Ερευνα βόμβα για τις μπίζνες του ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη — Σκάνδαλο Novartis: Εισαγγελική έρευνα για την απάλειψη του ονόματος του Λοβέρδου

Ερευνα-βόμβα για τις μπίζνες του ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γρ. Δημητριάδης εμφανίζεται, ενώ είναι ήδη γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού να συστήνει εταιρεία, να αποκτά άλλη εταιρεία, αυτή φαινομενικά τουλάχιστον να πολλαπλασιάζει δραματικά την αξία της, τελικά να την πουλά σε αντίτιμο πάνω από 166 φορές μεγαλύτερο, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Μία έρευνα-καταπέλτη  των Reporters United δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη ίδρυσε εταιρεία,αγόρασε άλλη έναντι 1.000 ευρώ και δύο χρόνια μετά την πούλησε 166.513 ευρώ, με τον αγοραστή, όπως επισημαίνεται να σχετίζεται μέσω των δικών του δραστηριοτήτων με προμήθειες του Δημοσίου και της ΕΥΠ.

Η εφημερίδα παραθέτει αρχικά ένα χρονικό της παρουσίας του Γρ. Δημητριάδη στο προσκήνιο, από την επομένη των τελευταίων εκλογών:

11 Ιουλίου 2019: Τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη διορίζεται γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού στο Μαξίμου.

11 Δεκεμβρίου 2019: Ο Γρ. Δημητριάδης συστήνει την Eledyn, εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας (όπως σημειώνει η εφημερίδα, στο παρελθόν είχε εμπλακεί στις εταιρείες του Αρ. Φλώρου και την υπόθεση της Energa). Σημειώνεται ότι η νομοθεσία περί «επιτελικού κράτους» επιβάλλει για γενικούς γραμματείς «αυτοδίκαια αναστολή κάθε επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας», αλλά ο κ. Δημητριάδης απαντώντας στο Reporters United αναφέρεται σε «επενδυτικές συναλλαγές» που «δεν προσκρούουν σε κανένα απολύτως ασυμβίβαστο». Τελικά η Eledyn θα πάει σε λύση της εταιρείας δύο χρόνια μετά, την 1η Νοεμβρίου 2011, ωστόσο όσα προηγήθηκαν την συνδέουν με την Intellexa.

10 Ιανουαρίου 2020: Η Eledyn εξαγοράζει έναντι 1.000 ευρώ την επίσης ηλεκτροπαραγωγό Canalis.

26 Μαΐου 2021: H Eledyn πουλάει την Canalis έναντι 166.513 ευρώ στην B&F, εταιρεία ενδυμάτων (!) που εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας Βασίλης Μπιθαράς. Η ανακοίνωση περιγράφει την απόκτηση πλήρους κυριότητας δύο φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0,5 MW το καθένα και την διαχείριση της Canalis αναλαμβάνει ο γιος του, Γιώργος Μπιθαράς.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Γρ. Δημητριάδης εμφανίζεται, ενώ είναι ήδη γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού να συστήνει εταιρεία, να αποκτά άλλη εταιρεία, αυτή φαινομενικά τουλάχιστον να πολλαπλασιάζει δραματικά την αξία της, τελικά να την πουλά σε αντίτιμο πάνω από 166 φορές μεγαλύτερο, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Ο αγοραστής, Β. Μπιθαράς, μετά την εξαγορά της Canalis, όπως περιγράφει η εφημερίδα, συνεχίζει να ηγείται της B&F η οποία:

14 Ιουλίου 2021: Εξαγοράζει, επίσης έναντι 1.000 ευρώ, την Ventus. Πωλητής της τελευταίας είναι ο Παναγιώτης Μπίτζιος, αδερφός του Φέλιξ Μπίτζιου που το διάστημα 31 Μαρτίου 2020 ως 23 Ιουνίου 2021 είναι αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής της «διαβόητης» πλέον Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator που εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Όπως περιγράφει η εφημερίδα, ο Γρ. Δημητριάδης, γ.γ. του πρωθυπουργού, θεσμικά υπεύθυνου για την ΕΥΠ, πουλάει εταιρεία του στην B&F, όπου εκτελεστικό μέλος ΔΣ και Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών είναι ο Γ. Μπιθαράς, συνέταιρος της Krikel που πούλησε επί ημερών Δημητριάδη λογισμικό υποκλοπών στην ΕΥΠ.

Η εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από το Reporters United για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανιψιού του και «δεν λάβαμε καμία απάντηση». Αντίθετα, γραπτώς απάντησαν οι δύο προαναφερθέντες.

