Ερντογάν: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί για τις σχέσεις – Μακρόν: Εξίσωση με πολλούς αγνώστους, η Γερμανία χωρίς την Μέρκελ

Τζο Μπάιντεν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ό,τι μας επιβάλλουν για το θέμα των S-400. Για εμάς το θέμα των S-400 έχει τελειώσει», τονίζει ο Ερντογάν

Απογοητευμένος δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, αλλά και την άρνηση του Τζο Μπάιντεν να τον συναντήσει.

«Δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, προς τους Τούρκους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για την Κωνσταντινούπολη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις δεν είναι σε καλό σημείο.

«Δεν μπορώ πραγματικά να πω ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Γιατί; Κοίτα, αγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια δολάρια και αυτά τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν. Η Αμερική πρέπει να το διευθετήσει αυτό το θέμα. Πρέπει να το διορθώσει», ανέφερε, ενώ δεν απέκλεισε τη διεθνή νομική οδό.

«Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ό,τι μας επιβάλλουν για το θέμα των S-400. Για εμάς το θέμα των S-400 έχει τελειώσει. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς η Αμερική δεν ενήργησε τίμια, δεν ενεργεί».

H παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι «θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια. Αυτή η Τουρκία είναι άλλη Τουρκία. Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα πάμε ακόμη παρακάτω. Αλλά αύριο δεν θα μπορούν να πουν ‘Γιατί δεν αγοράζετε τα F-35;’. Εάν δεν δώσετε, δεν θα πάρουμε. Τότε θα χτυπήσουμε άλλες πόρτες. Τους το είπα αυτό και στη συνέντευξή μου στο CBS εδώ. ‘Δηλαδή, σκέφτεστε να αγοράσετε από αλλού’, με ρώτησε. Είπα ‘Αν χρειαστεί, θα αγοράσουμε’. Αν εσύ τώρα δεν μου δώσεις Patriot, μετά όταν εγώ πάρω S-400 θα μου πεις ‘Γιατί πήρες S400;”. Η Τουρκία θα αγοράσει ό,τι χρειάζεται για την άμυνά της. Θα αρχίσει επίσης να τα παράγει, εάν είναι απαραίτητο. Το έχουμε ήδη ξεκινήσει τώρα. Από εδώ και πέρα, θα το πάμε σε υψηλότερο επίπεδο. Ας ελπίσουμε ότι θα παράγουμε τα δικά μας μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη. Θα το δουν. Ελπίζω να κάνουμε και αυτό το βήμα. Ελπίζω, ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ, να αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλον φιλικά και όχι εχθρικά. Αλλά ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ, η τρέχουσα πορεία δεν προμηνύει καλό οιωνό. Κατά την 19χρονη καριέρα μου ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος, έχω να πω ότι το σημείο που έφτασαν οι σχέσεις μας με την Αμερική, δεν είναι δυστυχώς στο καλύτερο σημείο. Δούλεψα καλά με τον υιό Μπους, συνεργάστηκα καλά με τον κ. Ομπάμα, συνεργάστηκα καλά με τον κ. Τραμπ, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον κ. Μπάιντεν», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνάντηση με Πούτιν – Στην ατζέντα η Συρία

Για τη συνάντησή του με το Ρώσο πρόεδρο στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν είπε ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών, αλλά θα έχει μόνο μία διμερή συνάντηση με τον Πούτιν.

«Δεν πρόκειται για συνάντηση που θα αφορά μόνο το Ιντλίμπ. Ταυτόχρονα, θα συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας και την κατάσταση στη Συρία. Πού βρισκόμαστε στη Συρία, ποιο είναι το επόμενο στάδιο».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία και η Ρωσία είναι δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή. «Πρέπει να δηλώσω ένα ακόμη πράγμα όταν λέω ‘δύο σημαντικές χώρες’. Δεν έχουμε δει κανένα λάθος στις σχέσεις μας με τη Ρωσία μέχρι τώρα. Οι εξελίξεις στη Συρία είναι πολύ καλύτερες χωρίς να σημαίνει ότι πότε – πότε δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Αλλά μπορούμε να τα αντισταθμίσουμε αμέσως με τα βήματα που κάνουμε, τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών», ανέφερε.

 

Μακρόν: Εξίσωση με πολλούς αγνώστους για τον Γάλλο πρόεδρο η Γερμανία χωρίς την ΜέρκελΜακρόν: Εξίσωση με πολλούς αγνώστους για τον Γάλλο πρόεδρο η Γερμανία χωρίς την Μέρκελ

Με το τέλος της εποχής Μέρκελ, το ειδικός βάρος του Εμανουέλ Μακρόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται. Όμως, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλούς αγνώστους της γερμανικής εξίσωσης, που μπορεί να θέσουν εμπόδια στις ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες.

Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Γερμανία , όποιο και αν είναι το όνομά του, θα έχει μπροστά του δύσκολες διαπραγματεύσεις για να καταλήξει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Από τη συμφωνία που θα πλαισιώσει αυτήν την κυβέρνηση -κάτι που θα χρειασθεί εβδομάδες- θα εξαρτηθεί το περιθώριο ελιγμών που θα έχει η επόμενη γερμανική ηγεσία στην Ευρώπη, όπου θα κάνει στην συνέχεια τα πρώτα της βήματα υπό τα βλέμματα των εταίρων της.

