Ερευνήτρια: Χωρίς ελέγχους θα πάμε σε δεύτερο lock down

Αποτέλεσμα εικόνας για foto ΑΘΗΝΑ ΕΠΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Μία από τις επιστήμονες που υπογράφουν την επιστολή ερευνητών βιολόγων, απόφοιτων πανεπιστημιακών τμημάτων Βιολογίας της Ελλάδας, που εργάζονται στον τομέα της έρευνας στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ανάγκη αύξησης των τεστ για τον κοροναϊό, η  Σοφία Παρασκευοπούλου, MSc., υποψήφια διδάκτωρ, Ινστιτούτο Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σαριτέ, Βερολίνο μιλώντας στο tvxs.gr, εξήγησε, πως με τα αυξημένα τεστ, η Γερμανία περιόρισε τον αριθμό των θανάτων.

Ερευνήτρια στο Tvxs.gr για κοροναϊό: Χωρίς ελέγχους θα πάμε σε δεύτερο lock down

«Στο εργαστήριο που εργάζομαι, φτιάχτηκε από συναδέλφους μου, το διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό. Ο διευθυντής μας, στο καθημερινό podcast, μέσα από το οποίο ενημερώνει το κοινό, υπογράμμισε ότι, ο λόγος που ενώ στη Γερμανία αυξάνονται τα κρούσματα, δεν αυξάνονται δραματικά οι θάνατοι, είναι τα αυξημένα τεστ που κάνουμε. Δεν είναι τυχαίο που αυτή είναι η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όλοι οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ».

Η Σ. Παρασκευοπούλου, εξηγεί πως ο λόγος που σύνταξαν οι 13 επιστήμονες την επιστολή προς την πρόεδρο της δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, είναι η ανησυχία που προκάλεσε στην επιστημονική κοινότητα, το γεγονός ότι στην Ελλάδα ελέγχονται μόνο τα βαριά περιστατικά και δεν ακολουθείται η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στην ερώτηση μας, αν υπάρχει η δυνατότητα, απαντάει θετικά. «Υπάρχουν τα τμήματα Βιολογίας που μπορούν να πραγματοποιήσουν τεστ, υπάρχει η υποδομή, αρκεί να κληθούν περισσότεροι βιολόγοι να συνδράμουν και να αξιοποιηθούν τα αντιδραστήρια που υπάρχουν. Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να ζητηθεί βοήθεια από τον ΠΟΥ που έχει αντιδραστήρια αναφοράς. Είναι ξεκάθαρα πολιτική απόφαση.»

Σύμφωνα με την Σ. Παρασκευοπούλου, τα αυξημένα τεστ αφενός δίνουν μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα των κρουσμάτων, αφετέρου μειώνουν την πιθανότητα να πάμε σε δεύτερο lock down.

«Αν μία χώρα δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων, με βάση ποια στοιχεία θα παρθεί η απόφαση για την άρση του lock down; Αν γίνει άρση από την άλλη μεριά και δεν έχει εξαλειφθεί ο ιός, μετά από λίγο θα πάμε σε δεύτερο lock down. Ενώ αν πραγματοποιούμε τεστ σε όλους τους ασθενείς, κάποια στιγμή θα ξέρουμε, ότι έχουμε 5 κρούσματα την εβδομάδα για παράδειγμα. Αν γνωρίζεις τα κρούσματα, είναι πιο εύκολο να σταματήσεις τη διάδοση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*