Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ: Απορρίπτει πλήρως το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ~ Μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Στην πλήρη απόρριψη των τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε κι επισήμως η χώρας μας με επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ, απορρίπτοντας το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Το κείμενο απέστειλε προς τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Θεοφίλη, και σε αυτό απορρίπτεται πλήρως εν συνόλων η επιστολή που είχε καταθέσει στις 13 Νοεμβρίου 2019 ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Φεριντούν Σινιρίογλου.

Η Ελλάδα επισημαίνει ότι είναι νομικά άκυρες οι διεκδικήσεις της Άγκυρας για τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και προσθέτει ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν παράγουν αποτελέσματα.

Τονίζεται, ακόμη, οι διεκδικήσεις αυτές παραβιάζουν το Δίκαιο της Θάλασσας και ότι η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα βάσει διεθνούς δικαίου.

Η Αθήνα, μέσω της επιστολής, απορρίπτει και την τουρκολιβική συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι Άγκυρα και Τρίπολη είχαν προκαλέσει αντιδράσεις πριν από μερικούς μήνες όταν προχώρησαν στην υπογραφή δύο συμφωνιών, για θαλάσσια και στρατιωτική συνεργασία, ενώ άμεσα η Άγκυρα είχε σπεύσει να καταθέσει το άκυρο μνημόνιο στα Ηνωμένα Έθνη.

 

Μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την κριτική που δέχθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων, υπερψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο και γίνεται νόμος του κράτους.

Το νομοσχέδιο επί της αρχής ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ και το άρθρο 47, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είχαν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, πέρασε με τις ψήφους της κυβερνητικής παράταξης.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 286 βουλευτές και υπέρ του νομοσχεδίου και του άρθρου 47 ψήφισαν 158, ενώ τα καταψήφισαν 128.

Αν και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υποστήριξε ότι το νέο ασφαλιστικό είναι πιο δίκαιο και θα ενισχύσει την απασχόληση και την παραγωγικότητα και ότι καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας το απέρριψαν.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν προσήλθε στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, παρά την επίθεση που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τόσο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση όσο και για την ακραία αστυνομική βία στα νησιά με αφορμή το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Γιάννη Βρούτση ότι παραπλάνησε τους συνταξιούχους, υποσχόμενος αυξήσεις, ενώ τελικά εφαρμόζει «μνημονιακές πολιτικές μετά το τέλος των μνημονίων» χωρίς καμία έξωθεν πίεση, αυτήν τη φορά.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, απλά του κάνει «μακιγιάζ». Όπως είπε, με το νόμο της κυβέρνησης μειώνονται οι συντάξεις καθώς διατηρούνται τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης που περιέχει.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας περιέγραψε τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως «τελειωτικό χτύπημα», σημειώνοντας ότι στο νέο ασφαλιστικό θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν, γεγονός που εξηγεί και το ότι έχουν πυκνώσει τελευταία οι παρεμβάσεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.