«Είναι προφανές ότι ο επόμενος καγκελάριος δεν θα έχει στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή το ειδικό βάρος που έχει σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ» λέει ο Αλεξάντρ Ρομπινέ-Μποργκομάνο, υπεύθυνος για την Γερμανία στο Ινστιτούτο Montaigne.

«Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για τον Γάλλο πρόεδρο, πέραν της στιγμιαίας ικανοποίησης που θα σημαίνει ότι θα γίνει ο ισχυρός πόλος του γαλλογερμανικού άξονα».

Η Γαλλία ταυτόχρονα θα ασκήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της ευρωπαϊκής ατζέντας του Παρισιού, από την ανάκαμψη της οικονομίας μέχρι την μεταναστευτική πολιτική.

Όμως, για να υπάρξει πρόοδος στα θέματα αυτά, το Παρίσι θα χρειασθεί επίσης την δύναμη κρούσης του γαλλογερμανικού διδύμου, η οποία μπορεί να μην είναι έτοιμη εκείνη την χρονική στιγμή.

Την 1η Ιανουαρίου, «το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχουμε απέναντί μας μία ετοιμοπόλεμη γερμανική ομάδα», προβλέπει ο Φρανσουά Εσμπούρ, ειδικός σύμβουλος της Fondation pour la recherche stratégique (FRS).

«Εγχειρίδιο χρήσης»

Επί δεκαέξι χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μάθει την καγκελάριο, τον πραγματισμό της, την έννοια του συμβιβασμού.

«Αυτό που θα χάσουμε με την Μέρκελ, είναι απλώς το εγχειρίδιο χρήσης. Βρισκόμασταν σε γνωστό έδαφος, ξέραμε με ποιον είχαμε να κάνουμε. Αυτό μπορεί να ανακτηθεί, αλλά χρειάζεται χρόνος» λέει ο Φρανσουά Εσμπούρ.

Το Παρίσι δεν έχει εκδηλώσει προτίμηση ανάμεσα στον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, πλέον φαβορί των εκλογών, και τον χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ.

Και οι δύο είναι «συμβατοί με τον Μακρόν», λένε πηγές στο Παρίσι. Ο Άρμιν Λάσετ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, εντάσσεται στην «ρηνανική παράδοση του γαλλογερμανικού διδύμου», όπως ο Χέλμουτ Κολ στην εποχή του, σύμφωνα με γαλλική κυβερνητική πηγή.

Ο Όλαφ Σολτς, αντικαγκελάριος αρμόδιος για την οικονομική πολιτική, ασπάζεται επίσης την παράδοση του διαλόγου με το Παρίσι. Είναι ο αρχιτέκτονας, μαζί με τον ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης μετά την πανδημία και της αμοιβαιοποίησης του χρέους, κάτι πρωτοφανές για την Ευρώπη.

Αντίθετα, το χρώμα των κομμάτων που θα συμμετάσχουν τελικά στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση και θα αναλάβουν τα βασικά υπουργεία (Οικονομικών, Εξωτερικών) έχει περισσότερη σημασία.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία των Φιλελεύθερων του FDP, τοποτηρητών της οικονομικής ορθοδοξίας, θα περιέπλεκε τα πράγματα για τον πρόεδρο Μακρόν και την ιδέα του για δεύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

Κατάσταση αναμονής

Πλέον, μία κυβερνητική συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πράσινων και Φιλελεύθερων του FDP φαίνεται το πιο πιθανό σενάριο.

Πιο ευέλικτος από τον πολιτικό του αντίπαλο τον Άρμιν Λάσετ στα δημόσια οικονομικά, ο Όλαφ Σολτς τάσσεται επίσης υπέρ της επιστροφής στο Σύμφωνο Σταθερότητας μετά την παρένθεση της πανδημίας.

Αντίθετα, ως προς την ευρωπαϊκή άμυνα και τα δημοσιονομικά, θέματα προτεραιότητας του Εμανουέλ Μακρόν, οι Πράσινοι εμφανίζονται ως συμβατοί εταίροι.

«Θα θέσουν ένα σωρό θέματα, ως προς τα πυρηνικά, τις εξαγωγές όπλων, όπως το SPD», αλλά είναι πιο ανοικτοί στις στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό, θέμα που παραμένει υπερευαίσθητο στην Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέει ο Φρανσουά Εσμπούρ.

Εν τέλει, τα ευρωπαϊκά και γεωπολιτικά θέματα είχαν πολύ μικρή παρουσία στην προεκλογική εκστρατεία και δεν αναμένεται να απασχολήσουν περισσότερο την επόμενη γερμανική κυβέρνηση στους πρώτους μήνες της θητείας της.

Εάν κερδίσει τις εκλογές, ο Όλαφ Σολτς θα επικεντρωθεί αρχικά σε μία σειρά εσωτερικών σχεδίων όπως είναι ο κατώτατος μισθός, η φορολογία και η θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για να ενοίκια.

«Η Γαλλία κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι σε κατάσταση αναμονής» προειδοποιεί ο Αλεξάντρ Ρομπινέ-Μποργκομάνο.

Αλλά έπειτα σειρά θα έχει η άγνωστη έκβαση των προεδρικών εκλογών του Απριλίου 2022 στην Γαλλία. Ο νέος καγκελάριος «θα περιμένει την έκβαση των γαλλικών εκλογών για να καταρτίσει σχέδια για το μέλλον της Ευρώπης».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*