Επιστολή στον πρωθυπουργό για την 18χρονη και την αστυνομική βία από εφτά γυναικείες οργανώσεις – Βορίδης: Υπάρχει οργανωμένο κύμα πολιτικής βίας

Ανοιχτή επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενάντια στην κρατική βία και αυθαιρεσία με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό και τη σεξουαλική παρενόχληση νεαρής κοπέλας από αστυνομικούς στέλνουν εφτά γυναικείες οργανώσεις.

Όπως έχει καταγγείλει η ίδια 18χρονη Έφη, χτυπήθηκε από άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ και δέχτηκε απειλές για βιασμό από άνδρα των ΜΑΤ κατά τη σύλληψη της αλλά και μέσα στη ΓΑΔΑ, όπου της αρνήθηκαν οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια μέχρι τη μέρα που πέρασε από ανακριτή.

Στην παρακάτω επιστολή οι υπογράφουσες οργανώσεις ζητούν να χυθεί άπλετο φως στην συγκεκριμένη υπόθεση, όπως και σε κάθε καταγγελία περιστατικού άσκησης αυθαίρετης αστυνομικής βίας, ενώ καταδικάζουν απερίφραστα την ωμή και αυθαίρετη βία και αυθαιρεσία εναντίον των γυναικών, αλλά και εναντίον κάθε πολίτη.

Παράλληλα, οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν υποκριτικές τις εξαγγελίες της κυβέρνησης με αφορμή το κίνημα μετά Me Too, από τη στιγμή που οι πολίτες γίνονται «καθημερινά μάρτυρες περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας εναντίον συμπολιτών τους, γυναικών και ανδρών και βλέπουν την αστυνομία να παίρνει το ρόλο του κακοποιητή, αντί του προστάτη».

Η επιστολή που υπογράφουν το Κέντρο Έρευνα και Δράσης για την Ειρήνη, η Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά, το Μωβ, η Φεμινιστική Συλλογικότητα Θεοδώρα, η Working Class Women OTE, η Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας και Nimertis Actionart ΝΠΙΔ κοινοποιείται στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, όπως επίσης στις βουλεύτριες και τους Βουλευτές του κοινοβουλίου.

Όλο το κείμενο

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που απαξιώθηκαν πρόσφατα μέσα στο
ναό της Δημοκρατίας, την Ελληνική Βουλή, πληροφορηθήκαμε ότι στις 9
Μαρτίου μια νεαρή κοπέλα κατήγγειλε ότι ξυλοκοπήθηκε στην Νέα Σμύρνη από
αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ και στη συνέχεια οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.

Εκεί, όπως καταγγέλλει η ίδια αυτοπροσώπως και μέσω της δικηγόρου της, έγινε
κατ’ επανάληψη θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης από
αστυνομικούς και δέχθηκε απειλές για βιασμό και επιθέσεις σωματικής και
ψυχολογικής βίας εναντίον της.

Της αρνήθηκαν μάλιστα την ιατρική βοήθεια μετά τον ξυλοδαρμό της, παρότι η
ίδια το ζήτησε.

Με την ευκαιρία, καταγγέλλουμε ξανά εδώ την αστυνομική βία που ασκήθηκε
εναντίον φεμινιστριών που έκαναν μια συμβολική συγκέντρωση την 25η
Νοέμβρη, ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με 14 συλλήψεις,
επιβολή προστίμων και παραπομπή σε δίκη που αναμένεται.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και την κοινωνική κατακραυγή από τις
αποκαλύψεις για σωρεία περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και
βιασμών στον χώρο του αθλητισμού και της τέχνης, εξαγγείλατε πριν λίγες
μέρες κρατικές παρεμβάσεις για το κίνημα Me Too, ωστόσο οι Πολίτες έχουν
κάθε λόγο να κρίνουν σχετικές εξαγγελίες ως υποκριτικές, εφόσον γίνονται
καθημερινά μάρτυρες περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας εναντίον
συμπολιτών τους, γυναικών και ανδρών και βλέπουν την αστυνομία να παίρνει
το ρόλο του κακοποιητή, αντί του προστάτη.

Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πλέον καθημερινές και ως
πολίτες νοιώθουμε απροστάτευτες/-οι απέναντι στην κρατική βία και αυθαιρεσία αλλά και στον σεξισμό, όπου αυτές οι κακοποιήσεις στοχοποιούν γυναίκες.

Οι εξελίξεις αυτές που είναι ραγδαίες και έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας
μας προσβάλλουν ως πολίτες ενός δημοκρατικού ευνομούμενου κράτους
δικαίου, όπως θεωρούμε και επιθυμούμε να είναι η πατρίδα μας.

Οι Οργανώσεις που υπογράφουμε την Επιστολή δηλώνουμε Μηδενική Ανοχή
στην κρατική βία και αυθαιρεσία. Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την ωμή και
αυθαίρετη βία και αυθαιρεσία εναντίον των γυναικών, αλλά και εναντίον κάθε
πολίτη.

