Εργασιακό νομοσχέδιο: Ωράριο λάστιχο έως και 11 ώρες για τους εργαζόμενους – Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τέλος του χρόνου η καταβολή του – Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 9,5% στην Ελλάδα για το 2020

Απλήρωτες υπερωρίες και ελαστικά ωράρια η "ανταμοιβή" των "ηρώων" της Α' φάσης της πανδημίας

Απλήρωτες υπερωρίες και ελαστικά ωράρια η “ανταμοιβή” των “ηρώων” της Α’ φάσης της πανδημίας.

Πώς θα είναι η νέα εργασιακή πραγματικότητα με το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση. Διπλάσιες και απλήρωτες υπερωρίες. “Τροχειοδεικτικές βολές” με διαρροές στον τύπο από το υπουργείο Εργασίας. Casus belli για την αντιπολίτευση

Για γενικευμένη πολιτική και κοινωνική σύγκρουση προδιαθέτει το περιεχόμενου του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που σύντομα θα κατατεθεί στην Βουλή από τον Γιάννη Βρούτση και προβλέπει απορύθμιση των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με διαρροές θα περιέχει ρυθμίσεις που θα ακυρώνουν το 8ωρο – 5νθήμερο ως βάση υπολογισμού του εργασιακού χρόνου. Προβλέπει την θεσμοθέτηση της απλήρωτης υπερωρίας. Επίσης την αντικατάσταση του νόμου 1264/82 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν γίνει από το υπουργείο Εργασίας, προς τον τύπο, αλλά και από τον τρόπο που έχει περιγράψει το νομοθέτημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκύπτει πως πρόκειται για ολική αλλαγή της αντίληψης περί του εργασιακού χρόνου. Όπως και την προσαρμογή της νομοθεσίας σε αυτήν.

Δηλαδή η βάση της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που είναι το 8ωρο απασχόλησης επί 5 ημέρες την εβδομάδα, θα μπορεί πλέον να αποδομηθεί. Έτσι οι 40 ώρες απασχόλησης θα μπορούν να διαμοιράζονται μέσα στην εβδομάδα δίχως αυτούς τους περιορισμούς ενώ παράλληλα διαφαίνεται η πρόθεση να απελευθερωθεί και το εργοδοτικό δικαίωμα της υπερεργασίας – υπερωρίας. Ο συνδυασμός αυτών των διατάξεων συνιστά ελαστικοποίηση του εργασιακού χρόνου, με την παράλληλη αύξηση του. Επίσης κατάργηση της αργίας για Σάββατα και Κυριακές εφόσον σε μία εταιρία υπογραφθεί σχετική επιχειρησιακή σύμβαση.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει εκτός από τα μέτρα αποδόμησης του οκτάωρου και τον διπλασιασμό του ορίου των υπερωριών. Ειδικά για την βιομηχανία και τις μεγάλες επιχειρήσεις ο υπολογισμός των υπερωριών θα γίνεται σε εξαμηνιαία βάση, που σημαίνει ότι προσαρμόζονται ωράρια και εργασιακός χρόνος στις παραγωγικές ανάγκες της μονάδας.

Οι υπερωρίες θα είναι 120 ανά εξάμηνο που σημαίνει αύξηση των ωρών υπερεργασίας κατά 4 την εβδομάδα ενώ σήμερα το όριο είναι στις 48 ανά εξάμηνο. Σε αυτές συνυπολογίζεται και η διάταξη που ορίζει ότι εργαζόμενοι που απουσιάζουν από την δουλειά τους για λόγους που σχετίζονται με τον Covid 19 οφείλουν να εργάζονται μία ώρα παραπάνω από το 8ωρο για 45 ημέρες μετά την επιστροφή τους. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να μην πληρώνουν τις υπερωρίες αλλά να τις «ανταλλάσουν» με «ρεπό» η ημέρες κανονικής άδειας, μειώνοντας έτσι σαφώς το κόστο. Σήμερα η επιβάρυνση είναι 40% επιπλέον του ωρομισθίου και μεγαλύτερη για αργίες και σαββατοκύριακα.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ωράριο - λάστιχο έως και 11 ώρες για τους εργαζόμενους
Ειδικές ρυθμίσεις για αύξηση του εργάσιμου χρόνου στις βιομηχανίες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα όμως με αυτά αναμένονται και αλλαγές στην συνδικαλιστική νομοθεσία. Τέτοιες που θα θίξουν τον πυρήνα που είναι ο νόμός 1264/82 που ψηφίστηκε στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και παρά τις αλλαγές που έχει υποστεί αποτελεί την ραχοκοκκαλιά της εργατικής νομοθεσίας στην Ελλάδας. Αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στους όρους και προϋποθέσεις κήρυξης απεργιών αλλά και την λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Θεσμοθετείται το δικαίωμα της ατομικής διαπραγμάτευσης εργοδότη – εργαζόμενου προκειμένου να παρακαμφθούν τα συνδικαλιστικά σωματεία. Στο πλαίσιο αυτό είναι δυνατόν να συμφωνείται ατομικό ωράριο εργασίας ανά εργαζόμενο τόσο ως προς την ώρα προσέλευσης όσο και ως προς την ώρα αποχώρησης.