Ο Γρ. Δημητριάδης κάνει λόγο για «ευφάνταστη συρραφή ισχυρισμών, γεγονότων, φημών, σεναρίων και θεωριών με σκοπό να με συνδέσουν με καταστάσεις και πρόσωπα που δεν έχω καμία σχέση, τόσο ως άτομο όσο και ως κυβερνητικό στέλεχος».

Ο Γ. Μπιθαράς υποστηρίζει ότι πρόκειται για «νόμιμες και συνήθεις εμπορικές πράξεις» που «δεν σχετίζονταν με σύστημα υποκλοπών ή κάτι σχετικό», προσθέτοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε καμία απόπειρα συκοφάντησής μας και προσβολής της προσωπικότητάς μας, καθώς και της φήμης των επιχειρήσεών μας και οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα την αντιμετωπίσουμε μέσω της δικαστικής οδού».

Η εφημερίδα ρωτά αν «γνώριζε ο πρωθυπουργός τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γενικού του γραμματέα. Ως αρμόδιος για την ΕΥΠ, γνωρίζει τις σχέσεις του με πρόσωπα που συνδέονται με εταιρείες που εμπορεύονται παράνομα λογισμικά υποκλοπών (Intellexa) ή προμηθεύουν το Δημόσιο (Krikel)»;.

Παραθέτει αμέσως μετά, αυτό που έγραφαν τα Παραπολιτικά λίγο μετά τις εκλογές: Ότι ο κ. Δημητριάδης ως διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου θα αναλάμβανε τις «επικίνδυνες αποστολές»…

 

Σκάνδαλο Novartis: Εισαγγελική έρευνα για την απάλειψη του ονόματος του ΛοβέρδουΣκάνδαλο Novartis: Εισαγγελική έρευνα για την απάλειψη του ονόματος του Λοβέρδου

Διαταγή για διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης δόθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Διαταγή για διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης δόθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου αλλά και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης για το ζήτημα με την παραποίηση εγγράφου του FBI, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της Novartis.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά την καταγγελία του συνηγόρου της πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, Βασίλη Χειρδάρη, ο οποίος έκανε λόγο για αλλοίωση του εγγράφου κατά τη μετάφρασή του από μεταφράστρια του υπουργείου Εξωτερικών με απάλειψη του ονόματος πρώην υπουργού που εμφανιζόταν να έχει λάβει χρήματα. Η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα ο οποίος θα κληθεί να ερευνήσει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Χθες, μόλις δημοσιοποιήθηκε ότι το όνομα που φέρεται να έχει παραληφθεί είναι αυτό του πρωην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, ο ίδιος σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε: «Επιμένουν στη λάσπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ξανά το όνομά μου για να εξυπηρετήσει τους γνωστούς σκοπούς του. Είναι από αδιανόητο έως γελοίο να βάζουν και πάλι μπροστά έγγραφα γνωστά, δημοσιευμένα, κατατεθειμένα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον εν ενεργεία Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι.Αγγελή, αξιολογημένα και ενσωματωμένα στη δικογραφία από τον Ιούνιο του 2020. Ο σκοπός τους όμως είναι γνωστός: συνεχίζουν αυτό που κάνουν διαχρονικά, να σπιλώνουν, δηλαδή, πρόσωπα με τις ψευτοκατηγορίες των γνωστών κουκουλοφόρων».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση είχα προβεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο. «Όπως καταγγέλλεται, ενώ στο πρωτότυπο αμερικανικό έγγραφο αναφέρονταν ότι η Novartis «πλήρωσε» τον συγκεκριμένο πρώην υπουργό, στη μετάφραση αναφέρεται ότι η εταιρεία αυτή «πλήρωσε» απλά, αφαιρώντας το όνομα αυτού που πληρώθηκε! Επίσης, ενώ το πρωτότυπο αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός «εισήγαγε» δύο φάρμακα της Novartis, στη μετάφραση αναφέρεται ότι τα δύο φάρμακα «εισήχθησαν» γενικά και αόριστα! Η ενέργεια αυτή αποτελεί σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis και επιβεβαιώνει την επιχείρηση συγκάλυψης και είχε στηθεί με σκοπό να «βαφτιστεί» ένα υπαρκτό και ομολογημένο σκάνδαλο σε δήθεν σκευωρία» αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Απάντηση έδωσε και η μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών πετώντας το… μπαλάκι στον μεταφραστή. «Η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταργήθηκε με το Νόμο 4781/21, δεν είχε ως γνωστόν την αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου μεταφράσεων. Το μεταφραστικό έργο εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης» σημειώνεται χαρακτηριστικά.