Ζητάμε

Να δοθεί άπλετο φως στις καταγγελίες ξυλοδαρμού και κακοποίησης της
νεαρής κοπέλας όπως και σε κάθε καταγγελία περιστατικού άσκησης
αυθαίρετης αστυνομικής βίας

Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι ανάλογα με τα αδικήματα που διέπραξαν
Η αστυνομία να ταχθεί στο πλευρό του/της πολίτη, υπηρετώντας τη Δημοκρατία
και την κοινωνία στο Σύνολό της,

Με τιμή

Οι υπογράφουσες Οργανώσεις

 

Βορίδης: Υπάρχει οργανωμένο κύμα πολιτικής βίας – H N. Σμύρνη είχε προσκλητήριο από Ν. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ και αντιεξουσιαστές

Μάκης Βορίδης

“Είναι σαφές ότι υπάρχει ταύτιση συγκεκριμένων οπαδών με ομάδες αντιεξουσιαστών” είπε για τα περιστατικά βίας ο Μάκης Βορίδης.

“Ελέγχεται η ανησυχία για τυχόν παρενέργειες, κάτι που είναι κατεξοχήν επιστημονικό ζήτημα, δεν είναι πολιτικό για να το λύσουμε”, δήλωσε για το εμβόλιο της AstraZeneca ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι “σε πολιτικό επίπεδο, όλη αυτή η υπόθεση με τα φάρμακα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Διεθνείς οργανισμούς Φαρμάκων, δεν υπάρχει άλλος δρόμος” και συμπλήρωσε πως, “αν είναι αμελητέας εκτάσεως οι παρενέργειες, αυτό ίσως θα πρέπει να το δουν οι επιστήμονες εδώ. Νομίζω ότι και στις άλλες χώρες θα κάνουν συνεκτίμηση των δεδομένων”.

“Τις σωστές αποφάσεις πρέπει να τις παίρνουμε ψύχραιμα”, ανέφερε διευκρινίζοντας πως “δεν είναι ζήτημα ανυπακοής ή υπακοής, αλλά το να ακούσεις τους επιστήμονες που κρίνουν το θέμα. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι επιστήμη, δεν υπάρχει άλλος τρόπος”, επανάλαβε.

Για τα μέτρα

Όσο αφορά στα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, ξεκαθάρισε πως, “η κυβέρνηση λέει ότι συστηματικά ακολουθεί αυτό που λέει η Επιτροπή”, σημειώνοντας ωστόσο πως, “προτεραιότητα της Επιτροπής και της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία, όμως η κυβέρνηση συνεκτιμά κι άλλους παράγοντες, όπως η οικονομία και η ελευθερία”.

Σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από τη χώρα μας, τόνισε πως “όλες οι μετρήσεις μας κατατάσσουν στις πιο επιτυχημένες χώρες για τη διαχείριση της πανδημίας“.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αλκιβιάδη Βατόπουλου, να μην περνάνε νομοσχέδια που προκαλούν αντιδράσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως είναι “δύσκολα και δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ επιστήμης και πολίτικου επιχειρήματος, κατηγόρησε την Αριστερά ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις και συνέκρινε την απαγόρευση του δικαιώματος στο συναθροίζεστε με αυτό του δικαιώματος στην εργασία, το οποίο έχει επίσης στερηθεί σε πολλούς ανθρώπους.

Για την αστυνομική βία

Σχετικά με την αστυνομική βία, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν “μεμονωμένα φαινόμενα αστυνομικών που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους”, τόνισε όμως ότι “δεν μπορούμε να τα βάζουμε στο ίδιο ‘τσουβάλι’ με τη μόνιμη βία της αριστεράς” και να γίνεται συζήτηση για αυτά, αντί “για τις 300 επιθέσεις αναρχικών σε αστυνομικών”.

“Τα όργανα της Πολιτείας όταν σφάλουν οδηγούνται σε έλεγχο”, είπε και χαρακτήρισε “θεμιτή” τη συζήτηση για αυστηροποίηση των ελέγχων, συμπληρώνοντας πως “δεν ακούει” συζήτηση, ενώ “βλέπει σταθερή στάση από την πλευρά της αντιπολίτευσης”.

Έχουμε οργανωμένο κύμα πολιτικής βίας, με εκατοντάδες επιθέσεις κι αντί να συζητήσουμε αυτό, ακούω προτάσεις για να μην κάνουμε νομοθετήσεις για να μη στεναχωρηθούν ορισμένοι”, είπε σχετικά και σημείωσε πως “είναι σαφές ότι υπάρχει ταύτιση συγκεκριμένων οπαδών με ομάδες αντιεξουσιαστών” και κατέληξε πως “η πρόσκληση στη Νέα Σμύρνη έχει γίνει με ταυτότητα: Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ και αντιεξουσιαστές”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*