Επιστολή Τσίπρα: Παρέμβαση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία σε πρωθυπουργούς, επιτρόπους, πολιτικές ομάδες.

Το πρόγραμμα Τσίπρα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Επιστολή προς τις προοδευτικές πολιτικές “οικογένειες” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και πρωθυπουργούς ευρωπαϊκών κρατών του “προοδευτικού τόξου” απέστειλε πριν λίγο ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια παρέμβασης την ώρα που συζητείται στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η παρέμβαση Τσίπρα γίνεται αφενός προς ενίσχυση των ελληνικών και κυπριακών θέσεων και αφετέρου για να συγκροτηθεί μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων για να ασκηθούν πιέσεις προς την Επιτροπή και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του libre, η επιστολή Τσίπρα διαθέτει δύο βασικούς άξονες: την ανάγκη να διατυπωθεί με σαφήνεια η απειλή κυρώσεων κατά της Τουρκίας αλλά και την διατύπωση μιας θετικής ατζέντας στην σχέση της ΕΕ με την Τουρκία.

“Δεν μπορεί να προωθηθούν με πιθανότητα επιτυχίας οι διερευνητικές επαφές και ο ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς να εξελιχθεί παράλληλα ένας ισχυρός ευρωτουρκικός διάλογος”, είναι η βασική θέση του Αλέξη Τσίπρα.

Η επιστολή απευθύνεται στους έξι πρωθυπουργούς κρατών-μελών που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, στους Ευρωπαϊους Σοσιαλιστές, την Ευρωπαϊκή Αριστερά αλλά και το Renew, την πολιτική ομάδα που ανήκει το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και στους επιτρόπους που προέρχονται από τους σοσιαλιστές (Τζεντιλόνι, Τίμερμανς, Μπορέλ κ.ά).