Επίσης ερώτημα υπάρχει για το αν θα διατηρηθούν οι αρμοδιότητες που έχει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για την επιβολή προστίμων. Υπάρχει έντονη φημολογία για την μεταβίβασή τους στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Έναν οργανισμό που έχει περισσότερες ομοιότητες με δικαστική λειτουργία και απαιτεί την παρουσία δικηγόρου, στοιχείο που δυσκολεύει την πρόσβαση σε εργαζόμενους που δεν διαθέτουν τις ανάλογες γνώσεις αλλά και το εισόδημα.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ωράριο - λάστιχο έως και 11 ώρες για τους εργαζόμενους
“Ενας εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιο ουσιαστικό εξορθολογισμό” είχε δηλώσεις ο Κ.Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Τι είχε δηλώσει ο Κ.Μητσοτάκης

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως αν και απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες το νομοσχέδιο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Αναφέροντας μάλιστα ότι κυβερνητικός στόχος είναι να έχει έλθει μέσα στον Οκτώβριο. Όπως είχε δηλώσει «θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση της πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο». Μάλιστα περιέγραψε το περιεχόμενό του αναφορικά με το ωράριο εργασίας λέγοντας πως «φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένας εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιο ουσιαστικό εξορθολογισμό. Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Πάντως, μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση»,

Να μην φτάσει στην Βουλή

Να μην φτάσει μέχρι την Βουλή το νομοσχέδιο ζητούν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε δήλωση της η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισήμανε σχολιάζοντας τις διαρροές σχετικά με το νομοσχέδιο πως «ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά μίλησε για οδοστρωτήρα στα εργασιακά και το κάνει πράξη από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης του.Τώρα ετοιμάζουν το επόμενο βήμα, την κατάργηση της αμοιβής στις υπερωρίες και τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας.Τους προειδοποιούμε, να μην τολμήσουν να φέρουν, ένα τέτοιο αντιδραστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.Θα μας βρουν απέναντι, όπως και όλο τον ελληνικό λαό».

Την αντίθεσή του εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. Όπως επισημαίνει «η επίθεση της Κυβέρνησης στα εργασιακά κεκτημένα με πρόσχημα την πανδημία κορυφώνεται. Από την αρχή «μισή δουλειά-μισός μισθός» στο ξεκίνημα της πανδημίας, τώρα περνάμε στη φάση των απλήρωτων υπερωριών, επιμένοντας οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το κόστος εξόδου από την υγειονομική και οικονομική κρίση». Τονίζει μάλιστα πως «βρισκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων και των συλλογικών φορέων τους. Δεν θα επιτρέψουμε τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, με “κινητή” ώρα έναρξης και αβέβαιο χρόνο λήξης, την εισαγωγή της απλήρωτης εργασίας ή την “αμοιβή” με προϊόντα από το ράφι και την αποθήκη της επιχείρησης».

Κατηγορηματική αντίθεση στο νομοσχέδιο από το ΚΚΕ. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει ένα αντεργατικό τερατούργημα, που αποτελεί χτύπημα στην καρδιά του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, που είναι το οκτάωρο, ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης. Θέλουν εργάτες-δούλους και Σωματεία στην υπηρεσία της εργοδοσίας και του κράτους, επιβεβαιώνοντας ότι η πανδημία και η κρίση αξιοποιούνται ως ευκαιρία για να περάσουν οι πιο βάρβαρες απαιτήσεις του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι δεν θα γυρίσουν στη δουλειά ήλιο με ήλιο. Με τους αγώνες τους θα ακυρώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς».

Έντονη αντίδραση και από το Μέρα 25. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του κόμματος: «Εργασιακός Μεσαίωνας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι είδηση, κατα την ένοια ότι δεν είναι είδηση όταν σκύλος δαγκώνει άνθρωπο. Όταν άνθρωπος δαγκώσει σκύλο και υπουργός της ΝΔ νομοθετήσει υπέρ εργαζομένων, η έκπληξή μας δεν θα έχει αρκετά θαυμαστικά για να εκφραστεί».

 

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τέλος του χρόνου η καταβολή του – Ποια η διαδικασία

Μετρητής για πετρέλαιο θέρμανσης(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Επίδομα θέρμανσης 84 εκατ. ευρώ θα δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι τοτέλος του έτους. Τι ποσά θα καταβληθούν και πότε θα γίνει ο έλεγχος.

Επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πρόκειται για το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2020 -2021 το οποίο αποφασίστηκε να καταβληθεί νωρίτερα προκειμένου να δοθεί μιά πρόσθετη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το κονδύλι των 84 εκατ. ευρώ προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή. Το επίδομα θα χορηγηθεί προκαταβολικά, μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ.

Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.

Οι Γεωργαφικές ζώνες προσδιορίζονται ώς εξής:

  • ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
  • ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
  • ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
  • ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

 

Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 9,5% στην Ελλάδα για το 2020

Το Ταμείο εκτιμά ότι η ύφεση θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για 8%.

Το ΔΝΤ εκτιμά στην έκθεση συμπερασμάτων μετά το πέρας του δεύτερου γύρου της μεταμνημονιακής εποπτείας, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2021, στοχεύοντας σε πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Παράλληλα, επισημαίνεται η αρνητική επίπτωση που είχε το lockdown στον τουρισμό και το ποσοστό της ανεργίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ:

  • Το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6,75% του ΑΕΠ φέτος λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των μέτρων τόνωσης που υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση.
  • Η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 9,5% προτού η οικονομία ανακάμψει σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Το 2021 και 2022 η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 5% ετησίως λόγω και των πόρων που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Η Η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της Ελλάδας παραμένει επαρκής. Μετά από μια αύξηση που θα καταγράψει το 2020, προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αν και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενες προβλέψεις.

Παράλληλα, το ΔΝΤ τονίζει ότι ένα παρατεταμένο δεύτερο κύμα της πανδημίας συνοδευόμενα από μία μόνιμη πτώση του παγκόσμιου τουρισμού, θα οδηγούσε σε επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας. Αντίθετα αποτελέσματα θα επιτευχθούν μόνο μέσω της ταχείας ανακάλυψης και της μαζικής διανομής εμβολίου.