του και σε βάρος της υπηρεσίας του, δεν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις σχέσεις και μπορεί να προωθήσουν την εγχώρια ανάπτυξη.

Τη Δευτέρα (14/12), η Ουάσινγκτον επέβαλε τις κυρώσεις σε βάρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), του προέδρου της και τριών άλλων στελεχών της, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτή η απόφαση για κυρώσεις κλόνισε όλες τις αξίες της συμμαχίας των χωρών μας», δήλωσε ο Ακάρ. «Η επιστροφή στη συνεργασία και την αλληλεγγύη με τις Ηνωμένες Πολιτείες … θα προσέφερε μια σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Ωστόσο ο επικεφαλής της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ υποβάθμισε τις αμερικανικές κυρώσεις και δήλωσε επίσης: «Περιμένουμε πως αυτό δεν θα επηρεάσει πολύ τις σχέσεις μας». «Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Όπως είπαν και οι ίδιοι, υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Εμείς και αυτοί περιμένουμε πως αυτό θα συνεχισθεί», πρόσθεσε ο Ντεμίρ μιλώντας στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Θα βρούμε λύσεις γι’ αυτό στους κύκλους μας. Από την πλευρά μας, η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανιάς θα συνεχισθεί, ίσως περισσότερο γρήγορα», δήλωσε ο Ντεμίρ.